Έρευνα αποκαλύπτει όχι μόνο τη συχνότητα αλλά και τις πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν τους γονείς σε καυγάδες!
Με το σύντροφό σας έχετε μάλλον διαφορετικές αντιλήψεις σε ό,τι αφορά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας, κι αυτό σας οδηγεί πού και πού σε καυγάδες; Μην ανησυχείτε! Δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ένα ζευγάρι με παιδιά καυγαδίζει κατά μέσο όρο 8 φορές το μήνα για θέματα που αφορούν το γονεϊκό τους ρόλο. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκατό φορές το χρόνο! Οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης τις αιτίες που προκαλούν αυτούς τους καυγάδες, και διαπίστωσαν ότι οι δέκα πιο συχνοί είναι -σε σειρά από τον τελευταίο έως τον πρώτο- οι εξής:
10. Επιβραβεύσεις και ανταλλάγματα: Πότε δηλαδή και με ποιο τρόπο είναι πιο σωστό να επιβραβεύουμε τη συμπεριφορά του παιδιού.
9. Συνήθειες ύπνου: Να αφήνουμε το παιδί να έρχεται στο κρεβάτι μας; Να, ένας καλός λόγος για διαφωνία!
8. Ανταπόκριση στο κλάμα του βρέφους: Να ανταποκριθούμε αμέσως μόλις αρχίσει να κλαίει ή να το αφήσουμε μήπως σταματήσει;
7. Κόστος των δώρων Χριστουγέννων και γενεθλίων: Εσείς, πόσα ξοδεύετε συνήθως για να πάρετε δώρα στα παιδιά σας;
6. Μέθοδος καθησυχασμού του μωρού: Είναι οκ να το αφήνουμε να κλαίει μέχρι να μάθει να ηρεμεί μόνο του;
5. Αυστήροτητα: Αναφέρεται σε πολλά ζητήματα που αφορούν το μεγάλωμα των παιδιών, όταν ο ένας γονιός πιστεύει ότι ο άλλος είναι υπερβολικά αυστηρός.
4. Συνέπεια της τιμωρίας: Κλασικό! Ο ένας γονιός βάζει τιμωρία κι ο άλλος επιτρέπει στο παιδί να μην την τηρήσει.
3. Αμφισβήτηση εξουσίας: Ή, με απλά λόγια, όταν ο ένας λέει «ναι» και ο άλλος λέει «όχι».
2. Αντιμετώπιση των ξεσπασμάτων του παιδιού: Ο ένας γονιός ξέρει καλύτερα από τον άλλο ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αντιδράσουν όταν το παιδί... παθαίνει υστερία.
1. Θέματα πειθαρχίας: Με ποιο τρόπο θα μάθει το παιδί να πειθαρχεί και ποια είναι τα όρια που πρέπει να μπουν στη συμπεριφορά του.
Αν λοιπόν έχετε κι εσείς διαφορετική άποψη με το σύντροφό σας για το τι σημαίνει να είσαι γονιός, και πώς είναι σωστό να συμπεριφέρεσαι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ρόλου, δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το ότι είστε ένα ζευγάρι σαν... όλα τα άλλα! Οι μισοί από τους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι πίσω από τις διαφωνίες τους κρύβεται ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο έχουν μεγαλώσει, ενώ για το 40% η αιτία έχει περισσότερο να κάνει με το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτεραιότητες. Όλοι όμως -συμμετέχοντες επιστήμονες- συμφωνούν ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφωνίες είναι να μάθουμε να κουβεντιάζουμε για όλα όσα συμφωνούμε και διαφωνούμε, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να συνεργαζόμαστε ήρεμα και με αμοιβαίες υποχωρήσεις με κοινό στόχο το καλό των παιδιών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου