Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Πώς να δείξετε σεβασμό και φροντίδα σε ένα άτομο με αναπηρία

Μ.Σοφία

Disability

Πώς να δείξετε σεβασμό και φροντίδα σε ένα άτομο με αναπηρία

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα με άτομα γύρω τους που έχουν αναπηρία,όχι εξαιτίας της αναπηρίας αλλά διότι δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σε τέτοια άτομα,όταν είναι παρόντα.Είναι ανάγκη να δείτε τα άτομα αυτά σαν κάθε άλλο άνθρωπο και να αποφεύγετε την κριτική ή τις διάφορες υποθέσεις για την αναπηρία τους.Οι άνθρωποι αυτοί είναι ικανοί και άξιοι του σεβασμού σας.
Οδηγίες:
1.Μην κάνετε υποθέσεις για το άτομο αυτό.Επειδή βρίσκεται σ’ένα αναπηρικό καρότσι,δεν σημαίνει ότι είναι παράλυτο.Υπάρχουν  άνθρωποι που έχουν καρδιακά προβλήματα ή άλλες σωματικές παθήσεις που δεν τους επιτρέπουν να περπατήσουν πολύ μακρυά. Εαν ένα άτομο έχει δυσχέρεια στο λόγο ή στο σώμα,δεν σημαίνει ότι έχει καταστραφεί ο εγκέφαλός του.
2.Χαιρετάτε ένα άτομο με αναπηρία με χαμόγελο και προσφέροντας του ένα λεκτικό χαιρετισμό.Μερικές φορές μια χειραψία μπορεί να είναι κατάλληλη αλλά εξαρτάται από την αναπηρία γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι κατάλληλη η χειραψία.Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ρωτήσετε το άτομο ,αν θέλει τη χειραψία.
3.Να μιλάτε απευθείας στο άτομο. Μην απευθύνεστε μόνο στο συνοδό του.Αποφύγετε να μιλάτε για την αναπηρία του ατόμου.Αν πρέπει να κάνετε ερωτήσεις,να δείχνετε ευαισθησία.Μην επιμείνετε να μιλάτε για το πρόβλημά του,αν ενοχλείται το άτομο. Αν είναι ενήλικας,φερθείτε του ανάλογα και μην είστε προστατευτικοί απέναντί του.Να κοιτάτε το άτομο στα μάτια,όταν του μιλάτε.
4.Να δείχνετε υπομονή με άτομα που έχουν προβλήματα στο λόγο τους και δώστε προσοχή στο τι σας λένε.Μην προσποιείστε ότι καταλαβαίνετε τι σας λέει,ενώ δεν ισχύει αυτό.Ζητήστε τους ευγενικά να επαναλάβουν τι είπαν ή να κάνουν επαναδιατύπωση.Αν είναι απαραίτητο,δώστε τους χαρτί και στυλό και εξηγήστε τους ότι δυσκολεύεστε να τους καταλάβετε.
5.Κρατήστε μια απόσταση ασφαλείας από το αναπηρικό καρότσι,αν το άτομο είναι καθηλωμένο σ’αυτό.Μην στηρίζεστε πάνω του,μην βάζετε το πόδι σας μπροστά και μην το κρατάτε εκτός αν σας το ζητήσει το άτομο.Το αναπηρικό καρότσι είναι μέρος του προσωπικού του χώρου.Το ίδιο ισχύει για τις πατερίτσες ,τα μπαστούνια πί και τα μπαστούνια γενικά.
6.Αν το άτομο επισκέπτεται το σπίτι ή το γραφείο σας,διαρρυθμίστε τα έπιπλα έτσι ώστε το καρότσι να έχει πρόσβαση στο χώρο που δεν είχε πριν.
7.Μην γίνεστε ανυπόμονοι,όταν προσφέρετε βοήθεια στο άτομο και καθώς την προσφέρετε,περιμένετε να γίνει αποδεκτή.
8.Μην παρκάρετε ποτέ σε θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία,μην πιάνετε θέσεις στα τρένα και στα λεωφορεία για τα άτομα αυτά και μη χρησιμοποιείτε τουαλέτες που απευθύνονται σ’αυτά.Ακόμα κι αν νομίζετε ότι κανένας δε θα τις χρησιμοποιήσει τα λίγα λεπτά που βρίσκεστε εκεί,ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να καταφτάσει ακριβώς στην ώρα και να τη χρειάζεται αμέσως.
Μ. Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου