Σελίδες

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Όταν η μαμά είναι χαρούμενη, όλοι είναι χαρούμενοι

 By  

Μεγάλο το βάρος που έχουν οι γονείς στους ώμους τους, τις τελευταίες αυτές μέρες: Να παραμένουν θετικοί και χαρούμενοι ακόμα κι αν νιώθουν στεναχωρημένοι και το μόνο που θέλουν είναι να κρυφτούν σε μία γωνιά μέχρι να περάσει η μπόρα.
Περισσότερο βάρος έχει στους ώμους της η μαμά, επειδή συνήθως εκείνη περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας μαζί με τα παιδιά αλλά και επειδή έχει έτσι κι αλλιώς το ρόλο του θερμοστάτη μέσα στην οικογένεια.
mom-relaxing
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε, ώστε να βρούμε και πάλι το χαμένο μας κέφι, σε δύσκολες ώρες όπως αυτές των τελευταίων ημερών; Προτείνω 5 απλές ιδέες που δουλεύουν πάντα για μένα:
 1. Διαβάστε θετικές ιστορίες
Το μυαλό είναι σαν φωτογραφική μηχανή. Το πώς αισθανόμαστε εξαρτάται από το πού εστιάζουμε το φακό. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα στο μυαλό μία αρνητική και μία θετική σκέψη. Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που επιλέγουμε να βάλουμε μία θετική σκέψη, κλείνουμε την πόρτα σε μία αρνητική.
Κάποια παλαιότερα posts που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν γιατί είναι «βάλσαμο για την ψυχή»είναι τα εξής:
Αλλά αν έχετε χρόνο να διαβάσετε μόνο ένα, διαβάστε το Πώς μπορεί ένα παιδί να μη γελάει όταν γελάει η μαμά του; Και μάθετε πώς η Alice Herz Sommer κατάφερε να επιζήσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, να γελάει συνεχώς και να ζήσει χαρούμενη μέχρι τα βαθιά της γεράματα.
 2. Επιστρέψτε στο παρελθόν
Ξεφύγετε λίγο από το σήμερα και κάντε κάτι που θα σας επιστρέψει στα παιδικά σας χρόνια. Δείτε ένα παλιό άλμπουμ με τις φωτογραφίες, ξεφυλλίστε τη παλιά σας συλλογή με αυτοκόλλητα, φάτε ένα παγωτό ή ένα υποβρύχιο. Να οι  δικές μου 10 αναμνήσεις που με κάνουν να νιώθω και πάλι παιδί. Ποιες είναι δικές σας;
 3. Βγείτε έξω
Κάντε μια βόλτα στη φύση. Η φύση γαληνεύει την ψυχή και χαρίζει δύναμη και ενέργεια. Αν για  κάποιο λόγο σας είναι απολύτως αδύνατο να βρεθείτε εκτός σπιτιού, επισκεφτείτε το calm.com ή κατεβάστε το app στο κινητό σας. Και αποδράστε έστω και για 2 λεπτά.  Δοκιμάστε το τώρα. Θα νιώσετε αναζωογονημένοι.
 4. Καθαρίστε το σπίτι ή κάντε ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σας
Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά η ενασχόληση με την καθαριότητα του σπιτιού πάντα βοηθάει. Νιώθεις ότι παίρνεις και πάλι τον έλεγχο των πραγμάτων στα χέρια σου. Το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας δε, έχει κι ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Ότι βρίσκεις ρούχα που θες να χαρίσεις. Η σκέψη ότι κάποιος άλλος θα επωφεληθεί από την προσφορά σου, σε κάνει αυτόματα να αισθανθείς καλύτερα.
 5. Μετρήστε τις ευλογίες σας
Όταν διακυβεύονται τα πάντα, είναι λογικό και ανθρώπινο να στρέφει κανείς την προσοχή του σε αυτά που πρόκειται να χάσει. Αυτό όμως ΔΕΝ βοηθάει. Για να αισθανθεί κανείς καλύτερα, χρειάζεται να νιώσει ευγνωμοσύνη για αυτά που έχει: Τα παιδιά του, την οικογένειά του, τους φίλους του, την υγεία του – αν είναι τυχερός και είναι υγιής. Αυτό άλλωστε είναι και το σκεπτικό πίσω από την ιδέα του Βάζου των Αναμνήσεων για την οποία μιλάω τόσο συχνά μέσα από αυτό εδώ το blog. Να βρίσκουμε τα θετικά και να μετράμε τις ευλογίες μας.
 Για ακόμα περισσότερη έμπνευση, διαβάστε:
«Όταν ποθούμε ζωή χωρίς δυσκολίες, να μας θυμίζεις ότι οι βελανιδιές γίνονται δυνατές με αντίθετους ανέμους και τα διαμάντια δημιουργούνται υπό πίεση.»
~ Peter Marshall
 Photo by Edgar Barany C

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου