Σελίδες

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Υπνοβασία

ypnovasia
News.gr
7 Μαρτίου 2014

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:
Ενώ βλέπατε χθες το βράδυ τηλεόραση με το σύζυγό σας στο σαλόνι συνέβη κάτι που σας τρόμαξε πολύ. Το παιδί σας, το οποίο είχατε βάλει περίπου πριν από μία ώρα για ύπνο, ήρθε εκεί που ήσασταν, έκανε μια βόλτα και χωρίς να σας μιλήσει επέστρεψε στο δωμάτιο του. Στην αρχή νομίζατε ότι το έκανε για αστείο, στη συνέχεια όμως συνειδητοποιήσατε ότι πρόκειται για επεισόδιο υπνοβασίας. Αναρωτιέστε τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Όπως αναφέρει η κυρία Καππάτου, το 10-30% των παιδιών μπορεί να παρουσιάσει ένα περιστατικό υπνοβασίας, ωστόσο μόνο το 1-5% των παιδιών ηλικίας από 3-4 μέχρι 10-12 χρόνων εμφανίζει συχνά επεισόδια υπνοβασίας.
Η υπνοβασία εκδηλώνεται στα 60-120 πρώτα λεπτά του ύπνου. Τότε το παιδί σηκώνεται και περπατάει, το βλέμμα του είναι στο κενό χωρίς όμως να βλέπει και το πρόσωπό του ανέκφραστο. Άλλοτε μπορεί να φωνάζει, να τρέχει, να κλαίει ή να λέει ακατάληπτες φράσεις. Έπειτα από μερικά λεπτά, ξαπλώνει πάλι ή αφήνεται να οδηγηθεί στο κρεβάτι. Το επεισόδιο διαρκεί από πέντε λεπτά μέχρι μισή ώρα και την επόμενη μέρα το παιδί δε θυμάται τίποτα. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από ψυχολογικές πιέσεις και ακανόνιστα ωράρια στον ύπνο.
Για την αντιμετώπιση της υπνοβασίας απαιτείται η συνεργασία όλης της οικογένειας. Σε μερικές περιπτώσεις, ίσως χρειάζεται η ψυχολογική στήριξη γονιού-παιδιού ή ατομική στο παιδί. Σε κάποιες περιπτώσεις που οι αφυπνίσεις του παιδιού είναι βίαιες και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τραυματιστεί, συστήνεται φαρμακευτική αγωγή.
Θα πρέπει...
Να γνωρίζετε ότι το παιδί κινδυνεύει να τραυματιστεί αν συναντήσει εμπόδια ή αν ανοίξει την πόρτα και φύγει. Για αυτό πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτική, ώστε να αποφύγετε ατυχήματα του παιδιού. Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειδωμένα και να μην υπάρχουν εμπόδια στο χώρο όπου μπορεί να κινηθεί το παιδί.
Να μην προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε διότι θα του προκαλέσετε σύγχυση.
http://www.news.gr/gynaika/paidi-oikogeneia/article/132683/ypnovasia.html 
http://akappatou.gr/index.php/2010-10-14-09-40-39/6752-ypnovasie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου