Σελίδες

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Χώρισα!Τι λέω στα παιδιά μου;

Πώς πρέπει να αντιδράσετε όταν το διαζύγιο έχει χτυπήσει και την δική σας πόρτα;

Δημοσίευση 12/11/13 05:30 μμ
Σύμφωνα με μελέτες, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των διαζυγίων στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί. ΠαρόλΆ αυτά, ο χωρισμός των γονιών δεν οδηγεί οπωσδήποτε τα παιδιά να αναπτύξουν μια «ασυνήθιστη» συμπεριφορά. Αρκετές φορές μάλιστα είναι προτιμότερος από την συμβίωση, όταν για παράδειγμα υπάρχει κακοποίηση, φωνές και αρνητικό κλίμα στο σπίτι.
Πώς πρέπει να αντιδράσετε όταν το διαζύγιο έχει χτυπήσει και την δική σας πόρτα;
-Πριν κάνετε οποιαδήποτε ανακοίνωση πρέπει να είστε 100% σίγουροι για το τέλος του γάμου σας. Είναι ανόφελο να μιλάτε για υποθετικό χωρισμό διότι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αναστατώσετε τα παιδιά σας.
-Καλό θα ήταν κατά την ανακοίνωση να είναι παρόντες και οι δύο γονείς. Αν υπάρχουν αδέρφια, η ανακοίνωση πρέπει να γίνει ταυτόχρονα.
-Όσο μεγάλος και αν είναι ο πειρασμός μην ενοχοποιήσετε τον άλλο γονιό ακόμα και αν φταίει. Σε μια σχέση που φτάνει στο τέλος φταίνε πάντα και οι δυο πλευρές, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο.
-Μην βάζετε τα παιδιά να διαλέξουν με ποιον από τους δυο γονείς θέλουν να μείνουν. Τα σκοτώνετε συναισθηματικά και τα γεμίζετε με ενοχές.
-Επιβεβαιώστε την αγάπη σας προς το παιδί. Μετά το διαζύγιο, τα μικρότερα κυρίως παιδιά, διαπίστωσαν πως δυο άνθρωποι που αγαπιόντουσαν, ξαφνικά σταμάτησαν να αγαπιούνται και φοβούνται πως κάποια μέρα οι γονείς τους θα σταματήσουν να αγαπάνε και εκείνα.
-Διατηρήστε την καθημερινή ρουτίνα των παιδιών σας. Είναι πολύ σημαντική και τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.
-Ανοίξτε διάλογο με τα παιδιά σας. Προσαρμόστε το λεξιλόγιό σας στην ηλικία του παιδιού και συζητήστε για θέματα που το απασχολούν. Δημιουργήστε ασφαλές περιβάλλον ώστε να εκφράσει φόβους, ανησυχίες και απορίες. Αποφύγετε την παγίδα «είναι πολύ μικρό, δεν καταλαβαίνει» ή «είναι πολύ μεγάλο, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε».
-Διαβεβαιώστε τα παιδιά σας ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για το διαζύγιό σας. Πολύ συχνά πιστεύουν πως δεν ήταν καλά παιδιά και δεν σας άκουγαν. Σκέφτονται ότι εξαιτίας τους χωρίσατε με αποτέλεσμα να νιώθουν τύψεις και ενοχές.
-Επικεντρωθείτε στις θετικές πλευρές του χωρισμού έτσι ώστε να βοήθεσετε τα παιδιά σας να βγουν από τις αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις.
-Αφήστε το παιδί να εκδηλώσει τον ενδεχόμενο θυμό του. Είναι φυσιολογικό για ένα διάστημα να μιλάει απότομα, να πετάει πράγματα και να σπάει τα παιχνίδια του. Ένα κρυστάλλινο βάζο μπορεί να έχει μεγάλη αξία, σίγουρα όμως κοστίζει λιγότερο από την ψυχική ισορροπία του παιδιού σας. Επέμβετε μόνο όταν τα πράγματα είναι επικίνδυνα και δείξτε του ένα άλλο τρόπο εκδήλωσης του θυμού του π.χ ζωγραφίζοντας.
-Μην μετατέψετε το παιδί σας σε κατάσκοπο. Μόλις γυρίζει από τον άλλο γονιό καλό θα ήταν να μην ρωτήσετε «Ήσασταν μόνοι;», «Πήρε καινούριο αυτοκίνητο;», «To σπίτι ήταν καθαρό;» κτλ. Όταν οι ερωτήσεις σας δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο το παιδί π.χ «πώς πέρασε;», «τί έφαγε;» το φέρνουν σε δύσκολη θέση.Επειδή αγαπά και τον άλλο γονιό ενδέχεται να μην απαντήσει, ή να πει ψέματα για να μην σας στεναχωρήσει.
-Μην προσπαθήσετε να καλύψετε τις ώρες που είστε μακρυά του με ακριβά ρούχα και παιχνίδια. Η αγορά ακριβών δώρων δεν είναι δείγμα αγάπης. Είναι δείγμα πλούτου. Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη τα λεφτά σας αλλά την παρουσία σας (έστω και τηλεφωνική αν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες).
-Αφήστε τα παιδιά να κρατήσουν την γέφυρα επικοινωνίας με τους συγγενείς του πρώην σας. Αν έχετε πρόβλημα με τους γονείς του πρώην, το έχετε εσείς, όχι τα παιδιά σας, για τα οποία παραμένουν ο παππούς και η γιαγιά. Εκτός από δικαίωμα έχουν και ανάγκη να τους βλέπουν.
Και μην ξεχνάτε! Η δική σας στάση απέναντι στην όλη κατάσταση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν γρήγορα και εύκολα τον χωρισμό και να μπορέσουν να προσαρμοστούν καλά, αν όχι άριστα, στις νέες συνθήκες. Mην επιτρέψετε στα σύννεφα του χθες να καταστρέψουν την λιακάδα του αύριο!

Επιμέλεια/ Σύνταξη για το Psyhealth: Xριστίνα Βαγενά, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Γνωστική- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, e-mailvagenachristina@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου