Σελίδες

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

H διπολική διαταραχή στην εφηβεία: Πώς ξεκινά;

Ο αριθμός των εφήβων που έχουν εμφανίσει συμπτώματα μανίας – ένα χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη) – είναι συναφής με τον αριθμό των ενηλίκων που υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι για πολλούς από τους πάσχοντες η νόσος εμφανίζεται στην εφηβεία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
«Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μανία ξεκινά στα 20 ή τα 30 χρόνια», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας και επικεφαλής του τμήματος γενετικής επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. «Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ο κόσμος να καταλάβει ότι η μανία εμφανίζεται στους εφήβους». Ο πιο κοινός ορισμός της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνει την εναλλαγή κρίσεων μανίας και κατάθλιψης, παρότι ένας τύπος διπολικής διαταραχής εμφανίζεται μόνο με μανία.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 έφηβοι που απάντησαν σε λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με την διάθεση και τη συμπεριφορά τους. Οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι το 2,5% από τους ερωτηθέντες είχε εμφανίσει συμπτώματα μανίας και κατάθλιψης και το 2,2% των εφήβων τα είχε εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο.
Επίσης, εντός του χρόνου που προηγήθηκε της έρευνας, το 1,3% των εφήβων είχε εμφανίσει μόνο μανία και το 5,7% κατάθλιψη. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, το 2,6% των ενηλίκων εμφάνισαν διπολική διαταραχή τους τελευταίους 12 μήνες.
«Θεωρώ ότι τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η διπολική διαταραχή είναι συχνότερη σε εφήβους σε σχέση με ό,τι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες», είπε στο Reuters η ερευνήτρια και συνέχισε λέγοντας «αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η εφηβεία είναι η περίοδος εκείνη κατά την οποία βλέπουμε πραγματικά την εμφάνιση της διπολικής διαταραχής, επομένως θα πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην πρόληψη και την παρέμβαση σε πιο πρώιμο ηλικιακό στάδιο».
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερωτήσεις που τους ετέθησαν στη διάρκεια των συνεντεύξεων ήταν κατά τι ευρύτερες σε σχέση με εκείνες παλαιότερων ερευνών, αλλά όλοι οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα και θεωρήθηκε ότι πάσχουν από κάποια διαταραχή διάθεσης πληρούν τα κριτήρια της διάγνωσης που περιλαμβάνονται στο DSM-IV– το διαγνωστικό εγχειρίδιο για την ταξινόμηση των ψυχιατρικών διαταραχών που εκδίδεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση.
«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει την υποψία ότι για πολλούς ασθενείς η νόσος εμφανίζεται στην εφηβεία», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος ψυχιατρικής παίδων και εφήβων στο Ιατρικό Κέντρο του University Hospitals Case στο Κλίβελαντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Στη μελέτη, οι διαταραχές διάθεσης, μάλιστα, γίνονταν συχνότερες όσο οι έφηβοι μεγάλωναν με το 1,4% των 13χρονων και 14χρονων να πληρούν τα κριτήρια της μανίας, ενώ σχεδόν διπλάσιο αριθμό 17χρονων και 18χρονων να πάσχουν από διαταραχή. Σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους με μανιοκατάθλιψη είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και περισσότεροι από τους μισούς έπασχαν και από συμπεριφορική διαταραχή ή διαταραχή άγχους.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι τα ποσοστά των συμπτωμάτων διπολικής διαταραχής στους εφήβους αυξάνονται, αλλά μάλλον ότι ο αριθμός των εφήβων που αναζητούν θεραπεία για ένα ψυχιατρικό τους πρόβλημα αυξάνεται.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) η μελέτη δημοσιεύτηκε στα Αρχεία της Γενικής Ψυχιατρικής.


Η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της εφηβικής ή ακόμα και της παιδικής ηλικίας. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν διπολική διαταραχή.

Από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και το Πρόγραμμα κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών,  “ΑΝΤΙ-ΣΤΙΓΜΑ”. Mε την επιστημονική ευθύνη της Mαρίνας Οικονόµου-Λαλιώτη. Επικ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής.


Πώς εκδηλώνεται η διπολική διαταραχή σε παιδιά και εφήβους; 

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι οποίοι εκδηλώνουν διακριτές περιόδους μανίας ή κατάθλιψης, τα παιδιά και οι νεαροί έφηβοι παρουσιάζουν συνήθως ταχείες εναλλαγές της διάθεσης, ακόμα και στο διάστημα μιας ημέρας. Στα παιδιά η μανία εκδηλώνεται περισσότερο με ευερεθιστότητα και ξεσπάσματα παρά με ευφορική διάθεση. Στους εφήβους η νόσος εκδηλώνεται συνήθως με μεικτή συμπτωματολογία, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας έφηβοι εκδηλώνουν περισσότερο την τυπική μορφή της νόσου, όπως αυτή απαντάται στους ενήλικες.

 Πώς γίνεται η διάγνωση; 
Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής σε παιδιά και εφήβους ενέχει ορισμένες δυσκολίες και γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση από παιδοψυχίατρο, καθώς η συμπτωματολογία που παρουσιάζεται  μπορεί να «μιμείται» αυτή  άλλων διαταραχών, που εκδηλώνονται στο ίδιο ηλικιακό φάσμα (πχ. διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας). Επίσης, στην περίπτωση που ένα παιδί ή έφηβος εκφράζει αυτοκτονικό ιδεασμό ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να ζητηθεί άμεσα η βοήθεια ενός ειδικού.

Αν έχω διπολική διαταραχή θα εμφανίσουν και τα παιδιά μου;

Η εμφάνιση της διπολικής διαταραχής είναι εν μέρει μόνο γενετικά προκαθορισμένη. Για κάποιον που δεν έχει μέλος στην οικογένειά του με διπολική διαταραχή, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου είναι 1%. Αν όμως έχεις διπολική διαταραχή, τα παιδιά σου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν και αυτά την ασθένεια. 

Αν έχει την ασθένεια κάποιο από τα αδέλφια σου, οι πιθανότητες να την εμφανίσεις κι εσύ είναι περίπου 5-10%. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που πάσχει ένας από τους δυο γονείς σου. Σε ένα ζευγάρι διδύμων από το ίδιο ωάριο, αν ο ένας πάσχει από διπολική διαταραχή, ο κίνδυνος να εμφανίσει και ο άλλος την ασθένεια είναι της τάξης του 40-70%. Συνεπώς, όσα περισσότερα μέλη της οικογένειάς σου έχουν τη διαταραχή και όσο πιο κοντινός είναι ο βαθμός συγγένειάς σου με αυτά, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να εμφανιστεί σε σένα η διαταραχή αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου