Σελίδες

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Όταν το αδερφάκι ζηλεύει το μωρό! Τι μπορείτε να κάνετε:

toddler-sibling-rivalry
Πριν έρθει το νέο μωρό στην οικογένεια οι περισσότεροι γονείς για να προετοιμάσουν τον πρωτότοκο του λένε πως σε λίγο καιρό θα αποκτήσει ένα μικρό αδερφάκι με το οποίο θα μπορεί να παίζει και να μοιράζονται τα πάντα.
Στη συνέχεια, όταν το μωρό γεννιέται, το μεγαλύτερο παιδί σας σκέφτεται «Πλάκα μου κάνουν; Αυτό το μωρό κλαίει συνέχεια και παίρνει όλη την προσοχή της μαμάς και του μπαμπά. Πώς γίνεται να παίξουμε;» Κάπου εκεί ξεκινά η σύγχυση και μπορεί η μετάβαση από μοναχοπαίδι σε μεγαλύτερο παιδί να είναι πιο δύσκολη. Ακόμα κι αν στην αρχή έδειξε ενθουσιασμό, στην πορεία θα κατάλαβε πόσο πολύ άλλαξε η ζωή εξαιτίας του μικρού «εισβολέα» και να εκδηλώνει ζήλια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να βοηθήσετε το παιδάκι σας να ξεπεράσει τη ζήλια:
Αφήστε το να φροντίσει το μωρό
Αν μπορείτε, αφήστε το μεγαλύτερο παιδάκι σας να συμμετέχει στη φροντίδα του μωρού και μην ξεχνάτε να το επιβραβεύεται και να του λέτε πόσο καλά τα πηγαίνει. Προτείνετε τρόπους με τους οποίους θα του δίνετε τη δυνατότητα να σας βοηθά στο μπάνιο, στο τάισμα ή στο ντύσιμο του μωρού, ανταμείβοντας το με επαίνους όταν το κάνει σωστά. Σε καμιά περίπτωση όμως μην επιμείνετε να σας βοηθήσει καθώς η επιμονή σας μπορεί να το κάνει ακόμα πιο αρνητικό και να μη θέλει να συνεργαστεί καθόλου.
Εγώ κι εσύ μαζί
Φροντίστε να αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο μόνο στο μεγαλύτερό σας παιδί, χωρίς το μωρό. Αυτό μπορείτε να το κάνετε όταν για παράδειγμα το μωρό κοιμάται. Με αυτόν τον τρόπο θα του δείξετε ότι εξακολουθεί να έχει την αμέριστη προσοχή σας.
Δώστε επιπλέον αγάπη
Προσπαθήστε να αυξήσετε τις εκδηλώσεις αγάπης για το μεγαλύτερο παιδάκι σας. Μην ξεχνάτε να του λέτε πόσο πολύ το αγαπάτε, αυξήστε τις αγκαλιές και τα φιλάκια και βρείτε χρόνο για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να παίξετε ένα παιχνίδι. Μερικές φορές, το μεγαλύτερο αδερφάκι οπισθοδρομεί, σαν να μιμείται το νεογέννητο. Ίσως λοιπόν να αρχίσει να μιλάει λίγο μπεμπεκίστικα ή να σας ζητά να φορέσει και πάλι πάνα. Να ξέρετε ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά και γίνονται μόνο για να τραβήξει την προσοχή σας.
Αφήστε τα αδερφάκια να έρθουν πιο κοντά
Τα μωρά λατρεύουν τη συντροφιά των άλλων παιδιών. Μόλις λοιπόν το μωράκι σας συμπληρώσει τις πέντε – έξι εβδομάδες θα διασκεδάζει βλέποντας τις αστείες γκριμάτσες του αδερφού του και θα αρχίσει να του σκάει τα πρώτα του χαμόγελα! Βέβαια, υπάρχει περίπτωση το μεγαλύτερο παιδάκι σας να προσπαθήσει να τσιμπήσει, να χτυπήσει ή να περιεργαστεί το μωρό. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να τους επιβλέπετε συνεχώς και να μην τους αφήνετε ούτε στιγμή μόνους.
Πάντως όσο ο καιρός περνάει και καθώς το μεγαλύτερό παιδί σας συνηθίζει την παρουσία του νεογέννητου, τα σημάδια της ζήλιας θα υποχωρήσουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε υπομονή και να αφήσετε το παιδί σας να συμμετέχει στην καθημερινότητα του μωρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου