Σελίδες

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

20 πράγματα που πρέπει να κάνετε για τα παιδιά σας

από E.M. | 11 Νοε 2014


Όλοι οι γονείς ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για τα παιδιά τους: Να τα αγαπούν! Συχνά, όμως, η ρουτίνα και η κούραση της καθημερινότητας, οι γεμάτες μέρες και τα παραφορτωμένα προγράμματα δεν επιτρέπουν στην αγάπη αυτή να μετουσιωθεί στις πράξεις των γονιών απέναντι στα παιδιά. Αφιερώστε μερικά λεπτά για να θυμηθείτε όλα αυτά που δείχνουν στα παιδιά σας πόσο τα αγαπάτε.

Να τα βάζετε κάθε βράδυ για ύπνο

Μια μέρα θα μεγαλώσουν πολύ και δεν θα θέλουν πια να τα πηγαίνετε εσείς στο κρεβάτι και να τα χαϊδεύετε για να αποκοιμηθούν. Είναι δώρο για τα παιδιά να τους λέτε καληνύχτα κάθε βράδυ, να τα σκεπάζετε και να τα φιλάτε. Μην τους το στερείτε.

Να τους λέτε ότι τα αγαπάτε

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της ζωής τους! Το «σ'αγαπώ» είναι μία πανίσχυρη φράση που έχει μεγάλη σημασία για τα παιδιά.

Να ακούτε τις ιστορίες τους

Με τις ιστορίες τους μαθαίνετε πράγματα για τα παιδιά σας, για τον χαρακτήρα τους και για το τι αγαπούν. Και πρέπει να τα ακούτε προσεκτικά, χωρίς περισπασμούς, για να έχει νόημα για εκείνα το να σας μιλούν.

Να τα κοιτάζετε στα μάτια

 
Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει στους άλλους ότι είναι σημαντικοί για εσάς, από το να τους κοιτάζετε στα μάτια όταν μιλούν. Τους δείχνει ότι αυτό που λένε είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς. Φροντίστε να θυμούνται τα παιδιά σας μεγαλώνοντας ότι υπήρξαν στιγμές που η μαμά τους τα κοίταζε στα μάτια όταν της μιλούσαν. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες φορές θα χρειαστεί να κλείσετε το τηλέφωνο ή την τηλεόραση ή να σταματήσετε για λίγο αυτό που κάνετε για να τους αφιερώσετε αυτόν τον χρόνο.

Να τους δείχνετε καινούργια πράγματα

Μπορείτε να διαβάζετε στα παιδιά σας την Ιστορία, αλλά μπορείτε και να τους δείξετε την Ιστορία, π.χ. πηγαίνοντάς τα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Μπορείτε να κάνετε μαζί πειράματα, να παρατηρείτε τα άστρα! Επιτρέψτε στα παιδιά σας να γνωρίσουν τον κόσμο.

Να τους μάθετε να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ»

Η ευγένεια κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Να τους λέτε «ναι» όταν είναι πιο εύκολο να πείτε «όχι»

Όπως όταν εσείς θέλετε να δείτε τηλεόραση και εκείνα να παίξουν, ή όταν σας ζητούν ένα ακόμα παραμύθι ή να πάτε στο δωμάτιό τους για να παίξετε μαζί τους. Το «ναι» έχει μεγάλη σημασία για τα παιδιά.

Να τους λέτε «όχι» όταν είναι πιο εύκολο να πείτε «ναι»

Μην τους επιτρέπετε να βλέπουν κάθε «σκουπίδι» που μπορεί να προβάλλει η τηλεόραση ή να επισκέπτονται κάθε site στο internet -εξ άλλου, η χρήση του υπολογιστή θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Μερικές φορές, ακόμα κι όταν όλοι οι άλλοι λένε «ναι», εσείς πρέπει να πείτε όχι.

Να τα αφήνετε να βοηθούν, ακόμα κι αν έτσι σας καθυστερούν

Μπορεί το πλύσιμο των πιάτων να πάρει περισσότερη ώρα όταν δείχνετε στα παιδιά σας πώς να το κάνουν -ή το δίπλωμα των ρούχων ή το μάζεμα των παιχνιδιών- όμως τα παιδιά πρέπει να μάθουν. Όλα αυτά είναι εφόδια ζωής. Θα τους τα στερούσατε αν δεν ζητούσατε ή δεν δεχόσασταν την βοήθειά τους.

Να τους μάθετε να σέβονται τους άλλους

Να τους ακούν. Να μαθαίνουν από τους άλλους και να μην τους κρίνουν. Αυτό δεν μπορείτε, βέβαια, να το κάνετε αν δεν σέβεστε και εσείς τους άλλους, αλλά και τα ίδια σας τα παιδιά. Μάθετε τα παιδιά να αναζητούν το καλό στους άλλους και να είναι δεκτικά και φιλικά.

Να τα ενθαρρύνετε να αναλαμβάνουν ρίσκα

Μερικές φορές το μεγαλύτερο εμπόδιο των παιδιών είναι ο φόβος. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κοιτάζουν τον φόβο καταπρόσωπο και να τον απωθούν.

Να γελάτε μαζί τους

Ή να χαμογελάτε μαζί τους, ή να περνάτε καλά μαζί τους, ή απλά να τους δείχνετε ότι σας αρέσει να περνάτε χρόνο μαζί τους. Αυτό τους δείχνει ότι τα συμπαθείτε σαν ανθρώπους, δεν τα αγαπάτε απλά ως παιδιά σας. Είναι σημαντικό να ξέρουν ότι νιώθετε και τα δύο.

Να τους μάθετε την αξία της δουλειάς

Είναι σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά ότι η δουλειά είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και ότι αποτελεί προσόν γι'αυτά να δουλεύουν τίμια, χωρίς να γκρινιάζουν. Αυτό μπορούν να το μάθουν όσο είναι μικρά στρώνοντας τα κρεβάτια τους, πλένοντας τα πιάτα τους και βοηθώντας στο άπλωμα των ρούχων.

Να τους κρατάτε για λίγο το χέρι πριν κοιμηθούν και να τους δίνετε φιλάκια

Ακόμα και τις μέρες που σας έχουν τρελάνει και δεν έχετε καμία διάθεση για τρυφερότητες, αυτές οι μικρές πράξεις αγάπης τους δείχνουν ότι αυτό που νιώθετε για εκείνα δεν αλλάζει με τίποτα.

Να τους ζητάτε συγγνώμη

Γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Και υπάρχουν φορές που θα κάνετε λάθη και αβλεψίες. Τα παιδιά πρέπει να σας ακούν να παραδέχεστε τα λάθη σας και να μην ξεχνούν ποτέ ότι τα λάθη δεν αλλάζουν την αγάπη σας για εκείνα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές θα χρειαστεί να τους ζητήσετε «συγγνώμη».

Να μην κρατάτε αρχείο με τα λάθη τους

Κάθε μέρα είναι μία νέα μέρα. Όλοι πρέπει να μαθαίνουν από το παρελθόν, αλλά να μην προσκολλώνται σε αυτό. Φροντίστε να αναγνωρίζετε πρώτα όλα τα καλά των παιδιών σας και μετά τα αρνητικά, τα οποία δεν χρειάζεται να τους επισημαίνετε κάθε λίγο.

Να τους δείχνετε ποια πραγματικά είστε

Δεν χρειάζεται τα παιδιά να σας θυμούνται μόνο ως μία καλή μαμά, αλλά και ως μία χαρούμενη, διασκεδαστική, αστεία μαμά. Να σας βλέπουν, δηλαδή, να έχετε ενδιαφέροντα, να είστε δημιουργική και να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Να τους μάθετε να είναι συμπονετικά

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από αυτά και την οικογένειά τους. Πρέπει να μάθουν να νοιάζονται και για τους άλλους, να δίνουν όχι μόνο να παίρνουν, να είναι πρόθυμα σε κάθε θετική αλλαγή.

Να τους δείχνετε ότι τα υλικά δεν έχουν σημασία

Ούτε τα ρούχα, ούτε τα παπούτσια, ούτε τα αμέτρητα παιχνίδια έχουν ιδιαίτερη σημασία. Όταν τα υλικά κρύβουν τα ψυχικά οι σχέσεις των ανθρώπων χάνονται. Και αυτό που μετρά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι οι σχέσεις. Τα υλικά αγαθά έρχονται δεύτερα.

Να τα αφήνετε να μεγαλώνουν

Αυτό είναι μάλλον το πιο δύσκολο που πρέπει να κάνετε με τα παιδιά σας. Ποια μαμά δεν κοιτάζει στο παρελθόν με νοσταλγία; Όμως πρέπει να αγκαλιάσετε το παρόν και να προσμένετε με αισιοδοξία το μέλλον. Τα παιδιά θα μεγαλώσουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απολαμβάνετε κάθε στιγμή μαζί τους.
Πηγή: Finding Joy
- See more at: http://www.mama365.gr/20040/20-pragmata-poy-prepei-na-kanete-gia-ta-paidia-sas.html#sthash.Q20cEE3J.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου