Σελίδες

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Η «Μοναξιά» των Χριστουγέννων: Αντιμετωπίστε την!

 Της ψυχολόγου Μαρίας Αθανασιάδου


Η «Μοναξιά» των Χριστουγέννων: Αντιμετωπίστε την! Της ψυχολόγου Μαρίας Αθανασιάδου
horizontal-bar-posts-smallΜαρία Αθανασιάδου 
Γράφει η ψυχολόγος Μαρία Αθανασιάδου
horizontal-bar-posts-small
Οι εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί να μας βρουν «μόνους» και «μόνες» … χωρίς σύντροφο, χωρίς αγαπημένα πρόσωπα … Η μοναξιά, ίσως, πονάει λίγο παραπάνω αυτή την περίοδο, γιατί τα Χριστούγεννα και η έλευση του νέου χρόνου είναι γιορτές, που είθισται να βιώνονται μαζί με τα μέλη της οικογένειας μας και χαρακτηρίζονται από συναισθήματα αγάπης, ζεστασιάς και προσφοράς. 
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση, που αυτές οι ημέρες μας βρουν μέσα σε μοναξιά και θλίψη; Πολλά γεγονότα μπορούν να μας έχουν οδηγήσει στο να μην έχουμε αγαπημένους ανθρώπους δίπλα μας. Ένας χωρισμός, ένας θάνατος, ένας τσακωμός, μία παρεξήγηση …
Θα αφήσουμε την «άδεια καρέκλα» … να αδειάσει και την ψυχή μας; Ή θα αποφασίσουμε να λειτουργήσουμε αντίστροφα βάζοντας καλά στο μυαλό μας, ότι οι στιγμές είναι μοναδικές και δεν αξίζει να τις αφήνουμε να περνάνε στην ιστορία χωρίς νόημα και περιεχόμενο;
Να, λοιπόν, τι σας προτείνω να κάνετε:
1) Μην αποκλείσετε τον εαυτό σας στο σπίτι: Μπορεί να κάνει κρύο, να αισθάνεστε κουρασμένοι και να θέλετε να λιώσετε στον καναπέ σας, αλλά δώστε χρόνο και αξία στο «έξω» και στην όποια επαφή με τους ανθρώπους του άμεσου και ευρύτερου κύκλου σας. Και να σας λέει η εσωτερική σας φωνή να καθήσετετε σπίτι και να μην μιλήσετε σε άνθρωπο … πηγαίνετε κόντρα σε αυτό και επί τούτου αποδεχθείτε προσκλήσεις και προτάσεις. Πάντα στην αρχή βγαίνει η άρνηση και στην πορεία γλυκαινόμαστε και ευγνωμονούμε τους εαυτούς μας, που βγήκαμε και μιλήσαμε με κόσμο.
2) Ελάτε κοντά σε συγγενείς και φίλους: Δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε με όλους αδιακρίτως. Σίγουρα, όμως, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι μέσα από τους δύο κύκλους, που θα τους εμπιστεύεστε, θα τους επιθυμείτε και θα τους κάνετε κέφι περισσότερο. Μην περιμένετε να κάνουν εκείνοι κλήση σε εσάς … προλάβετε τους! Είναι ευκαιρία τώρα τις γιορτές να τους δείτε και να περάσετε χρόνο μαζί τους, γιατί μετά θα ξαναμπείτε  στους φρενήρεις καθημερινούς ρυθμούς.
3) Μην μιλάτε πολύ για την θλίψη και την μοναξιά: Μιλώντας συνέχεια για αυτά που νιώθετε, δεν αφήνετε τον εαυτό σας να αναπνεύσει και να ξεκουραστεί από τις αρνητικές σκέψεις. Βουλιάζετε και δεν το παίρνετε χαμπάρι. Μπορεί να νιώθετε στην αρχή εκτόνωση, αλλά πιστέψτε με μπαίνετε σε mode αυτολύπησης και μιζέριας. Όχι! Μην το επιτρέψετε άλλο! Δεν θα αλλάξει κάτι συζητώντας το επανειλημμένα. Εάν θέλετε να αλλάξει κάτι, κάντε ακριβώς το αντίθετο. Ασχοληθείτε με πράγματα και καταστάσεις, που προκαλούν γέλιο και χαλάρωση. Δείτε χιουμοριστικά βιντεάκια, συναντηθείτε με ευχάριστους και καλαμπουρτζήδες ανθρώπους, που δεν θα σας αφήσουν να αφεθείτε καθόλου στην λύπη.
4) Ασχοληθείτε με την προσφορά και τον εθελοντισμό: Προσφέροντας βοήθεια και υπηρεσίες σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, θα γεμίσει η καρδιά σας με χαρά και αγαλλίαση. Η χαρά στα μάτια των άλλων και το να ξέρετε πως βάλατε και εσείς το λιθαράκι σας για αυτό, θα σας ξεπληρώσει εις διπλούν, εις τριπλούν. Επίσης, θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε την δύναμη σας και το πόσο αυτή μπορεί να δώσει ευχαρίστηση σε ανθρώπους, που πραγματικά είναι σε δεινή θέση. Θα αναθεωρήσετε πολλά πράγματα για την ζωή σας!
5) Επικεντρωθείτε σε ό,τι έχετε: Μπορεί να έχετε κάποια απώλεια … αλλά σίγουρα έχετε και κάποια πράγματα, που αξίζουν προσοχής και ενδιαφέροντος. Να νιώσετε στο πετσί σας ευγνωμοσύνη για αυτά! Αυτά που έφυγαν και δεν ξαναγυρνούν, ανήκουν στο παρελθόν. Εσείς ζήστε το παρόν με αυτά, που έχουν παραμείνει.
6) Αξιοποιήστε την μοναξιά: Καμιά φορά είναι απαραίτητο και το να μένουμε μόνοι, για να ασχοληθούμε περισσότερο με τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Ασχοληθείτε με την εμφάνιση σας, με το σπίτι σας, μαγειρέψτε το αγαπημένο φαγητό στον εαυτό σας, δείτε επεισόδια από την αγαπημένη σας σειρά. Καλό είναι να μας φροντίζουν και να φροντίζουμε τους άλλους … αλλά ανεκτίμητο είναι να φροντίσουμε εξολοκλήρου και εμάς τους ίδιους!
7) Μην σκέφτεστε το παρελθόν, ζήστε το τώρα: Σίγουρα, θα περνούν από το μυαλό σας ωραίες αναμνήσεις από παρελθοντικά Χριστούγεννα και μερικές φορές αυτές, αντί για χαρά, θα σας προκαλούν μελαγχολία και λύπη«Γιατί φέτος να είμαι μόνος/η; Τι ωραία που πηγαίναμε βόλτες και αγοράζαμε δώρα ο ένας στον άλλο … Τι καλά να είμασταν αγκαλιά, όπως παλιά τις γιορτές …». Αυτές οι σκέψεις δεν οδηγούν πουθενά! Ναι παλιά ζήσατε τις γιορτές διαφορετικά … διαφορετικά να τις ζήσετε και τώρα … Κάθε χρονιά είναι ξεχωριστή και μοναδική! Σκεφτείτε τι καλό μπορείτε να κάνετε φέτος … και που ξέρετε … του χρόνου μπορεί να σας βρει η περίοδος των εορτών με «καλή συντροφιά και παρέα»!!! Πάμε για άλλες εμπειρίες!!!
8) Απολαύστε το περπάτημα στους στολισμένους δρόμους: Πόσο υπέροχα στολισμένοι είναι οι δρόμοι με τα μαγαζιά … τα σπίτια στις διάφορες συνοικίες … Ειδικά το βράδυ, που αναβοσβήνουν τα λαμπάκια από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια … Εάν πιάσετε τον εαυτό σας να μελαγχολεί στο σπίτι, βγείτε έξω και χωρίς να έχετε παρέα και περπατήστε !!! Όλο αυτό το εορταστικό νταβαντούρι ανεβάζει την διάθεση και προκαλεί ζεστασιά στην ψυχή, όσο κι αν αυτή είναι σκοτεινή και πλακωμένη από τις σκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου