Η πρώτη μέρα στο σχολείο μπορεί να είναι σκληρή, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς αλλά με λίγη προετοιμασία της νέας κατάστασης μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση.
Το να εφοδιάσετε τα παιδιά σας με τις απαραίτητες πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται πριν την έναρξη της σχολικής ζωής είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ένα παιδί πριν πάει στο σχολείο πρέπει τουλάχιστον να έχει ασκηθεί να μένει ακίνητο, να περιμένει και να ακούει. 'Οπως φαίνεται λοιπόν, η προετοιμασία του παιδιού δεν πρέπει να ξεκινάει λίγες μέρες πριν την είσοδο του στο σχολικό προαύλιο χώρο και τη σχολική κοινότητα. Κάθε συνειδητοποιημένος γονέας πρέπει να έχει βεβαιωθεί ότι το παιδί του έχει κατακτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης, ότι π.χ μπορεί αυτόνομα να κάνει τη χρήση της τουαλέτας, μπορεί μόνο του να ντύνεται και να ξεντύνεται, μπορεί να ακολουθεί εντολές και να συνεργάζεται. Ρωτήστε λοιπόν τον εαυτό σας αν το παιδί σας είναι έτοιμο να κάνει αυτά τα πράγματα. Αν όχι, μια καλή ιδέα είναι να επενδύσετε χρόνο, αρκετούς μήνες πριν την έναρξη της σχολικής ζωής, για να τα διδάξετε.
Σε ψυχολογικό επίπεδο, μπορείτε να ξεκινήσετε δουλειά στο σπίτι, λίγες μέρες πριν το 1ο κουδούνι στο σχολείο για να διαχειριστείτε την ανησυχία του παιδιού σας για την πρώτη μέρα. Είναι χρήσιμο να μάθετε στο παιδί σας τι πρόκειται να ακολουθήσει με το να του διαβάσετε βιβλία σχετικά με την έναρξη του σχολείου καθώς και μέσω συζήτησης μαζί του. Το παιδί σας πρέπει να είναι ενήμερο για το τί να αναμένει, γεγονός που το βοηθάει στην προσαρμογή του στο περιβάλλον. Να έχετε πάντα στο νου σας ότι, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις του παιδιού σας στο σχολείο, οι δάσκαλοι έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις. Τα σχολεία είναι εξοικειωμένα με παιδιά που μπορεί να ανησυχούν τις πρώτες μέρες. Τις πρώτες εβδομάδες μπορείτε να πάρετε από το παιδί σας πληροφορίες για την προσαρμογή του με το να θέσετε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως "με ποιον έπαιξες", "με ποιον έφαγες παρέα το κολατσιό σου", ''υπάρχουν ζωηρά αγόρια ή κορίτσια στην τάξη σου;'' Μην περιμένετε από ένα παιδί έξι ετών να έρθει από μόνο του να σας εκφράσει τα συναισθήματά του και τους προβληματισμούς του.
Ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές που θα διευκολύνουν το έργο της προετοιμασίας του παιδιού σας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου