Σελίδες

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Άνθρωποι που κάποτε αγαπήθηκαν δεν μπορούν να μείνουν φίλοι.

Της Ασημίνας Μάνου.
Είναι γεγονός πως μία φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε έρωτα. Γνωρίζοντας κάποιος τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες του άλλου,   μπορεί να τον εμπιστευτεί απόλυτα και πόσο μάλλον να τον ερωτευτεί. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγάπης αυτό, να χτυπά ανάμεσα στην φιλία δύο ανθρώπων και να  τους κάνει από φίλους, ζευγάρι. Τι γίνεται όμως με εκείνους που δεν μπόρεσαν να τα βρουν με το ταίρι τους αλλά προσπάθησαν  ωστόσο να μείνουν έστω φίλοι;
Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις φίλος με έναν άνθρωπο που αγάπησες κάποτε, που μοιράστηκες τόσα πράγματα και στιγμές μαζί του. Πως μπορούν να σβήσουν όλα αυτά; Πως να γίνουν στάχτη και να σκορπιστούν για να σταματήσουν να υπάρχουν;
Άνθρωποι που χώρισαν είτε με κοινή απόφαση είτε γιατί είχαν πολλά προβλήματα στην σχέση τους είναι δύσκολο να υπάρξουν φίλοι. Όσο και να το θέλουν, όσο και να το παλέψουν κάποιοι στιγμή θα λυγίσουν και θα φτάσουν στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησαν. Είναι μία άκαρπη διαδικασία που πληγώνει πιο πολύ κι από τον χωρισμό.
Πως να μείνεις φίλος με κάποιον που λάτρεψες, με κάποιον που τον έβαλες πάνω απ’ όλα και όλους και του έδωσες τα πάντα; Δεν μπορεί η αγάπη, ο έρωτας και το πάθος να σκεπαστούν και να κρυφτούν πίσω από  φιλία. Μπορεί να πάψουν με τον καιρό να υπάρχουν, αλλά φιλία  δεν θα γίνουν ποτέ. Ποτέ δύο άνθρωποι που φιλήθηκαν στο στόμα κι ενώθηκαν με τόσο δυνατά συναισθήματα δεν θα μπορούν να μείνουν φίλοι.
Και αυτο γιατί πάντα κάποιος από τους δύο θα πονά, γιατί πάντα κάποιους από τους δύο θα ελπίζει και θα προσπαθεί να κερδίσει τον άνθρωπο του. Όσο άνετοι και χαλαροί κι αν είναι , όσο κι αν μην  θέλουν να το δείχνουν αυτό κάποια στιγμή θα βγει στην επιφάνεια και θα τα γκρεμίσει όλα. Ο εγωισμός και η πίκρα δεν θα αφήσουν να ξεχαστεί τίποτα ίσα ίσα θα τα εντείνουν περισσότερο, με αποτέλεσμα η σχέση τους να επιδεινωθεί.
Πολλοί το δοκίμασαν και τα κατάφεραν, βγήκαν νικητές από αυτή την μάχη, μπόρεσαν να αποκτήσουν μία φιλική σχέση με το ταίρι τους μετά από τον χωρισμό τους,  μα οι περισσότεροι που το προσπάθησαν  απλά κορόιδεψαν τον εαυτό τους. Για μία στιγμή πίστεψαν πως μπορούν να τα σβήσουν όλα και να κάνουν μια νέα αρχή σαν φίλοι, αλλά το παρελθόν παραμένει παρελθόν και δεν μπορεί να διαγραφεί τόσο εύκολα.
Εκεί που λες όλα ξεχνιούνται, εμφανίζεται μπροστά σου και σε ταλανίζει. Σου θυμίζει τις ωραίες σου στιγμές κάνοντας σε να τις αναπολείς κι από την άλλη ξεθάβει τις αρνητικές και σου θυμίζει τον λόγο που απομακρύνθηκες από αυτήν την σχέση που προσπαθείς τώρα να την μετατρέψεις σε φιλιά.
Είναι σκληρό με έναν άνθρωπο που αγάπησες κάποτε να χαθείς, να κόψεις κάθε επαφή μαζί του και να μην του λες ούτε ένα «γεια», αλλά ορισμένες φορές είναι η πιο σωστή λύση. Είναι προτιμότερο να απομακρυνθείς όσο κι αυτό να πονά παρά να μένεις και να προσποιείσαι λέγοντας του πως είσαι εκεί σε ότι και να χρειαστεί.
Ποιον κοροϊδεύεις; Πώς μπορείς να είσαι εκεί; Πως θα μπορέσεις να σταθείς φίλος δίπλα σε αυτόν που έκανες όλα σου τα όνειρα; Ακόμα και να έχεις πάψει να τον βλέπεις ερωτικά η καρδιά  σου θα σε εγκαταλείψει κάποια στιγμή και θα επέλθει η λογική. Δεν θα καταφέρεις τίποτα το μόνο που θα συμβεί είναι να απογοητεύσετε  πιο πολύ ο ένας από τον άλλον και να καταλήξετε  στο τέλος να μισείστε. Αυτή την κατάληξη είχαν τα περισσότερα ζευγάρια που πίστεψαν ότι ήταν δυνατοί και θα μπορούσαν να τα καταφέρουν.
Ο έρωτας πονάει όταν δεν το θέλουν και οι δύο, ματώνει. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να τους απομακρύνει θυμίζοντας τους  πως κάποτε αγαπήθηκαν τρέλα αλλά στην πορεία απλά δεν ταίριαξαν παρά να τους κρατάει μαζί κάτω από την ομπρέλα της φιλίας. Γιατί αργά ή γρήγορα η ομπρέλα θα τρυπήσει και θα τους βρέξει  με εγωισμό. Κι ο εγωισμός με τον εγωισμό θα γίνει μπόρα μίσους.
Επομένως καλύτερα να απομακρύνεστε  από τελειωμένες καταστάσεις και χαμένες αγάπες παρά να το παίζετε  ήρωες και να ψάχνετε αφορμές για να κρατάτε φιλικές σχέσεις με τον πρώην σας. Αυτό δε θα σας καθιστά άνετο και ξεκάθαρο τύπο. Μπορεί για τα μάτια του κόσμου να είστε και καλά εντάξει  όμως η καρδιά σας τι λέει γι’ αυτό; Θα ‘ναι εντάξει όταν θα βλέπει τον αγαπημένο σας να προχωρά κι εσάς να του δίνετε συμβουλές;
Ο έρωτας φιλία δε γίνεται…. Το αντίθετο είναι πιο εφικτό να γίνει, από φιλία να γεννηθεί ένας έρωτας. Όσο για τους τολμηρούς που είπαν πως το μπορούν, σίγουρα  θα κουβαλάνε ακόμα μέσα τους κάποιο αγκάθι που θα τους πονάει που και που.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου