Σελίδες

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Πως μπορούν οι γονείς να έχουν μια καλή συνεργασία με το δάσκαλο του παιδιού τους.

     
Πολλές φορές οι γονείς παραπονιούνται ότι η επαφή τους με το δάσκαλο του παιδιού δεν είναι κατά τη γνώμη τους ικανοποιητική. Πιστεύουν ότι δεν καταλαβαίνει το παιδί τους, ότι εξαντλεί την αυστηρότητά του σ’ αυτό και το αδικεί.
Θεωρούν ότι είναι αδιάφορος ή κάποιες φορές ακατάλληλος για το ρόλο του. Συνήθως δυσφορούν με τις πολλές εργασίες που βάζει για το σπίτι και για τη συμπεριφορά του· φωνάζει ή κάνει διαρκώς παρατηρήσεις, επιβάλλει τιμωρίες ή δεν ενθαρρύνει τα παιδιά.

Aπό την πλευρά τους, οι δάσκαλοι διαπιστώνουν ότι οι γονείς συχνά παρεμβαίνουν στο έργο τους, είναι επιφυλακτικοί απέναντί τους και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτά που τους λένε. Αναφέρουν ότι πολλοί γονείς απουσιάζουν από τις τακτικές συγκεντρώσεις για την ενημέρωσή τους.
Eπίσης, για κάθε δυσκολία που παρουσιάζει το παιδί στο σχολείο, με ευκολία αποδίδουν την ευθύνη στο δάσκαλο, υποδεικνύοντάς του τι να κάνει.
Πράγματι, σε κάποιες περιπτώσεις –ευτυχώς λίγες– η συνεργασία γονιών-δασκάλων δεν είναι ικανοποιητική.

Τι μπορείτε να κάνετε…

• Προσεγγίζετε με ευγένεια το δάσκαλο του παιδιού σας.

• Αφήνετε να σας ενημερώσει εκείνος πρώτα για το μαθητή του.

• Σκεφτείτε τις ερωτήσεις που έχετε σκοπό να του θέσετε από πριν.

• Δείχνετε εμπιστοσύνη σε αυτά που σας λέει.

• Αναγνωρίζετε την προσπάθειά του.

• Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στο σχολείο, συζητήστε με το δάσκαλο και μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά του.

• Mην παραπονιέστε για την αυστηρή βαθμολογία ή την αντιμετώπισή του.

• Αν έχετε διαφορετική άποψη, συζητήστε μαζί του τα κριτήρια με βάση τα οποία αξιολογεί το παιδί.

• Μη φύγετε ποτέ χωρίς να του πείτε μια καλή κουβέντα, ας είναι κι ένα απλό «ευχαριστώ» για το χρόνο που διέθεσε για εσάς.

• Oι εκπαιδευτικοί έχουν πείρα με πολλά παιδιά. Eπίσης, οι περισσότεροι διαθέτουν ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους μαθητές τους. Oι γονείς που δεν σέβονται το έργο τους είναι εύλογο ότι δεν θα βρουν στο πρόσωπο των δασκάλων έναν πρόθυμο συνεργάτη.
Στις σπάνιες περιπτώσεις που κρίνετε ότι η συμπεριφορά του προς τους μαθητές ή το ενδιαφέρον για το λειτούργημά του δεν συνάδουν με το ρόλο του, ασφαλώς και πρέπει να αντιδράσετε.
Αρχικά να το συζητήσετε μαζί του και, στη συνέχεια, μιλήστε με άλλους γονείς, προκειμένου να διαπιστώσετε αν συμμερίζονται τις απόψεις σας. Μην διστάσετε να το αναφέρετε στο διευθυντή του σχολείου ή στο σύλλογο γονέων και, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, τότε απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.
Φυσικά, τα παιδιά δεν πρέπει να γίνονται δέκτες της δυσφορίας σας για το δάσκαλό τους, γιατί αυτό δεν θα τα βοηθήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου