Σελίδες

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Προσαρμόζομαι στο Σχολείο!!


Όσο αυτονόητο και αν μας φαίνεται να πάει το παιδί στο σχολείο, τόσο τρομαχτικό μπορεί να φαίνεται για ένα μικρό παιδί, παρόλο που δύσκολα κάποιο θα το ομολογήσει. Με το που ξεκινάει η πρώτη δημοτικού, το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ένα σωρό καινούριες καταστάσεις και εμπειρίες.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να ενταχθούν στην πρώτη δημοτικού με θετική διάθεση και με αυξημένα τα συναισθήματα προσαρμοστικότητας για να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά μέσα στη σχολική τάξη. 

Όσο συγκινημένη ή ανασφαλής νιώθετε, είναι σημαντικό να μην μεταδώσετε τη νευρικότητά σας στο παιδί,  γιατί δεν γνωρίζει πώς να τη χειριστεί.  Σας προτείνω απλές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας για να είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο μία όμορφη μέρα.

Τι να κάνετε ;
           ·          Δείξτε φωτογραφίες και εικόνες του σχολείου που θα πάει . Αν είναι δυνατόν να επισκεφτείτε μαζί με το παιδί το σχολείο σε μία σύντομη ξενάγηση στο καινούργιο χώρο.
           ·          Μιλήστε του με ειλικρίνεια. Αν το παιδί σας είναι «πρωτάκι» στο δημοτικό, καλό είναι να του δώσετε μια ρεαλιστική εικόνα της σχολικής καθημερινότητας. Εξηγήστε του πώς θα είναι τα θρανία μέσα στην τάξη, μιλήστε του για την υπακοή και το σεβασμό απέναντι στη δασκάλα του, για το διάλειμμα και τα παιχνίδια που θα κάνει εκεί. Τονίστε τα θετικά στοιχεία: θα μάθει να διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες, θα μάθει νέα ομαδικά παιχνίδια, θα κάνει καινούργιους φίλους και θα αποκτήσει καινούρια ενδιαφέροντα.  
           ·          Αγοράστε μαζί τα σχολικά είδη. Ψωνίζω και ετοιμάζομαι για το σχολείο δημιουργεί θετικούς συνειρμούς και προετοιμάζει με θετική προδιάθεση τα παιδιά για την Α δημοτικού.
           ·          Ωραία ιδέα είναι επίσης  αν του πούμε ότι μπορεί να διακοσμήσει τα βιβλία του και τα τετράδιά του με ζωγραφιές ή αυτοκόλλητα, να φτιάξουμε μαζί σελιδοδείκτες, και ό,τι άλλο πιστεύουμε ότι θα το κάνει να αντιμετωπίσει το σχολείο όχι σαν κάτι αποκλειστικά βαρετό και κουραστικό αλλά και διασκεδαστικό.
           ·         
Διαβάστε του βιβλία. Στην αγορά θα βρείτε πολλά βιβλία που προετοιμάζουν τα παιδιά για την πρώτη τους επαφή με το δημοτικό σχολείο. Διαβάστε τα μαζί και πάρτε από αυτά αφορμή για να συζητήσετε τα αισθήματα των παιδιών την πρώτη φορά που ξεκινούν κάτι τόσο καινούργιο, αλλά και συναρπαστικό. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά:
           ·          «Πρώτη μέρα στο σχολείο», εκδόσεις Μεταίχμιο,
           ·          «Η μαμά πάει σχολείο», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα,
           ·          «20 κανόνες για να τα πας καλά στο σχολείο και να μην τρελάνεις την δασκάλα», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα,
           ·          «Η πρώτη μέρα στο σχολείο», εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες,
           ·          «Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια, πρώτη μέρα στο σχολείο», εκδόσεις Μίνωας.
Και μην ξεχνάτε : Η πρώτη ημέρα πρέπει να είναι γιορτινή. Προγραμματίστε να μαγειρέψετε το αγαπημένο του φαγητό, φτιάξτε γλυκό και καλέστε τις γιαγιάδες, τους παππούδες ή τη νονά και το νονό για «γιορτάσετε» το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.


Ηλιοπούλου Μάρθα
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Υπεύθυνη στο Κέντρο ‘’Εξέλιξη’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου