Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Σπάστε τη Σιωπή

Δρ Χαρά Νομικού

«Η Αγάπη δεν πρέπει να παρακαλεί» είπε,  «ούτε να απαιτεί. Η Αγάπη πρέπει να έχει την δύναμη να φτάσει στη βεβαιότητα. Τότε ελκύει και δεν ελκύεται. Δεν θέλω να δώσω δώρα, θέλω να με κερδίσουν».  "Hermann Hesse"
Τι σημαίνει συζυγική βία; Οι φωνές, οι τσακωμοί, το χέρι που σηκώνεται και πέφτει βίαια στο πρόσωπο και μετά η μετάνοια, οι συγνώμες, οι ενοχές και η υπόσχεση ότι δεν θα ξανασυμβεί.  Πως από το όνειρο και από τις ερωτικές απογειώσεις προσγειωθήκαμε σε μια τόσο οδυνηρή πραγματικότητα; Τι έφταιξε; 
«Οι ευτυχισμένες στιγμές ανήκουν πια στο παρελθόν, τώρα μένει μόνο η ταλαιπωρία, αλλά δεν μπορώ να τον χωρίσω, νομίζω ότι δεν φταίει αυτός,  έτσι είναι φτιαγμένος, ίσως να χρειάζεται βοήθεια, αλλά δεν τολμώ να του το πω» Μαρία 36 ετών
Τσακωμοί και μικροκαυγαδάκια μπορεί να συμβαίνουν στα ζευγάρια αλλά  η βία στις σχέσεις έχει ένα άλλο προφίλ και μπαίνει σε άλλη κατηγορία. Όταν οι καυγάδες φτάνουν σε πράξεις βίας και γίνονται καθημερινότητα Όταν η επικοινωνία γίνεται νοσηρή τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή! 
Εκατομμύρια  γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, 500.000 μόνο στη Γαλλία έχουν χτυπηθεί, βιαστεί και κακοποιηθεί φυσικά η/και ψυχολογικά από κάποιον που τις «αγαπούσε». Οι περισσότερες σιωπούν από ντροπή, φόβο η/και αισθήματα ενοχής, η συναισθηματική εξάρτηση. 
Είναι «προσωπική υπόθεση», «κανένας δεν πρέπει να ανακατευτεί» Γιώτα 25 ετών
Η βία στις σχέσεις πρέπει να αξιολογηθεί  σαν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ακόμα και  σήμερα επικρατούν  λανθασμένες αντιλήψεις του τύπου: 
-    Οι  γυναίκες αγαπούν τους βίαιους άντρες, αλλιώς θα χώριζαν.
-    Οι άντρες που χρησιμοποιούν βία  είναι βίαιοι γιατί ζηλεύουν
-    Οι γυναίκες θέλουν και το ξύλο τους για να καταλαβαίνουν ποιος είναι ο Άντρας

Η χρήση  βίας στη σχέση δεν κρύβει μόνο την ανάγκη της συμπεριφοράς «εξουσία-υποταγή» μπορεί να κρύβει παράλληλα  κατάθλιψη, αλκοολισμό, μνήμες παιδικής κακοποίησης. Ψυχοπαθολογία φανερή ή λανθάνουσα φαίνεται να υπάρχουν  δυσκολίες να εκφραστούν  τα συναισθήματα η οι εμμονές. Αλλά όλα ωχριούν  μπροστά στο κακοποιημένο σώμα και σε ένα ψυχισμό που αιμορραγεί. 
Όταν  ο εαυτός παίρνει την πρωτοβουλία να «εκφραστεί» για να ρυθμίσει τις συγκρούσεις και να επιβεβαιώσει την δύναμη του με τη βία. Όταν ο εαυτός δεν αντιδρά και αφήνεται παθητικά στο μένος και στις διαθέσεις του ΑΛΛΟΥ, τότε ο εαυτός μας χρειάζεται βοήθεια.
Πως να βοηθήσετε;
-    ΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΣΑΣ, μιλήστε για το πρόβλημα σε άτομα που αγαπάτε και εμπιστεύεστε αλλά κυρίως μιλήστε σε κάποιον επαγγελματία σύμβουλο γάμου, γιατρό, ψυχολόγο. Τηλεφωνήστε και μιλήστε σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας. Πάρτε συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε το πρόβλημα.
-    Βρείτε το κουράγιο να  μην δίνετε σημασία στις συγνώμες και στα παρακάλια μετά από ένα γεγονός βίας
-    Ενθαρρύνετε την άποψη να βρεθούν νέοι πιο υγιείς τρόποι επικοινωνίας μεταξύ σας
-    Αποφασίστε να μην επιτρέπετε στον άλλον να χρησιμοποιεί την βία ότι μορφή και να έχει λεκτική, ψυχολογική η σωματική
-    Προφυλάξτε τα παιδιά σας  από το να βλέπουν τις σκηνές της βίας 
-    Συνειδητοποιήστε ότι χρειάζεστε ψυχολογική βοήθεια
-    Τολμήστε μια καινούργια αρχή. Ξαναβρείτε την ελπίδα, ξεχάστε τον φόβο, δώστε δυναμικές λύσεις γιατί πρόκειται για την ζωή σας!!!
Τίποτα δεν δικαιολογεί την βία.
  Δρ Χαρά Νομικού
  Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
  Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας  του Παν/μιου Le Mirail II
  Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France
  mail: haranomikou1@gmail.com
  τηλ: 210 6810592

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου