Σελίδες

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Από τι εξαρτάται η ανατροφή που δίνουμε στα παιδιά μας;

Εκτύπωση άρθρου

o-MOMS-AND-KIDS-facebookΜαθαίνουμε τις γονεϊκές μας δεξιότητες από τις μητέρες μας, ενώ οι μπαμπάδες έχουν μικρότερη επίδραση στο πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, αποκαλύπτουν οι ερευνητές. Καθώς η Γιορτή του Πατέρα πλησιάζει, νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι γονείς είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις μητέρες τους όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών τους.
Στο πλαίσιο της μελέτης, 146 μητέρες και 146 μπαμπάδες βιντεοσκοπήθηκαν να αλληλεπιδρούν με τα 2χρονα παιδάκια τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ερωτηματολόγια για να καταγράψουν τις αντιλήψεις των γονέων για την ανατροφή που εκείνοι δέχθηκαν ως παιδιά. Οι γονείς των οποίων οι μητέρες έδειχναν περισσότερο την αγάπη τους εστίασαν γενικότερα στη θετική ενίσχυση των παιδιών, ενώ εκείνοι των οποίων οι μητέρες ήταν πιο περιοριστικές, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επικρίνουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, όλοι οι γονείς διαπιστώθηκε ότι δεν επηρεάζονται από την ανατροφή που έχουν λάβει από τους μπαμπάδες τους.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Public Health αποκάλυψε επίσης ότι ο υποστηρικτικός τρόπος ανατροφής σχετίζεται γενικά με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών, την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και τη συναισθηματική τους σταθερότητα. Αντίθετα, η αυστηρή ανατροφή θεωρείται ότι οδηγεί τα παιδιά να παρουσιάσουν επιθετικές συμπεριφορές στη μετέπειτα ζωή τους.
Ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Paul Ramchandani, από το Imperial College του Λονδίνου, αναφέρει: «Η ανατροφή διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών και επηρεάζει την υγεία, τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές δεξιότητες στη μετέπειτα ζωή, γι αυτό είναι υψίστης σημασίας για την κοινωνία να κατανοήσουμε καλύτερα το πολύπλοκο ζήτημα της άσκησης του ρόλου του γονέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου