Σελίδες

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Χαστούκια και φωνές, μεγαλώνουν άρρωστα παιδιά!


Όταν οι γονείς φωνάζουν στα παιδιά τους ή τα χαστουκίζουν, τα κάνουν πιο ευάλωτα στην εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια. Μάλιστα, οι συνέπειες είναι οι ίδιες με αυτές των παιδιών που τραυματίζονται σωματικά από τους γονείς τους.
Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε έρευνα από την Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ. Οι ερευνητές δικαιολογούν το παραπάνω συμπέρασμα, λέγοντας ότι το στρες που προκαλείται από την βίαιη συμπεριφορά των γονιών, μέσα από φωνές και ουρλιαχτά, χαστούκια ή ακόμη και ξύλο που προκαλεί σωματικά τραύματα, λειτουργεί ως καταλύτης στην εμφάνιση σοβαρών για την υγεία παθήσεων.
Όπως υποστήριξαν στην «Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Ιατρικής» (JBM), έχει αποδειχθεί ότι το στρες νωρίς στη ζωή, με τη μορφή του τραύματος και της κακοποίησης, προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στον οργανισμό οι οποίες προδιαθέτουν για εκδήλωση διαφόρων νοσημάτων.
Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι ακόμη και η «ήπια» σωματική ή λεκτική τιμωρία, που θεωρείται από αρκετούς γονείς «φυσιολογική», έχει τις ίδιες συνέπειες.
«Η έρευνά μας προστίθεται στα στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση σωματικής ή λεκτικής τιμωρίας συμβάλλει στο στρες της παιδικής ηλικίας και σε φτωχή εξέλιξη της υγείας», τόνισε ο δρ Χάιλαντ.
Οι ερευνητές ρώτησαν 700 εθελοντές, από τους οποίους οι 250 ήταν υγιείς, ενώ οι 150 έπασχαν από παθήσεις όπως άσθμα, καρδιοπάθεια ή καρκίνο, και οι υπόλοιποι από άλλες παθήσεις. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά οι γονείς τους τους τιμωρούσαν λεκτικά ή σωματικά όταν ήταν παιδιά. Μάλιστα, διαχωρίστηκε η «λεκτική και σωματική τιμωρία» (φωνές, χαστούκια) από την «κακοποίηση και το τραύμα». Από όσους είχαν υποστεί σωματική ή λεκτική κακοποίηση ως παιδιά, σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές, οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρής νόσου ήταν η ακόλουθη:
  • οι καρδιοπαθείς κατά 30%
  • οι ασθματικοί κατά 60%
  • οι καρκινοπαθείς κατά 70%

Τι γίνεται στον κόσμο;
Στις σύγχρονες και προηγμένες χώρες, όπως στη Σουηδία, ο νόμος από το 1976, προστατεύει τα παιδιά από τη σωματική τιμωρία η οποία είναι απαγορευμένη. Από τότε, ακούγονται πολλές απόψεις, ενώ και πολλοί νόμοι έχουν ψηφιστεί σε διάφορες χώρες, για παράδειγμα, στην Αμερική η κάθε πολιτεία έχει το δικό της νομοθετικό πλαίσιο, ενώ στην Αγγλία και σε άλλες χώρες έχει απαγορευτεί η σωματική τιμωρία στα σχολεία, όχι όμως και στο σπίτι από τους γονείς. Παρόλα αυτά το 1 στα 2 παιδιά εξακολουθεί και την βιώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου