Σελίδες

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

10 ιδεες για δημιουργικη απασχοληση των παιδιων στο σπιτι

Published Νοεμβρίου 24, 2014 by sofia athanasiadou




Όταν τα παιδιά κλείνονται στο σπίτι, μετατρέπονται σε «κινητές βόμβες». Εσείς, όμως, με τα παιχνίδια που θα σας προτείνουμε, μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό τους απασχολημένο και το σώμα τους σε κίνηση. Τις ημέρες που τα παιδιά κλείνονται στο σπίτι γίνονται συνήθως νευρικά.
Αν το παιδί σας ρωτά και ξαναρωτά «Τι θα κάνω όλη μέρα;» ίσως θα πρέπει να κεντρίσετε λίγο τη φαντασία του. Παίξτε μαζί του για να του δώσετε ώθηση και θετική ενέργεια. Ή μπορείτε να του αναθέσετε κάποιες μικροδουλειές.
Δεν είναι πάντα εύκολο να κρατάτε τα παιδιά απασχολημένα για πολλή ώρα, ιδίως αν ασχολούνται με κάποιο ομαδικό άθλημα. Προσπαθήστε λοιπόν να προγραμματίσετε μια σειρά δραστηριοτήτων ώστε να διασκεδάσουν και συγχρόνως να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους. Ασφαλώς υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που δεν απαιτούν κίνηση, για παράδειγμα διάβασμα, παιχνίδια στον υπολογιστή, τηλεόραση, επιτραπέζια, σκάκι, παζλ, ζωγραφική και χαρτιά, όμως η απασχόληση που σας προτείνουμε εδώ προϋποθέτει σωματική κίνηση.
Αν οι φίλοι από τη γειτονιά δεν είναι διαθέσιμοι, ο χρόνος περνά ακόμη πιο αργά. Αυξομειώστε το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας, προσθέτοντας στο πρόγραμμα βιβλία, κόμιξ, αλλά και στιγμές χαλάρωσης. Ασχοληθείτε με εκπαιδευτικά παιχνίδια, και βρείτε μια ευχάριστη απασχόληση που θα βασίζεται στα ενδιαφέροντα των παιδιών και θα οξύνει το πνεύμα και τη φαντασία τους. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία είναι να χρησιμοποιήσετε την τηλεόραση ή το διαδίκτυο για να απασχολήσετε το παιδί σας.
Ορίστε λοιπόν 10 ιδέες για διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά όταν αυτά αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι, το Σαββατοκύριακο, μετά το σχολείο, μια βροχερή μέρα ή στις διακοπές:
1. Μαγειρική
Κοσκίνισμα, ζύμωμα, πλάσιμο. Ζητήστε από τα παιδιά να βοηθήσουν με τα βασικά. Είναι μια ευκαιρία να τους μάθετε μερικά πράγματα για τη μαγειρική. Κέικ, μπισκότα, πίτσα, όλα αυτά αρέσουν στα παιδιά. Βρείτε λοιπόν συνταγές σε βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά της ηλικίας τους.
2. Πάρτι με χορό
Βάλτε τη μουσική που τους αρέσει. Αν τα παιδιά σας κάνουν μπαλέτο ή κάποιον άλλο χορό, μπορούν να εξασκηθούν στα βήματα.
3. Κουκλοθέατρο, καραγκιόζης, σύντομες θεατρικές παραστάσεις
Θα χρειαστείτε σκηνικό, ηθοποιούς και κοινό – η δική σας συμμετοχή είναι απαραίτητη.
4. Γιογιό ή ταχυδακτυλουργικά κόλπα
Αναπτύσσουν το συντονισμό χεριών-ματιών και εντυπωσιάζουν τους φίλους.
5. Αθλήματα εσωτερικού χώρου
Παίξτε πινγκ-πονγκ – ή εξασκηθείτε στο ταε κβο ντο ή σε οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη.
6. Χειροτεχνίες
Αεροπλανάκια από χαρτί και άλλες δημιουργικές χειροτεχνίες.
Ζωγραφική και κατασκευή ευχητήριων καρτών και δώρων (δραστηριότητα χωρίς πολλή «δράση»).
7. Το κατοικίδιο της οικογένειας
Παιχνίδι και περιποίηση του σκύλου ή της γάτας – παίζουν ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να αναλαμβάνουν μέρος από την ευθύνη περιποίησης των κατοικιδίων.
8. Παιχνίδια
Παντομίμα και κρυφτό (πιο ελεγχόμενο από το κυνηγητό).
Κυνήγι θησαυρού – κρύψτε διάφορα αντικείμενα, βρείτε κρυψώνες σε ολόκληρο το σπίτι. Φτιάξτε μια λίστα με όσα κρύψατε.
9. Επιστημονικά πειράματα
Φτιάξτε ένα ηφαίστειο από πεπιεσμένο χαρτί και κάντε το να εκραγεί με ένα μίγμα από μαγειρική σόδα και ξύδι. Θα βρείτε πολλές τέτοιες ιδέες σε σχετικά βιβλία.
10. Μουσική
Τα παιδιά βρίσκουν διασκεδαστικό το να μαθαίνουν να παίζουν πιάνο ή βιολί, Επιπλέον, μπορούν να φτιάξουν μια «μπάντα» με άλλους μικρούς μουσικούς και να παίζουν μαζί μουσική. Βρείτε παρτιτούρες από τα αγαπημένα τους τραγούδια.
πηγή:epithimies.gr

http://supermomrocks.me/2014/11/24/10-%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου