Γράφει: Αλέξανδρος Δρίβας - 29/07/2014
Κάθε μέρα, πρέπει να απαντάμε σε δύο ερωτήσεις: «Τι είναι καλό στη ζωή μου;» και «Τι χρειάζεται να γίνει;».
Nathaniel Branden
Πώς ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει την αυτογνωσία και την ειρηνική του συνύπαρξη με το «είναι» του και με τους συνανθρώπους του; Η ψυχολογία παρέα με τη φιλοσοφία μπορούν να βοηθήσουν στην απάντηση!
Το κάθε πρόβλημα και η κάθε ευκαιρία που προκύπτουν για μας καθημερινά, αλληλεπιδρούν με την αυτοεκτίμησή μας. Έτσι, όταν έχουμε εργαστεί σκληρά και τελικά κερδίζουμε μια προαγωγή, αυτό επιδρά τονωτικά στη θετική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, ο οποίος δικαιολογεί με χαρά την ύπαρξή του.
Σε αντίθετη περίπτωση, νιώθουμε το «ένστικτο της αποτυχίας» πιο ισχυρό μέσα μας με αποτέλεσμα να δημιουργούμε μια κακή εικόνα για τον εαυτό μας. Αυτό που μπορεί να μας φέρει ισορροπία, είναι η αυτοεκτίμηση. Να ξεκινήσουμε να εκτιμάμε τον εαυτό μας από τα πράγματα που έχουμε πετύχει. Είναι πολύ σημαντικό να αρχίζουμε να αναλύουμε τον εαυτό μας με στοιχεία ευτυχίας. Πολλές είναι οι φορές που ακούμε ανθρώπους να λένε «δεν έχω τίποτε καλό στη ζωή μου». Είναι αδύνατο να μην υπάρχουν κάποιοι καλοί συντελεστές στη ζωή μας από τη στιγμή που ζούμε. Αν ο άνθρωπος που το λέει είναι υγιής, τότε αυτό είναι η υγεία του κ.ο.κ.
Η δράση, είναι μια σωστή αντιμετώπιση όσων μας βασανίζουν – στην ουσία είναι μια διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Αφού πρώτα έχουμε δει πού πάμε καλά, εξασφαλίζουμε στον εαυτό μας την καλή εικόνα του. Μια καλή εικόνα, που πρέπει τώρα να δράσει για να διορθώσει τις αρνητικές καταστάσεις που τον απασχολούν.
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε απογοήτευση, αναρωτηθείτε: «Τι καλό έχω στη ζωή μου;» και «Τι πρέπει και τι μπορώ να κάνω για να διορθώσω τα κακώς κείμενα;». Αυτές οι απαντήσεις, ξεκινούν από πράγματα που τα έχουμε ως προσόντα και με βάση αυτά θα επιδιώξουμε να διορθώσουμε ό,τι μπορεί να διορθωθεί από αυτά που μας απασχολούν.
Η σκέψη αυτή είναι πολύτιμη καθώς συγκεντρώνει τον εαυτό μας και τον φέρνει συσπειρωμένο απέναντι σε αυτά που έχει να λύσει. Σε αυτήν τη αναζήτηση, δεν μπορούμε να λησμονήσουμε το ότι συμβαίνουν ταυτόχρονα και άλλες θετικές διεργασίες.
Μία καθοριστική διεργασία που προκαλεί η ανάμνηση των θετικών πραγμάτων που διαθέτουμε, είναι ότιξανασυστηνόμαστε στον εαυτό μας. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την αυτογνωσία μας αλλά και για την ψυχική μας υγεία. Πολλά πράγματα που έχουμε είτε δεν τα συνειδητοποιούμε, είτε τα ξεχνάμε ή και ακόμη χειρότερα, δεν τα αξιολογούμε ως σημαντικές κατακτήσεις και τα θεωρούμε δεδομένα. Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον εσωτερικό μας κόσμο σαν ένα ταξίδι σε έναν τόπο που δε γνωρίζουμε, γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να ανακαλύψουμε ξεχασμένες ή και άγνωστες δυνατές πτυχές μας. Είναι τόσο όμορφο να παίζουμε το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού μέσα μας.
Η αυτοεκτίμηση, μπορεί να οδηγήσει σε μια εμπεριστατωμένη αυτοπεποίθηση και η δεύτερη με τη σειρά της, βοηθά στην αυτογνωσία μας. Όταν φτάνουμε στη λύση ενός προβλήματος, μπορεί να έχουμε ως κέρδος όχι μόνο τη λύση αυτού, αλλά και την ανακάλυψη ή την εφεύρεση μιας νέας δυνατότητας του εαυτού μας! Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε τελικά να το λύσουμε, έχουμε ως κέρδος τη γνώση εκείνων των τρόπων που φάνηκαν μη αποτελεσματικοί για μας. Μέσα από τις εμπειρίες μας, δημιουργούμε την αυτοεκτίμησή μας. Ο στόχος μας είναι να την ισχυροποιούμε γνωρίζοντας πως μπορούμε να κερδίσουμε ακόμη και χάνοντας.
Φωτό από: www.sxc.hu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου