Σελίδες

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

3 κανόνες για να μην το κακομάθετε


Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014 
Τα όρια του νταντέματος

Ποια σημάδια φανερώνουν πως έχουν ξεπεραστεί τα όρια και πώς να μην κακομάθετε το παιδί σας;

Θέλετε να του προσφέρετε τα πάντα απλόχερα, γιατί θεωρείτε πως αυτό είναι το σωστό. Κάποια στιγμή όμως το μικρό σας θα αποχωριστεί την οικογενειακή εστία και θα βγει στον κόσμο αναζητώντας τον δρόμο του. Τι θα συμβεί τότε όταν έχει μεγαλώσει, έχοντας μάθει πως ό,τι θελήσει μπορεί να το έχει στα πόδια του ανά πάσα στιγμή; Και πώς θα ανταπεξέλθει στις διάφορες μικρές και μεγάλες προκλήσεις της ζωής αν δεν έχει μάθει να παίρνει πρωτοβουλίες, να λύνει προβλήματα και να δοκιμάζει ακόμα και αν αυτή η δοκιμή καταλήξει στην αποτυχία;
Η ανεξαρτητοποίηση του παιδιού από νωρίς δεν σημαίνει απόρριψη των τρυφερών συναισθημάτων και του στενού δεσμού με τον γονιό. Στην  πραγματικότητα του δίνει τις βάσεις για να αναπτυχθεί υγιώς συναισθηματικά και ψυχολογικά, χωρίς να χρειάζεται δεκανίκια σε όλη του τη ζωή επειδή θεωρεί πως δεν θα τα καταφέρει αλλά και χωρίς να μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι θα έχει ό,τι θελήσει χωρίς προσπάθεια γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του. Και τι εννοούμε όταν λέμε ανεξαρτητοποίηση; Να μπορεί να κοιμάται μόνο του, να ηρεμεί τον εαυτό του, να εξερευνά το περιβάλλον του, να μαθαίνει να περιμένει και να βρίσκει λύσεις μπροστά σε μικρά, καθημερινά προβλήματα, χτίζοντας έτσι τις βάσεις για τη μετέπειτα ζωή του.
Εννοείται πως όλοι κάποια στιγμή έχουμε ανάγκη από ντάντεμα και το μικρό σας πολύ περισσότερο. Και σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να είστε αυστηροί και αμείλικτοι με το παιδί σας στην προσπάθειά σας να το μάθετε πώς να επιβιώνει αργότερα. Το μυστικό είναι να υπάρχει μια ισορροπία και για να αντιληφθείτε κατά πόσο η ζυγαριά γέρνει από τη μια πλευρά, δηλαδή κατά πόσο έχετε ξεπεράσει τα όρια του νταντέματος, θα σας το δείξουν τα σημάδια. Ένα σημάδι που φανερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά είναι να θεωρεί κεκτημένο ή αναφαίρετο δικαίωμά του κάτι που ξεκίνησε ως επιβράβευση, όπως για παράδειγμα να απαιτεί γλύκισμα για να ετοιμαστεί στην ώρα του, επειδή αρχικά προσπαθήσατε να το δωροδοκήσετε με αυτόν τον τρόπο για να συνεργαστεί, να απαιτεί να του διαβάζετε δύο φορές το ίδιο παραμύθι γιατί αλλιώς σας λέει ότι δεν θα κοιμηθεί, να χτυπάει τα πόδια του κάτω γιατί θέλει τώρα να επισκεφθείτε το πάρκο ενώ έχετε συμφωνήσει ότι θα πάτε την επόμενη ημέρα.
Χωρίς να αδιαφορείτε για τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του – γιατί και αυτές είναι σημαντικές – προσπαθήστε όσο γίνεται:
  1. Να μην υπόσχεστε ανταλλάγματα για καθετί που πρέπει να γίνει
  2. Να μην ενδίδετε σε απαιτήσεις που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν ή που δεν του κάνουν καλό (π.χ. να του αγοράζετε όποιο παιχνίδια του αρέσει, ή το γλυκό που είδε στο σούπερ μάρκετ) μόνο και μόνο για να μην του χαλάσετε το χατίρι.
  3. Να του αφήνετε την ελευθερία να φροντίζει τον εαυτό του, χωρίς να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά για να κάνετε για εκείνο ό,τι έχει τη δυνατότητα να κάνει μόνο του, ακόμα και αν του πάρει περισσότερο χρόνο ή μεγαλύτερη προσπάθεια.
Μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε τύψεις αλλά όταν αργότερα δείτε τους καρπούς των προσπαθειών σας δεν μπορεί παρά να είστε περήφανοι για το παιδί σας αλλά και για τον τρόπο που το μεγαλώσατε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου