10 δηλώσεις για παιδιά με αυτοπεποίθηση
Ποια δέκα πράγματα πρέπει να λέτε στο παιδί σας ώστε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του;
1. Λάθη συμβαίνουν
«Ουπς! Το μπολ με το γάλα και τα δημητριακά χύθηκε! Πήγαινε φέρε δύο vetexκαι θα σε βοηθήσω να τα μαζέψουμε». Ορίστε μια ωραία απάντηση να δώσετε στο παιδί σας που μόλις έκανε μια τσαπατσούλικη ζημιά. Είναι πολύ σημαντικό να το βοηθήσετε να αντιληφθεί ότι λάθη συμβαίνουν και ότι δεν περιμένετε από αυτό να είναι τέλειο. Σημαντικό, ωστόσο, είναι να του δείξετε πως περιμένετε να διορθώσει το λάθος του και πως εσείς θα είστε δίπλα για να το βοηθήσετε.
2. Κανείς δεν είναι τέλειος
Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και διαθέτει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Δεν χρειάζεται να σπαταλάει κανείς δυνάμεις ώστε να είναι πιο όμορφος, πιο έξυπνος, πιο καλός με μόνο σκοπό να αρέσει ή να ευχαριστήσει τους γύρω του. Στην τελική, δεν έχει σημασία να προσπαθήσεις να γίνεις κάτι που δεν είσαι, αφού πάντα θα υπάρχει κάποιος που απλός δεν σε συμπαθεί. Αυτό είναι και υγιές και φυσιολογικό. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε, λοιπόν, ο εαυτός μας, μιας και, όπως διάβασα κάπου πρόσφατα, «όλοι οι άλλοι είναι κατειλημμένοι».
3. Αγάπα το σώμα σου
Τα μικρά παιδιά βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση, Χρησιμοποιούν το σώμα τους σαν εργαλείο μέσα από το οποίο θα ανακαλύψουν τον κόσμο. Και αυτή είναι η συμπεριφορά που πρέπει να ενθαρρύνετε! Να προτρέψετε τα παιδιά να κινηθούν, να τρέξουν, να χοροπηδήσουν, να αθληθούν ώστε να συνδεθούν με το σώμα τους, την ομορφιά του και τις απεριόριστες δυνατότητές του. Σε έναν κόσμο που δίνει πολύ σημασία στην εξωτερική εμφάνιση είναι βασικό το παιδί να μην βλέπει την άσκηση ως μέσο ελέγχου ή τιμωρίας του εαυτού του αλλά ως έναν τρόπο να παραμένει σε επαφή με το σώμα του.
4. Υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες
«Ορίστε το παιχνίδι που σου πήρα χθες που δε καθόσουν καλά! Δοκίμασε να παίξεις πάλι μαζί του αλλά να θυμάσαι τους κανόνες». Οι δεύτερες ευκαιρίες είναι εξαιρετικές και κάνουν καλό στο παιδί σας γιατί του δείχνουν ότι παρότι χθες μπορεί να έσπασε τους κανόνες σήμερα έχει την ευκαιρία να ξαναδοκιμάσει και πως εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα!
5. Εγώ φταίω
«Έχεις δίκιο! Ήσουν σωστή και ήμουν λάθος. Ας διορθώσουμε το λάθος μου!». Είστε μαμά, αλλά δεν είστε τέλεια. Μερικές φορές τα θαλασσώνετε, όπως την ημέρα που υποσχεθήκατε ότι θα γυρίσετε νωρίς από την δουλειά και θα πάτε βόλτα στο πάρκο και γυρίσατε μεσάνυχτα. Ή όπως τότε που υποτίθεται πως θα πλένατε το λευκό μπλουζάκι για την γιορτή του σχολείου και ξεχάσατε να το βάλετε στα άπλυτα. Ωστόσο, κάθε λάθος σας δίνει στην ευκαιρία να δείξετε στο παιδί σας τι σημαίνει να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη των πράξεών του και να προσπαθεί να αποκαταστήσει τα σφάλματά του. Και αυτό τους κάνει καλό γιατί τονώνει την αυτοεκτίμησή τους! Ένας γονιός που κάνει λάθη, τα αναγνωρίζει και τα διορθώνει αποτελεί παράδειγμα του τι σημαίνει να αποδέχεσαι πλήρως τον εαυτό σου.
6. Γιατί ζητάς συγγνώμη;
Το να ζητήσει κάποιος συγγνώμη είναι πολύ εύκολο. Μάλιστα, στα παιδιά καμιά φορά καταντά ρουτίνα, αφού τα βοηθά να ξεμπερδέψου από πολλούς μπελάδες την ώρα που δεν τους κοστίζει τίποτα να πουν μία και μόνη λέξη. Το να πείτε, όμως, «Χαίρομαι που ζητάς συγγνώμη. Μπορείς να μου πεις και για πιο ακριβώς πράγμα λυπάσαι» βάζει τα παιδιά στην διαδικασία να σκεφτούν και να εκφράσουν με λόγια την πράξη, την συμπεριφορά, τη αντίδραση που μετανιώνουν. Αφήστε που με τον τρόπο αυτό το βοηθάτε να εμπεδώσει τους κανόνες που καλείται να ακολουθήσει (π.χ. Δεν χτυπάμε-Λυπάμαι που χτύπησα αυτό το παιδάκι γιατί δεν κάνει να χτυπάμε επειδή ο άλλος πονάει).
7. Ας παίξουμε!
Δεν χάθηκε ο κόσμος εάν μια μέρα αφήσετε τις δουλειές στην άκρη μόνο για να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Το supermarketμπορεί να περιμένει λίγες ώρες προκειμένου να δείξετε στο παιδί σας ότι απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μαζί αλλά και πως το σκέφτεστε κάθε φορά που είστε αναγκασμένη να βρίσκεστε μακριά του.
8. Σε εμπιστεύομαι!
Ζητήστε από το μεγαλύτερο παιδί σας να προσέχει το αδελφάκι του για λίγο (π.χ όταν εσείς μιλάτε στο τηλέφωνο και μπορείτε κρυφά να έχετε τον νου σας). Αυτό θα το βοηθήσει να αισθανθεί χρήσιμο αλλά και να αποκτήσει προστατευτικά συναισθήματα για το μιρκότερο μέλος της οικογένειας. Αυτό, φυσικά, εάν δεν έχει δώσει παλιότερα δείγματα επιθετικής συμπεριφοράς!
9. Σε αγαπάω χωρίς όρια και προϋποθέσεις
Για τους γονείς το παραπάνω είναι αυτονόητο, όμως τα παιδιά δεν γνωρίζουν ότι η αγάπη σας έρχεται χωρίς προϋποθέσεις. Έτσι, εάν για παράδειγμα σπάσει την λάμπα και φοβάται να σας το πει, πείτε του «ό,τι κι αν έκανες δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι σε αγαπάω». Αυτό δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και είναι ένα πρώτο βήμα για να προχωρήσετε στην επίλυση του προβλήματος αλλά και στο να διδάξετε τρόπους για να αποφύγει την επόμενη φορά την σκανταλιά.
10. Είσαι…
«Είσαι εξαιρετικός στο να φτιάχνεις παζλ. Κοίτα πόσο γρήγορα ένωσες τα κομμάτια!». «Είναι καταπληκτικός ζωγράφος. Έχεις συνδυάσει πολύ ωραία τα χρώματα!». Προσπαθήστε συχνά να κάνετε πράγματα μαζί, ώστε να βρίσκετε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που το κάνουν ξεχωριστό. Επαινείτε τόσο τα ταλέντα όσο και την προσπάθεια και θα δώσετε στο παιδί σας, όχι μόνο το κίνητρο να επιτύχει, αλλά και την αυτοπεποίθηση να δοκιμάζει τις δυνάμεις του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου