Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Καλοκαιρινοί… έρωτες!

Μπορεί το παιδί μας να είναι πρωτάρης στον έρωτα κι εμείς όμως είμαστε πρωτάρες στο να αντιμετωπίσουμε ένα ερωτευμένο παιδί!
Καλοκαιρινοί… έρωτες!
Η διαφορά των πρώτων ερωτικών σκιρτημάτων από αυτά που ακολουθούν όσο μεγαλώνουμε, είναι η παντελής έλλειψη του ερωτικού στοιχείου. Αυτό, είναι που το κάνει τόσο ξεχωριστό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό για εμάς τους μεγάλους. Κι ενώ θα πρέπει όντως να το αντιμετωπίζουμε ως «ξεχωριστό», καλούμαστε από τους ειδικούς να αφήσουμε το «διασκεδαστικό» στην άκρη και να μην αστειευτούμε όταν το μικρό μας αποφασίσει να μας ανακοινώσει τα συναισθήματά του! Και τότε, τι πρέπει να κάνουμε;
  • Του μιλάμε για το νόημα της αγάπης. Μπορεί να μην είναι κάθε μέρα εύκολη, αλλά μέσα από τις δυσκολίες η αγάπη δυναμώνει. Αν δεν δυναμώσει, πάει να πει πως δεν είναι «αληθινή» αγάπη.
  • Παίρνουμε τα συναισθήματά του σοβαρά. Ναι, μπορεί να μην αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός ότι το παιδί μας ερωτεύτηκε, για εκείνο όμως είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δε μένει, λοιπόν, παρά να του δώσουμε τη δέουσα σημασία. 
  • Συμμεριζόμαστε μια ενδεχόμενη απογοήτευση. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε το μικρό μας; Σίγουρα δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, παρόλα αυτά όμως του δείχνουμε ότι συμμεριζόμαστε την απογοήτευσή του και το παρηγορούμε. 
  • Αρπάζουμε την ευκαιρία για να του μιλήσουμε σχετικά με το πώς μπορεί να δείχνει το ενδιαφέρουν του σε άτομα που είναι ξεχωριστά για εκείνο. Μια γλυκιά κουβέντα, ένα λουλουδάκι, μια ευγενική κίνηση όπως το να μοιραστείς με τον αγαπημένο σου φίλο το δεκατιανό σου, είναι πράγματα τα οποία δείχνουν πως νοιάζεσαι για εκείνον. 
  • Σε καμία περίπτωση δεν αποπαίρνουμε το παιδί μας. Αντιθέτως, μάλιστα, συζητάμε όσο το δυνατό περισσότερο μαζί του. Στόχος μας, άλλωστε, είναι να το κάνουμε να μας εμπιστευτεί, όχι να το απομακρύνουμε. 
  • Το βοηθάμε να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του. Συζητάμε μαζί του για το πώς νιώθει και δεν ξεχνάμε να το ρωτήσουμε τι είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο αγόρι/κορίτσι τόσο ξεχωριστό για εκείνο. 

Της Μάρθας Αγγελοπούλου, με τη συνεργασία της ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμπου (eirini_mpirmpou@yahoo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου