Σελίδες

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αυτισμός: Τα σημάδια από την πρώτη βρεφική ηλικία

Ένα στα 88 παιδιά στις μέρες μας διαγιγνώσκονται με αυτισμό. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από τον παιδικό καρκίνο, διαβήτη και AIDS. Οι ειδικοί τονίζουν πόσο όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερη θα είναι και η ανάπτυξη του παιδιού. Δείτε τα συμπτώματα ακόμη και από την πρώτη βρεφική ηλικία.

Τι είναι ο αυτισμός

Ο αυτισμός είναι μία σοβαρή, νευροψυχιατρική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Ο αυτισμός περιορίζει κυρίως τις δυνατότητες του ατόμου να επικοινωνήσει και να συσχετιστεί με άλλα άτομα. Εντοπίζεται για πρώτη φορά σε παιδιά μικρής ηλικίας και μπορεί να είναι βαριάς ή ήπιας μορφής.
Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν κανονικά τη ζωή τους, κάποιοι παρουσιάζουν εξαιρετικές ικανότητες, ενώ άλλοι δυσκολεύονται ακόμη και να μιλήσουν. Σήμερα ένα στα 88 παιδιά διαγιγνώκονται με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD) και είναι εντυπωσιακό ότι αφορά πέντε φορές περισσότερο τα αγόρια από ότι τα κορίτσια.

Πότε γίνεται διάγνωση

Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος μπορούν να διαγνωστούν με αξιοπιστία από την ηλικία των 3 ετών. Συνήθως οι γονείς είναι αυτοί που παρατηρούν πρώτοι ασυνήθιστη συμπεριφορά στο παιδί τους ή την αδυναμία του παιδιού τους να κατακτήσει τα τυπικά αναπτυξιακά ορόσημα. Ορισμένοι γονείς περιγράφουν ένα παιδί που διέφερε από την στιγμή της γέννησής του, ενώ άλλοι περιγράφουν ένα παιδί που εξελισσόταν κανονικά και μετά έχασε αυτές τις δεξιότητες. Οι παιδίατροι ίσως αρχικά να απορρίψουν τα σημάδια του αυτισμού, σκεπτόμενοι ότι το παιδί «θα προφτάσει" και ίσως συμβουλέψουν τους γονείς να «περιμένουν και θα δουν».
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας, είναι σημαντικό να γίνει νωρίς η διάγνωση της διαταραχής, ο καθορισμός των σημείων όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες στο άτομο, και έτσι να ξεκινήσει νωρίς και η αντιμετώπισή του .

Δείτε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέξετε κατά τα δύο πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

Γενικά στα συμπτώματα του αυτισμού περιλαμβάνονται:
• επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις, όπως χειροκρότημα, περιστροφές ή κούνημα κορμού
• Αποφυγή σωματικής επαφής ή οπτικής επικοινωνίας
• Καθυστερεί να μάθει να μιλά
• Επαναλαμβάνει λέξεις ή φράσεις (ηχολαλία)
• Αναστατώνεται από ασήμαντες αλλαγές
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παρουσιαστούν και σε παιδιά που δεν πάσχουν από ASD.

Τι πρέπει να προσέξετε τον πρώτο χρόνο

Ακόμη και τα νεογέννητα μωρά είναι πολύ κοινωνικά, κατά συνέπεια μπορεί κανείς να αναγνωρίσει σημάδια αυτισμού από τον τρόπο που τα μωρά αντιδρούν στον κόσμο. Σε αυτή την ηλικία ένα παιδί με ASD μπορεί να:
• Μη γυρνά στη φωνή της μαμάς του
• Να μην αντιδρά στο άκουσμα του ονόματός του
• Να μην κοιτά τον κόσμο στα μάτια
• Να μην μπαμπαλίζει ή να μην δείχνει στην ηλικία του ενός έτος
• Να μη χαμογελά ή να μην αντιδρά σε κοινωνικά μηνύματα από άλλους
Τα μωρά που δεν έχουν αυτισμό μπορεί επίσης να παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά. Το καλύτερο είναι να έρθετε σε επικοινωνία με τον παιδίατρό σας για να καθησυχάσετε τις ανησυχίες σας.

Κατά το δεύτερο χρόνο

Τα σημάδια αυτισμού είναι πιο εμφανή στο δεύτερο χρόνο της ζωής των παιδιών. Ενώ άλλα παιδιά θα λένε τώρα τις πρώτες τους λεξούλες και θα δείχνουν πράγματα όταν τα θέλουν, τα παιδιά με αυτισμό παραμένουν απομονωμένα. Στα σημάδια του αυτισμού αυτής της ηλικίας περιλαμβάνονται:
• Το παιδί δεν μπορεί να πει καμία λέξη αν και είναι ήδη 16 μηνών
• Δεν παίζει κανένα παιχνίδι μίμησης μέχρι την ηλικία των 18 μηνών
• Δεν μπορεί να πει φράση δύο λέξεων μέχρι την ηλικία των 2 ετών
• Χάνει λεκτικές δεξιότητες
• Δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον όταν οι ενήλικες του δείχνουν αντικείμενα όπως ένα αεροπλανάκι που βρίσκεται πάνω πετάει από πάνω του

Άλλα σημάδια και συμπτώματα

Ορισμένες φορές, παιδιά με αυτισμό έχουν και άλλα σωματικά συμπτώματα όπως προβλήματα πέψης, δυσκοιλιότητα και προβλήματα ύπνου.
Τα παιδιά μπορεί να έχουν κακό συντονισμό των μεγάλων μυών που χρησιμοποιούνται για το τρέξιμο και την αναρρίχηση ή ακόμη και των μικρότερων μυών του χεριού.
Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών με αυτισμό έχουν συχνά επιληπτικές κρίσεις.


Πώς επηρεάζει ο αυτισμός τον εγκέφαλο

Ο αυτισμός επηρεάζει το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα, την επικοινωνία και την κίνηση του σώματος.
Κατά τα νηπιακά χρόνια, ορισμένα παιδιά με ASD έχουν ασυνήθιστα μεγάλο κεφάλι και εγκέφαλο – εξέλιξη που μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Σε πολλά παιδιά, η διάγνωση του αυτισμού δεν γίνεται πριν το προνήπιο ή ακόμη και το νηπιαγωγείο κι έτσι μπορεί να μην έχουν την πολύτιμη φροντίδα που χρειάζονται αυτά τα πρώτα χρόνια.


Φτωχές κοινωνικές δεξιότητες

Το βασικό χαρακτηριστικό των διαταραχών αυτιστικού φάσματος είναι τα προβλήματα στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.
Ένας ψυχολόγος ειδικά εκπαιδευμένος για να αναγνωρίζει τον αυτισμό σε πολύ μικρές ηλικίες μπορεί να διαπιστώσει ότι το παιδί αποφεύγει να κοιτάξει τους άλλους στα μάτια – ακόμη και τους γονείς του .
Το παιδί μπορεί επίσης σκοπίμως να επικεντρώνει την προσοχή του σε ένα αντικείμενο, αγνοώντας τους άλλους γύρω του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Μπορεί να μην χρησιμοποιεί κινήσεις με τα χέρια του, τη γλώσσα του σώματος ή ακόμη και εκφράσεις με το πρόσωπό του για να επικοινωνεί.

Εξετάσεις

Δεν υπάρχει, σήμερα, συγκεκριμένη ιατρική εξέταση ικανή να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την παρουσία αυτισμού. Υπάρχουν όμως, εξετάσεις που αποκλείουν άλλες πηγές του προβλήματος. Πρέπει αρχικά να αποκλειστεί ότι το παιδί έχει πρόβλημα ακοής, προβλήματα στην ομιλία ή αναπτυξιακά προβλήματα που δεν σχετίζονται με τον αυτισμό. Η διάγνωση του αυτισμού και των συναφών διαταραχών στηρίζεται στο λεπτομερές αναπτυξιακό ιστορικό, με έμφαση στους τομείς της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας και της σκέψης - παιχνιδιού - φαντασίας και στην αξιολόγηση της παρούσας συμπεριφοράς στους ίδιους τομείς. Οι γονείς θα κληθούν να εξετάσουν σειρά παραγόντων, προκειμένου να αξιολογηθούν οι κοινωνικές και συμπεριφορικές δεξιότητες του παιδιού. Κι αυτό είναι κρίσιμο, γιατί έρευνες αποδεικνύουν πως εάν η αντιμετώπιση – θεραπεία ξεκινήσει πριν την ηλικία των 3 ετών, τότε βελτιώνεται σημαντικά η ανάπτυξη του παιδιού.

Σύνδρομο Άσπεργκερ

Το Σύνδρομο Asperger είναι μια νευρολογική διαταραχή του εγκεφάλου η οποία, όπως και άλλες διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα παιδιά με Σύνδρομο Asperger δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους όπως ακριβώς και τα παιδιά με κλασσικό αυτισμό. Για αυτά τα παιδιά η κοινωνική επικοινωνία είναι από δύσκολη έως αδύνατη, συχνά δεν διατηρούν βλεμματική επαφή και δυσκολεύονται να κατανοήσουν το νόημα των εκφράσεων και των χειρονομιών των άλλων ανθρώπων. Σε σύγκριση με τον τυπικό αυτισμό, τα παιδιά με Σύνδρομο Asperger συνήθως δεν παρουσιάζουν σημεία μαθησιακών δυσκολιών – ο δείκτης νοημοσύνης τους βρίσκεται σε φυσιολογικά ή και υψηλά πλαίσια – και δεν έχουν σημαντική καθυστέρηση ομιλίας. Επίσης έχουν γενικά ομαλή αναπτυξιακή πορεία.

Αν το παιδί σας διαγνωστεί με αυτισμό, η πρώιμη παρέμβαση είναι κρίσιμη για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις υπάρχουσες θεραπείες. Αν και οι γονείς μπορεί να ανησυχούν ότι θα κολλήσει στο νήπιο η ταμπέλα του «αυτιστικού», όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο πιο νωρίς μπορεί να ξεκινήσει η παρέμβαση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν κάποια αποτελεσματικά μέσα για να προλάβουμε τον αυτισμό, πλήρως αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές, και καμία θεραπεία. Η έρευνα παρ’ όλα αυτά υποδηλώνει, ότι η πρώιμη παρέμβαση σε ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό σκηνικό για τουλάχιστον δύο χρόνια στην προσχολική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις για αρκετά νεαρά παιδιά με κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος. Μόλις διαγνωστεί ο αυτισμός, θα πρέπει να ξεκινήσει και η εκπαίδευση της πρώιμης παρέμβασης. Τα αποτελεσματικά προγράμματα εστιάζουν στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, των κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων
Πηγή: WebMD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου