Σελίδες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Σωστές Επιλογές


RotatingDecisonM
Για να ζήσουμε μια αρμονική και ισορροπημένη ζωή, οι αποφάσεις μας πρέπει να είναι εξίσου αρμονικές και ισορροπημένες. Το να ζεις είναι μια συνεχής πρόκληση και είναι δύσκολο να μην κάνουμε και λάθη. Άλλωστε δεν είναι εύκολο να κάνεις πάντα το σωστό αφού καμιά φορά η εσωτερική φωνή της ψυχής σου σε οδηγεί στο αντίθετο. Αλλά αν δεν είσαι ελεύθερος να κάνεις λανθασμένες και ανεύθυνες επιλογές, τότε δεν είσαι καθόλου ελεύθερος.
Σε κάθε κατάσταση, σημαντική ή ασήμαντη, το μυαλό σας θα σκεφτεί πολλές εναλλακτικές λύσεις αλλά μία επιλογή είναι συνήθως η σωστή. Βέβαια συνήθως το μυαλό και η ψυχή διαφωνούν. Αυτή η διαφορά μεταξύ του τι λέει το μυαλό και το τι προστάζει η ψυχή ή καρδιά, μας οδηγεί σε εσωτερική σύγκρουση. Ωστόσο, αν εστιάσουμε στη φυσική παρόρμηση και συνεργαστούμε αρμονικά με το μυαλό μας, πέρα από αρνητικές σκέψεις, το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατόν. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να καταπολεμάμε τις παρορμήσεις μας, αλλά να τις διαχειριζόμαστε συνετά δίνοντας τους υγιείς βάσεις για να αναπτυχθούν.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν φυσικές παρορμήσεις που εκδηλώνονται σε κάθε περίπτωση. Αυτές είναι η ανάγκη για δράση, η ανάγκη για εξέλιξη και η ανάγκη για να παραμείνουμε ίδιοι ή να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Αυτές οι παρορμήσεις είναι απαραίτητες για την ζωή αλλά στο κάθε άτομο κυριαρχεί μία από αυτές. Υπάρχουν οι άνθρωποι της δράσης που είναι ενεργητικοί, ανυπόμονοι, παρορμητικοί και εξωστρεφής. Υπάρχουν οι δημιουργικοί άνθρωποι που είναι άτομα πρωτοπόρα, με καλλιτεχνικές ανησυχίες ή κλίση στην επιστημονική έρευνα, με έντονη παρατηρητικότητα και περιέργεια. Υπάρχουν και οι άνθρωποι που τους αρέσει η ζωή τους όπως είναι, αγαπούν την ρουτίνα τους και θέλουν να κρατήσουν τα πράγματα γύρω τους σταθερά.
Αν και θα σας ακουστεί περίεργο όποια και αν είναι η τάση που κυριαρχεί στο κάθε άτομο, οδηγεί στην πρόοδο του ατόμου αφού το κάνει να αισθάνεται υγιείς και αρμονικό. Σε μία ισορροπημένη κοινωνία ή αγέλη χρειάζονται και οι τρεις τάσεις για να επέλθει ισορροπία. Το ζητούμενο είναι αυτή η τάση να ακολουθείται από το άτομο φυσικά και όχι από φόβο ή υπόδειξη άλλου ατόμου. Βέβαια οι περισσότεροι από μας θέλουν να έχουν και την αποδοχή των γύρω τους για την όποια επιλογή τους αγνοώντας πως όλοι δεν θεωρούμε »σωστά» τα ίδια πράγματα. Οι φόβοι, ο θυμός, η απληστία, η δυσαρέσκεια, η αυτοκριτική, η οικογένεια, τα εργασιακά προβλήματα, ο ανταγωνισμός, η ψυχική αδράνεια, το δυσμενές περιβάλλον, η επαφή με αρνητικούς ανθρώπους ή οι αρνητικές καταστάσεις είναι παράγοντες που επηρεάζουν την κρίση μας και τις επιλογές μας με επιβλαβή τρόπο. Ο διαλογισμός και η προσευχή είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να καθαρίσει το μυαλό σας.
Είμαστε γενετικά προσανατολισμένοι προς την πρόοδο και την δημιουργία όποια φυσική παρόρμηση και αν ακολουθήσουμε. Είναι αυτό που στην φύση ονομάζουμε ισορροπία και στον άνθρωπο εκδηλώνεται με την έμφυτη αξιοπρέπεια, τον σεβασμό για τους άλλους και για την ζωή αλλά και με την ικανότητα να αγαπάμε. Για να ζήσετε μια υγιή και δημιουργική δράση, χωρίς ψυχικό κόπο παραμείνετε σε πνευματική καθαρότητα και ευθυγραμμιστείτε με τη φύση η οποία είναι αυτή που μας επιτρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη εξέλιξη. Η ψυχική καθαρότητα μπορεί να αυξηθεί με την κατανάλωση νερού και καθαρών τροφίμων (βιολογικής καλλιέργειας), με αποφυγή των τοξινών, με σωστό ύπνο, με επαφή με τη φύση, με το να βιώνουμε θετικά συναισθήματα αλλά και με τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων που μας επιτρέπουν να δώσουμε και να λάβουμε αγάπη.
Από παλαιότερους πολιτισμούς και παραδόσεις, ο άνθρωπος αναζητούσε αποφάσεις και επιλογές στα διλήμματα του. Αυτό που μας διδάσκει το παρελθόν είναι να ακούμε την καθαρή μας παρόρμηση ή την εσωτερική μας φωνή έχοντάς όμως υγιές και ήρεμο το μυαλό και το πνεύμα μας. Εξασκηθείτε στο να βλέπετε τα πράγματα θετικά και διατηρήστε την καλή σας διάθεση. Φανείτε γενναιόδωροι στα χαμόγελα και στην αγάπη σας. Αποφύγετε την οργή και λειτουργήστε με ψυχικά αντανακλαστικά παρά με θυμωμένες σκέψεις. Χτίστε γέφυρες επικοινωνίες στην σκέψη σας και την ψυχή σας και επιλέξτε την ζωή που θέλετε να ζήσετε. Ακούστε τις γνώμες των άλλων, μα αποφασίστε εσείς για τον εαυτό σας ώστε να μην βρεθείτε να είστε κομπάρσος στην ζωή σας. Έχετε την ευθύνη των επιλογών και των αποφάσεων σας.
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com
 Άφησε τον κόσμο να ζήσει όπως αυτός διάλεξε και άφησε τον εαυτό σου να ζήσει όπως εσύ διάλεξες.
Richard Bach
Βιβλιογραφία : Αποφάσεις – Λήψη αποφάσεων, Ευστάθιος Δημητρόπουλος, Εκδ. Γρηγόρης Μ.Π
Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις, Τζειμς Μαρτς, Εκδ. Καστανιώτης
Πως να παίρνετε αποφάσεις, Robert Heller, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Πηγή: http://www.tokleidi.com/2013/04/sostes-epiloges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου