Σελίδες

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Πώς να δημιουργήσετε δημιουργικά παιδιά!


Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 13, 2014 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου ΜιχαηλίδουΚατηγορία: ΔιάφοραΨυχολογία

Πώς να δημιουργήσετε δημιουργικά παιδιά!
Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo
Τέσσερεις ειδικοί στη δημιουργική σκέψη (και ταυτόχρονα γονείς) μοιράζονται μαζί μας τις καλύτερες τους ιδέες για να πυροδοτήσετε τη φαντασία του παιδιού σας.
Αν η λέξη δημιουργικότητα σας κάνει να σκέφτεστε μόνο τη ζωγραφική, την ονειροπόληση ή την πειραματική ποίηση (experimental literature), σκεφτείτε το ξανά. «Η δημιουργικότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους του εικοστού πρώτου αιώνα.» υποστηρίζει ο Gary Gute , αναπληρωτής καθηγητής οικογενειακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αϊόβα, και διευθυντής του εκεί Ερευνητικού Κέντρου Δημιουργικής Ζωής Κέντρο. «Η πρόσκληση για τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και την εκπαίδευση είναι να κάνουν τους ανθρώπους να σκέφτονται πιο δημιουργικά, όχι μόνο για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για να εντοπίζουν τα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης. Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτήν την αντίληψη, ότι η δημιουργικότητα είναι απλώς ένα διακοσμητικό στοιχείο: Την ταυτίζουν με το κουκλοθέατρο και τη ζωγραφική με τα χέρια (finger paint). Όχι ότι υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό, αλλά είναι κάτι πολύ ευρύτερο».
CreativeKids_icon4
«Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, να είναι ευτυχισμένοι στη δουλειά τους και να πετύχουν επαγγελματικά. Είναι επίσης συνήθως πιο ανθεκτικοί, πιο ευτυχισμένοι και σε καλύτερη διάθεση. Είναι τόσο θετικό.» προσθέτει ο James C. Kaufman, καθηγητής εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.
Ευτυχώς, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας στα παιδιά μας μπορεί να γίνει εύκολα. Όπως εύστοχα το παρουσιάζει ο Joshua Glenn, συγγραφέας του βιβλίου «Unbored: The Essential Field Guide to Serious Fun» (σε ελεύθερη μετάφραση: «Χωρίς πλήξη: Ο Βασικός Οδηγός για Πραγματική Διασκέδαση»), η δημιουργικότητα μπορεί να παρομοιαστεί με το βήμα στην παρέλαση (ένα-δυο): Δώστε στα παιδιά μια ευκαιρία, και μετά φύγετε από το δρόμο τους. Επειδή, με την ευρύτερη έννοιά της, η δημιουργικότητα ενισχύεται από ό, τι τα παιδιά έτσι κι αλλιώς κάνουν: υποβάλλουν ερωτήσεις, εξερευνούν, εφευρίσκουν, ονειροπολούν, αυτοσχεδιάζουν, προσποιούνται, κάνουν μουσική , ακόμη και ( ή κυρίως ) κάνουν λάθη. «Ενόσω ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν κάτι δημιουργικό, ενθαρρύνοντας τη διαδικασία και όχι το τελικό προϊόν, είναι κάπως δύσκολο να πάει κάτι στραβά» εξηγεί ο Kaufman.
CreativeKids_icon1
Η Rachelle Dooley είναι η δημιουργός του Tinkerlab.com, ενός ιστοχώρου για καλλιτεχνικές και επιστημονικές δραστηριότητες για παιδιά. Φιλοσοφία της: «Ο μόνος τρόπος για να πετύχεις, είναι να κάνεις λάθη». «Πιστεύω στη φράση “πέφτω προχωρώντας”, πράγμα που σημαίνει ότι η επιτυχία έρχεται όταν βλέπεις τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για να πετύχεις κάτι καινούργιο, και ότι η δημιουργική ανάληψη κινδύνων είναι πιο σημαντική από το να μην κάνεις τίποτα», προσθέτει η Rachelle. Δημιουργικές συμβουλές της:
CreativeKids_icon5 1. Καλέστε φίλους του παιδιού σας για κατασκευές και απλά φροντίστε να υπάρχουν μερικά διαφορετικά υλικά, όπως χρωματιστή ταινία, μαρκαδόροι και χαρτί, σε ένα καθαρό τραπέζι. Τα παιδιά θα τα χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν.
CreativeKids_icon3
CreativeKids_icon5 2. Φτιάξτε μια γωνιά στο σπίτι που θα είναι προσβάσιμη στα παιδιά και εκεί θα μπορούν εύκολα να βρουν χαρτί, στυλό, ψαλίδι, κολλητική ταινία, κόλλα και σπάγκο. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να αρχίζουν εύκολα να δημιουργούν χωρίς να χρειάζονται βοήθεια από κάποιο ενήλικα.
CreativeKids_icon2
CreativeKids_icon5 3. Η Rachelle συμβουλεύει ότι η γόμα (σβηστήρι) δεν πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο στα παιδιά. Αν το παιδί κάνει λάθος στο σχέδιο που φτιάχνει, είναι καλύτερα να μην σβήνει αυτό που έφτιαξε. Είναι καλύτερα να πάρει άλλο χαρτί, ή να αλλάξει το σχέδιο του ώστε να μην φαίνεται το λάθος, λέει Rachelle.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά How to Create Creative Kids
Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου