Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 20, 2014 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου
Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo
Σκεπάστε τα την νύκτα στο κρεβάτι. Κάποια μέρα θα είναι πολύ μεγάλα και αυτή η στιγμή δεν θα μπορεί να γυρίσει πίσω. Λέγοντας τους καλή νύχτα, τραβώντας το κάλυμμα προς τα επάνω, και δίνοντας ένα φιλί στο μέτωπο, είναι ένα δώρο ζωής.
Πείτε τους «σ’ αγαπώ». Αρχίστε από τότε που είναι μικρά παιδιά. Το «Σ’ Αγαπώ» είναι μια πολύ δυνατή φράση που έχει μεγάλη σημασία.
Ακούστε τις ιστορίες τους. Από τις ιστορίες αυτές μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα τα παιδιά σας, και την καρδιά τους και αυτά που αγαπούν. Να ακούτε όμως πρέπει με προσοχή και όχι δείχνοντας ότι βιάζεστε να τελειώνει για να προχωρήσετε με την επόμενη υποχρέωση σας.
Κοιτάξτε τα στα μάτια. Τίποτε δεν λέει στον άλλο πόσο γνοιάζεσαι γι αυτόν από το να τον κοιτάς στα μάτια όταν μιλά. Όταν τα κοιτάτε στα μάτια νιώθουν πως αυτά που λένε πραγματικά είναι σημαντικά για εσάς. Γεμίστε τα με αναμνήσεις της μαμάς τους που θα τα κοιτάει στα μάτια χαμογελώντας. Αυτό σημαίνει να κλείσετε το φορητό σας υπολογιστή, να κατεβάζετε το κινητό τηλέφωνο, να αφήσετε στην άκρη τις άλλες σας υποχρεώσεις και απλώς να τους δώσετε χρόνο.
Πείτε ναι, όταν είναι πιο εύκολο να πείτε όχι. Όπως εκείνες τις στιγμές που θα θέλατε να συνεχίσετε με τις υποχρεώσεις που έχετε στην ατζέντα σας αλλά λέτε ναι όταν σας ζητούν να καθίσουν μαζί σας. Ή εκείνες τις στιγμές όταν απλά είστε κουρασμένη και δεν θέλετε να ανεβείτε τις σκάλες για να τους πείτε καληνύχτα. Ή όταν σας ζητούν ακόμη ένα παραμύθι. Ή όταν σας ζητούν να παίξουν ακόμη ένα παιγνίδι. Το «Ναι» απλά έχει τη σημασία του.
Δείξτε τους νέα πράγματα. Μπορείτε να τους διαβάσετε για την ιστορία, αλλά το σημαντικό είναι να τους δείξετε ιστορία. Δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να τα πάρετε σε μια ξένη χώρα, υπάρχουν και εδώ πολλά πράγματα να τους δείξετε. Μελετήστε μαζί θέματα της επιστήμης, κοιτάξτε τα αστέρια, πηγαίνετε μαζί στο μουσείο. Άστε τα να μάθουν και να δουν τον κόσμο.
Αφήστε να σας βοηθήσουν, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να κάνετε αυτό που έχετε να κάνετε. Αυτό μπορεί να αφορά το πλύσιμο των παραθύρων, το πλυντήριο ρούχων, το μαγείρεμα, το καθάρισμα, το δίπλωμα των ρούχων, και πολλά άλλα. Έχουν ανάγκη να μάθουν, αυτά είναι εφόδια ζωής. Θα τους κάνετε κακό αν δεν τα διδάξετε αυτά τα πράγματα αφήνοντας σας να σας βοηθούν.
Πείτε όχι σε κάποια πράγματα, ακόμη και αν θα ήταν πιο εύκολο να πείτε ναι. Υπάρχουν ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που δεν πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας να παρακολουθήσουν. Βιβλία που είναι πολύ μικρά ακόμη για να διαβάσουν. Ipods και υπολογιστές που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με μέτρο. Ορισμένες φορές η απάντηση πρέπει να είναι όχι – ακόμα και αν η απάντηση όλων των άλλων φαίνεται πως θα είναι ναι.
Γελάστε μαζί τους. Ή χαμογελάστε μαζί τους. Ή διασκεδάστε μαζί τους. Απλώς κάντε τους να αντιληφθούν πόσο σας αρέσει να είστε κοντά τους. Αυτό αφορά το πόσο σας αρέσει να είστε μαζί τους, και όχι τόσο το πόσο τα αγαπάτε. Θέλουν να ξέρουν και τα δύο.
Διδάξτε τους την αξία της εργασίας. Κάντε τα παιδιά σας να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η εργασία και η συνήθεια στην εργασία. Να ξέρουν πώς να βάλουν πλυντήριο, να σφουγγαρίσουν, να βάλουν τα πιάτα στο τραπέζι, να καθαρίσουν το δωμάτιο τους, να φτιάξουν το κρεβάτι τους κλπ. Ποτέ δεν θα μετανιώσετε που θα τους έχετε μάθει την αξία της εργασίας.
Κουνήστε τα να κοιμηθούν όσο είναι βρέφη. Κρατείστε τους το χέρι. Δώστε τους ένα φιλί. Ακόμη και μετά από εκείνες τις ημέρες που θα σας έχουν ξετρελάνει με τις ζαβολιές τους. Αυτά τα μικρά στοιχεία αγάπης είναι πολύ σημαντικά δείγματα αγάπης.
Πείτε «λυπάμαι». Παραδεχθείτε πως δεν είστε τέλειοι, τα κάνετε κάποτε θάλασσα, κάνετε λάθη. Τα παιδιά χρειάζονται να σας ακούσουν να ζητάτε συγνώμη, και πως τα αγαπάτε και πως είναι τόσο σημαντικά για σας. Αυτό απαιτεί να ζητάτε συγνώμη όταν πρέπει.
Μάθετε τα να σέβονται τους άλλους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Να σέβονται τους άλλους, να ακούν, να μαθαίνουν και όχι να κρίνουν. Αυτό θα το πετύχετε δείχνοντας με τον τρόπο σας πως αξίζετε του δικού τους σεβασμού.
Ενθαρρύνετε τα να αναλάβουν κινδύνους. Μερικές φορές ο φόβος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κοιτάζουν το φόβο στα μάτια και να τον ξεπερνούν.
Μην κρατάτε λίστα με τα λάθη του παρελθόντος. Κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα. Μάθετε από το παρελθόν, αλλά μην μένετε προσκολλημένοι σε αυτό. Δείτε πρώτα τα θετικά και όχι όλα τα αρνητικά – που συχνά αυτό σημαίνει να ξεχάσετε τη λίστα με τα λάθη.
Αφήστε τους να σας δουν ότι είστε και εσείς ευτυχισμένη. Δεν είναι καλό να μεγαλώσουν με την εντύπωση που ήσασταν ένας καλός γονέας αλλά όχι ευτυχισμένος και χαρούμενος. Θα πρέπει να σας δουν ευτυχισμένους με πολλά ενδιαφέροντα και με διευρυμένη δημιουργικότητα όπως και αυτά.
Διδάξτε τους τη συμπόνια. Θα πρέπει να δουν τον κόσμο πέραν από τον εαυτό τους και τους γονείς τους. Θα πρέπει να μάθουν να δίνουν πίσω, να νοιάζονται για τους άλλους, και να είναι ένα πρόσωπο της αλλαγής.
Δείξτε τους ότι τα πράγματα δεν έχουν σημασία. Τίποτα στα πολυκαταστάστηματα, και κανένα πράγμα στο ράφι δεν έχει σημασία. Ούτε και τα ρούχα που φοράει. Ούτε και τα φανταχτερά πάρτι γενεθλίων. Όταν τα υλικά πράγματα επισκιάζουν το όραμα τότε οι σχέσεις χάνονται. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι λοιπόν πρώτες, τα πράγματα ακολουθούν!
Επιτρέψτε τους να μεγαλώσουν. Όσον κι αν αυτό σας λυπεί, θα πρέπει να γίνει. Γυρίστε πίσω στο χρόνο με νοσταλγία, αλλά αγκαλιάστε το σήμερα και δείτε με ανυπομονησία το αύριο. Θα μεγαλώσουν. Και εσείς θα απολαύσετε τις στιγμές που έχετε την ευλογία να μοιραστείτε μαζί τους.
Αυτά είναι 20 πράγματα που δεν θα μετανιώσετε να κάνετε με τα παιδιά σας. Απλά πράγματα που ζούμε καθημερινά αλλά που πολλές φορές πρέπει να τα δούμε γραμμένα για να τα συνειδητοποιήσουμε.
Για περισσότερες ιδέες διαβάστε το βιβλίο «The Real Mom Manual and The Mom Confession» («Το εγχειρίδιο και η εξομολόγηση της αληθινής μαμάς»)
Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 20 Things I Will Not Regret Doing With My Kids
Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo
Διαχειριστής KidsGo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου