Σελίδες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Κτίζοντας εξαιρετικές σχέσεις με το παιδί σας

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 12, 2014 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου


ParentsKids_icon7
Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo
Θέλετε να είστε ένας σπουδαίος γονέας; Θέλετε να αναθρέψετε ένα ευτυχισμένο, υγιές και καλότροπο παιδί; Θέλετε να ζείτε σε ένα σπίτι όπου δεν θα υπάρχει ανάγκη για πειθαρχία; Το μυστικό βρίσκεται στη δημιουργία στενής σχέσης με το παιδί σας.
«Τι εννοείτε; Φυσικά και αγαπώ το παιδί μου, και του το λέω όλη την ώρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται πειθαρχία!»
Δεν αρκεί να λέμε στα παιδιά μας πως τ’ αγαπάμε. Πρέπει να δείχνουμε την αγάπη μας εμπράκτως κάθε μέρα ώστε να μπορούν να την νιώθουν. Και όταν το κάνουμε αυτό τα παιδιά μας θα έχουν πολύ λιγότερη ανάγκη από πειθαρχία.
«Μα τι εννοείτε όταν λέτε να δείχνουμε την αγάπη μας εμπράκτως;»
Κυρίως σημαίνει να κάνουμε τη σύνδεση με το παιδί μας θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Έμπρακτη αγάπη σημαίνει να δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτά που συμβαίνουν μεταξύ εμάς και του παιδιού μας, να βλέπουμε τα πράγματα από τη σκοπιά του παιδιού μας, και πάντα να θυμόμαστε ότι αυτό το παιδί, που μερικές φορές μπορεί να μας τρελάνει, εξακολουθεί να είναι αυτό το πολύτιμο μωρό που κρατήσαμε για πρώτη φορά στην αγκαλιά μας με τέτοια ελπίδα.
ParentsKids_icon3
«Δεν απαιτεί πολλή ενέργεια από μέρους μας αυτό;»
Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να είσαι τόσο κοντά σε κάποιο πρόσωπο, αλλά όταν είμαστε πραγματικά δίπλα στο παιδί μας, συχνά διαπιστώνουμε ότι αυτό μας γεμίζει ενέργεια και μας κάνει να νιώθουμε πιο ζωντανοί, σε σχέση με το αν ήμασταν κοντά σε οποιοδήποτε άλλο. 90% αυτών που ετοιμάζονται να φύγουν από αυτή τη ζωή λένε πως εκείνο για το οποίο περισσότερο μετανιώνουν είναι που δεν ήταν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, και σχεδόν όλοι όσοι έχουν παιδιά που έχουν πια μεγαλώσει μετανιώνουν που δεν είχαν περάσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους όταν ήταν μικρά.
«Πως θα είμαι δίπλα στο παιδί μου; Πως θα το πετύχω αυτό όταν από τη μια έχω να ετοιμάσω το φαγητό και από την άλλη τρέχω να συμμαζέψω τα παιχνίδια του που είναι σκορπισμένα παντού;»
Να είσαι δίπλα στο παιδί σου σημαίνει να δίνεις σημασία. Όπως σε ένα γάμο ή σε μια φιλία, η σχέση σου με το παιδί απαιτεί θετική προσοχή για να ευδοκιμήσει. Προσοχή = Αγάπη. Όπως ο κήπος σου, το αυτοκίνητο σου, η δουλειά σου, ό,τι βλέπεις να ανθίζει. Και φυσικά το είδος της προσοχής θέλει χρόνο. Μπορείς να το κάνεις ταυτόχρονα όταν ετοιμάζεις το φαγητό, αλλά το μυστικό της εξαιρετικής σχέσης με το παιδί είναι κάποιος χρόνος ειδικά αφιερωμένος μόνο σε αυτό.
ParentsKids_icon1
«Αυτό ακούγεται πολύ αόριστο. Τι ακριβώς πρέπει να κάνω;»
ParentsKids_icon6 1. Κτίσε από την αρχή γερά θεμέλια στη σχέση σου με το παιδί, μόλις αυτό γεννηθεί.
ParentsKids_icon6 2. Θυμηθείτε ότι όλες οι σχέσεις χρειάζονται κόπο. Οι καλές σχέσεις γονέα – παιδιού δεν έρχονται από το πουθενά, όπως δεν έρχονται από το πουθενά και οι σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι. Ο βιολογικός δεσμός γονέα – παιδιού αποτελεί μια καλή βάση για αρχή – αν οι άνθρωποι δεν ήταν βιολογικά προγραμματισμένοι να αγαπούν τα παιδιά τους η ανθρώπινη φυλή θα είχε εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό – αλλά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και ενισχύσουμε αυτό το φυσικό δεσμό, διαφορετικά οι προκλήσεις της σύγχρονης ζωής μπορεί να τον διαβρώσουν. Ευτυχώς, τα παιδιά αγαπούν αυτόματα τους γονείς τους. Όσο εμείς δεν τινάζουμε αυτή την αγάπη στον αέρα, μπορούμε να κρατήσουμε δυνατό αυτό το δεσμό.
ParentsKids_icon6 3. Θέστε το χρόνο με το παιδί ως προτεραιότητα σας.
ParentsKids_icon6 4. Αρχίστε με εμπιστοσύνη, το θεμέλιο της κάθε καλής σχέσης. Αυτή πρέπει να αρχίζει από την πρώτη στιγμή που το παιδί σας ως μωρό ακόμη θα διαπιστώσει ότι μπορεί να βασίζετε σε σας όταν σας χρειάζεται.
ParentsKids_icon6 5. Ενθαρρύνετε, Ενθαρρύνετε, Ενθαρρύνετε το παιδί σας.
ParentsKids_icon6 6. Να θυμάστε ότι ο σεβασμός πρέπει να είναι αμφίδρομος. Ίσως να ακούγεται προφανές, το ξεχνάμε όμως όταν πρόκειται για τα παιδιά μας γιατί υποτίθεται πως είμαστε το αφεντικό. Μπορείς (και πρέπει) να θέσεις όρια στο παιδί, αλλά αν το κάνεις αυτό με σεβασμό και συμπάθεια το παιδί σου θα μάθει, τόσο να σέβεται τους άλλους, όσο και να ζητά από τους άλλους να το σέβονται.
ParentsKids_icon6 7. Σκεφτείτε τις σχέσεις με το παιδί σας ως μια συσσώρευση καθημερινών αλληλεπιδράσεων. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για να οικοδομήσετε τη σχέση με το παιδί σας. Τα ψώνια μαζί και η βόλτα με το αυτοκίνητο είναι εξίσου σημαντικά όσο μια μεγάλη κουβέντα μεταξύ σας όταν υπάρχει ένα πρόβλημα.
ParentsKids_icon4
ParentsKids_icon6 8. Οι επικοινωνιακές συνήθειες ξεκινάνε νωρίς. Ακούτε τη μικρή σας κόρη όταν μιλά ασταμάτητα για τους φίλους της στο νηπιαγωγείο, ακόμη κι όταν το μυαλό σας είναι γεμάτο με πιο σημαντικά πράγματα; Αν ναι, τότε είναι πιο πιθανό να σας μιλά και για τις σχέσεις της με τα αγόρια όταν γίνει δεκατέσσερα.
ParentsKids_icon6 9. Μην το παίρνετε προσωπικά, όταν κτυπάνε δυνατά κλείνοντας την πόρτα στο δωμάτιο τους, όταν φωνάζουν «ποτέ δεν με καταλαβαίνεις» ή ακόμη όταν ο τετράχρονος γιος σας φωνάζει «σε μισώ μπαμπά». Αυτά που κάνουν δεν σχετίζονται με σας, είναι απλώς μπερδεμένα τα συναισθήματα τους. Αν το πάρετε προσωπικά, απλώς πληγώνεστε και αντιδράτε όπως ο καθένας όταν είναι πληγωμένος. Πάρτε βαθιά ανάσα, διώξτε το θυμό, θυμηθείτε πως το παιδί σας αλήθεια σας αγαπάει, ρίξτε τον τόνο της φωνής σας, θυμηθείτε πως είναι να είσαι παιδί που είναι αναστατωμένο και αντιδρά με υπερβολή, βρέστε τον τρόπο να απαντήσετε εποικοδομητικά και με ηρεμία.
ParentsKids_icon5
ParentsKids_icon6 10. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να είστε τιμωρητικοί.
ParentsKids_icon6 11. Μην αφήνεται να δημιουργούνται ρήγματα στις σχέσεις. Μόνο προσωρινά και στα πλαίσια μιας συνειδητής στρατηγικής θα πρέπει να αφήνεται θέματα να παραμένουν ως διαφορές.
ParentsKids_icon6 12. Επανασυνδεθείτε μετά από κάθε χωρισμό λόγω απουσίας εσάς ή του παιδιού σε κάποιο ταξίδι ή για άλλο λόγο.
ParentsKids_icon6 13. Να είστε πάντα διαθέσιμοι. Τα παιδιά δεν μπορεί να έχουν ατζέντα και να σας βλέπουν μόνο μετά από ραντεβού. Ούτε και πρέπει να τα πιέζετε να σας μιλήσουν όταν εσείς μπορείτε.
Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά Building a Great Relationship with Your Child
Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου