Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου, 19/02/2014
Ζουν στον ίδιο κόσμο… αλλά βλέπουν εντελώς διαφορετικά όνειρα! Δεκάδες επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι τα δυο φύλα δεν διαφέρουν μόνο βιολογικά, αλλά ακόμα και στο θέμα των ονείρων! Άραγε, τι είναι σημαντικό για τους άντρες και τι μισούν οι γυναίκες; Τα όνειρα δίνουν τις απαντήσεις… καθώς αποτελούν τις εσωτερικές διεργασίες του νου και της ψυχής.
Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες έχουν την τάση να γεμίζουν τα όνειρά τους με συναισθήματα, κυρίως θλίψης ή αγάπης, ενώ βλέπουν τα μέλη της οικογένειας τους ή φλερτάρουν και κάνουν σεξ με ένα οικείο πρόσωπο. Αντίθετα, οι άντρες ονειρεύονται συχνά βίαιες σκηνές, πολέμους και φυσικές καταστροφές, ενώ κατακλύζουν τα όνειρά τους με αυτοκίνητα και σεξ με άγνωστες συναδέλφους. Πάντως, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να ονειρευτούν «σκηνικά» σωματικής βίας, σε αντίθεση με τις γυναίκες που προχωρούν προς τη λεκτική επιθετικότητα.
Γεγονός είναι ότι και τα δυο φύλα βλέπουν όνειρα «εργασίας», με τη διαφορά ότι οι άντρες ονειρεύονται την επιτυχία ή τον ανταγωνισμό, ενώ οι γυναίκες την πρόκληση για την εξισορρόπηση σπιτιού – γραφείου και τη συναισθηματική έκφραση στη δουλειά. Παράλληλα, οι πρώτοι τείνουν να βλέπουν μικρότερα (σε έκταση) όνειρα και «εικόνες» με λιγότερα χρώματα σε σχέση με τις γυναίκες.
Ωστόσο, η διαφορά δεν βρίσκεται μόνο στο περιεχόμενο των ονείρων, αλλά και στην αντίληψή τους για αυτά. Για παράδειγμα, οι γυναίκες συνήθως θυμούνται περισσότερες λεπτομέρειες από τα όνειρά τους, καθώς τα θεωρούν πιο σημαντικά… σε σχέση με την πλειοψηφία των αντρών! Έτσι, είναι πιο πιθανό να τα συζητήσουν με άλλους, να ψάξουν για την ερμηνεία τους στον ονειροκρίτη ή να χαρακτηρίσουν ένα όνειρο ως εφιάλτη.
*Αξίζει να αναφερθεί ότι τα όνειρα δεν επηρεάζονται μόνο από το φύλο και την προσωπικότητα, αλλά και από τον πολιτισμό, την ηλικία, τις εμπειρίες και την κοσμοθεωρία ενός ατόμου.
Γιατί βλέπουμε όνειρα και εφιάλτες; Οι επιστήμονες απαντούν…
Τα όνειρα παραμένουν ανεξιχνίαστα και γι’ αυτό γοητεύουν στο πέρασμά τους. Αποτελούν μια νυχτερινή πομπή εικόνων που έρχεται στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο Sigmund Freud δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1900 ότι τα όνειρα αντιπροσωπεύουν τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες ή ευχές. Σήμερα, όμως, οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι αυτά αποτελούν μια αντανάκλαση της αληθινής ζωής.
Σύμφωνα με τον Patrick McNamara, νευροβιολόγο στο Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου της Βοστόνης, κατά τη διάρκεια του ύπνου ενεργοποιείται έντονα το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου, ενώ υπ
ολειτουργεί το εκτελεστικό κομμάτι του.«Με αυτό τον τρόπο, οι «εμπειρίες» που βιώνουμε μέσα στο όνειρο, όχι μόνο είναι ζωντανές οπτικά και συναισθηματικές, αλλά ταυτόχρονα ίσως είναι παράλογες ή εντελώς ασύνδετες», ισχυρίζεται ο ίδιος. Αυτό, βέβαια, δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα όνειρα είναι τυχαίες εκφράσεις συναισθημάτων…
Στην πράξη, τα όνειρα επεξεργάζονται τις συναισθηματικές «μνήμες» και τις οδηγούν προς τη μακροχρόνια μνήμη. Εάν αυτές είναι τραυματικές, τότε έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες, δημιουργώντας έτσι τους εφιάλτες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η άποψη των επιστημόνων ότι τα όνειρα βοηθούν το μυαλό να διαχειριστεί ό,τι το απειλεί, παίζοντας το ρόλο της «κάθαρσης» για τις πιθανές «αμαρτίες»…
Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ που ανέλυσε 10.000 όνειρα 572 εθελοντών για δύο έως πέντε εβδομάδες. Τα 253 όνειρα χαρακτηρίστηκαν ως εφιάλτες και τα 431 ως «άσχημα» όνειρα. Μετά από εξονυχιστική μελέτη, αποδείχθηκε ότι στο 1/3 των εφιαλτών απουσιάζει ο φόβος, αλλά κατά 35% κυριαρχούν άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως είναι οι τύψεις, η λύπη, η σύγχυση κ.α.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας και ψυχολόγο Ζενεβιέβ Ρομπέρ, οι εφιάλτες δεν έχουν πάντα ως θέμα το θάνατο, αλλά αρκετές φορές ξυπνούν απότομα εξαιτίας του αισθήματος μιας άγνωστης απειλής. «Μπορεί κάποιος να δει στον ύπνο του μια κουκουβάγια, που κάθεται πάνω σε ένα δέντρο, και να ξυπνήσει έντρομος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το όνειρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας εφιάλτης!», ισχυρίζεται ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου