Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Γιωσαφάτ – Γιατί και πως διαλέγουμε σύντροφο

Αντικλείδι


finger_couple
Συνειδητοί και ασυνείδητοι παράγοντες πού καθορίζουν την επιλογή συντρόφου
Η επιλογή συντρόφου και η επιλογή επαγγέλματος καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό (κατά την άποψή μου περίπου το 70%-80%) την ευτυχία ή δυστυχία της ζωής μας.

Η ζωή μας δεν είναι μόνο αναβίωση των παιδικών εμπειριών. Αυτό θέλω να το ξανατονίσω. Ζούμε δύο είδη ζωής πάντα, όσο κι αν φαίνεται παράξενο: Τη συνειδητή, ενήλικη ζωή και την υπόγεια. Πάντοτε. Απλώς κομμάτια της υπόγειας, ασυνείδητης ζωής γίνονται πιο έντονα, ανάλογα με την περίοδο της ζωής μας, τις σχέσεις μας κ.λπ., όπως για παράδειγμα μέσα στο γάμο, στον έρωτα, όταν αποκτούμε παιδιά, όταν μαλώνουμε, όταν υποφέρουμε. Τότε πράγματα πού υπάρχουν μέσα μας γίνονται απλώς πιο έντονα. Δεν σημαίνει βέβαια πώς μόλις παντρευτούμε θυμόμαστε τί τραβήξαμε στο βυζί της μάνας μας. Αυτά υπάρχουν μέσα μας και είναι αυτά πού ονομάζουμε εσωτερικά αντικείμενα. Δηλαδή, ξεκινώντας από τη μητέρα (ή όποιον -τέλος πάντων- με μεγάλωσε), έχω μια εικόνα για τη γυναίκα- ως προστατευτικό αντικείμενο, μισητό αντικείμενο, στερητικό αντικείμενο, ερωτικό αντικείμενο, και όλα αυτά πού υπήρξε η μάνα για τον καθένα. Το ’ίδιο ισχύει και για τον πατέρα, άλλα η μητέρα είναι πιο πρωταρχικό πρόσωπο, γιατί το έχω ενδοβάλει, είναι η εικόνα για τη γυναίκα πού έχω μέσα μου. Όταν γνωρίζω μια γυναίκα, με οποιονδήποτε τρόπο, αυτές οι δύο γυναίκες συνυπάρχουν εκείνη τη στιγμή.
partner1
Δύο πράγματα σημαντικά: Όσο πιο ώριμος είμαι, τόσο η σημερινή, η ενήλικη γυναίκα παίρνει το πάνω χέρι. Επηρεάζομαι βέβαια και από την εσωτερικευμένη γυναίκα-μητέρα, άλλα λιγότερο. Όσο πιο ανώριμος είμαι (πού οι περισσότεροι είμαστε) και όσο στενότερη γίνεται η σχέση, τόσο η εσωτερική γυναίκα παίρνει το πάνω χέρι. Τί σημαίνει αυτό; Ενώ στην αρχή τα πάμε καλά, αρχίζουμε να μαλώνουμε για διάφορα πράγματα. Όποιος έχει σχέση ή είναι παντρεμένος το ξέρει. Οι καυγάδες αυτοί δεν είναι πάντα λογικοί. Ακόμα κι εγώ πηγαίνω καμιά φορά σπίτι μου κι αναρωτιέμαι, «Τώρα, γιατί μάλωσα μ’ αυτόν τον άνθρωπο; ’Ήμουν υπερβολικός. Μου βγήκε ένας θυμός πού δεν δικαιολογείται απ’ αυτό πού μου έκανε...». Αύτη είναι η επίδραση των εσωτερικών αντικειμένων, όπως ονομάζουμε τα πρωταρχικά πρόσωπα.
H γυναίκα μέσα από τη σχέση της με τον άντρα βλέπει τη μάνα της και τον πατέρα της μαζί. Η γυναίκα είναι πιο πολύπλοκο όν. Εμείς ξεκινάμε από τη μαμά και συνεχίζουμε μέχρι τα γεράματα το ίδιο βιολί. Γι’ αυτό και οι άντρες είναι πιο ευαίσθητοι στα αισθήματα απέναντι στις γυναίκες, πράγμα το όποιο δεν καταλαβαίνουν οι γυναίκες, γιατί θεωρούν ότι είναι λίγο αναίσθητοι...
LOVEPARTNER
Βασικοί παράγοντες πού καθορίζουν τις επιλογές μας
Πρώτος είναι ο κοινωνικο-οικονομικός παράγοντας, δηλαδή η κοινωνική τάξη, πού παίζει σημαντικό ρόλο. Στην Ελλάδα ίσως όχι και τόσο πολύ, άλλα σε χώρες πιο ταξικές. Παλαιότερα ιδίως στη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, εκεί η κοινωνική τάξη έπαιζε μεγάλο ρόλο, τώρα λιγότερο. 'Οπότε, αν παντρευτεί κανείς έξω απ’ αυτή την τάξη, αργότερα έχει προβλήματα. Όχι πάντοτε, άλλα είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε.
Σοβαρό ρόλο παίζει και η οικονομική κατάσταση. Κι ας βλέπαμε στα παλιά κινηματογραφικά έργα τον πλούσιο Έλληνα νευροχειρουργό, άρτι αφιχθέντα από το Λονδίνο, με μπαμπά εφοπλιστή, πού περνώντας από τη Δραπετσώνα έβλεπε μια κοπέλα πού δεν είχε τίποτα ιδιαίτερο, άλλα ήταν καλή και τίμια. Όλα αυτά τα έργα ήταν φτιαγμένα για τον λαό, οπότε έπρεπε το παιδί της αριστοκρατίας να ερωτευτεί το κορίτσι του λαού, άλλα κανείς δεν καταλάβαινε γιατί την ερωτεύτηκε, γιατί το κορίτσι δεν έλεγε τίποτε από καμία άποψη. Έτσι ήταν η πλειονότητα των Ελληνίδων, τριάντα-σαράντα χρόνια πριν: δεν πρόσεχαν τον εαυτό τους, ήταν φτωχές κ.λπ. Άλλα είχαν όλες ένα όνειρο: Να έρθει ο ιππότης πάνω στο άσπρο άλογο - όπως ο Κακαβάς και διάφοροι άλλοι νέοι της εποχής, πλούσιοι, ωραίοι, κοστουμάτοι. Το ίδιο σενάριο παιζόταν και προς την αντίθετη πλευρά (άλλα λιγότερο, γιατί οι γυναίκες πήγαιναν στον κινηματογράφο περισσότερο από τούς άντρες): Η πλούσια και ωραία δεσποινίς, Καρέζη ή Βουγιουκλάκη, ξέπεφτε κατά Πειραιά πλευρά και έβλεπε τον Παπαμιχαήλ με το πηλοφόρι να τραγουδάει και λύσσαγε να τον κατακτήσει, ενώ αυτός το έπαιζε βαρύ πεπόνι...
Στον οικονομικό παράγοντα εντάσσεται βεβαίως και η προίκα, γιατί παλαιότερα ήταν υποχρεωτικό ο πατέρας να δώσει προίκα στην κόρη του, κι έτσι δεν παντρευόταν ο καθένας οποιονδήποτε.
O παράγοντας της εθνικότητας υπήρχε πάντοτε, άλλα τώρα εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα, πού θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο με το πλήθος των μεταναστών πού συρρέει στη χώρα μας. Κάποιον πρέπει να παντρευτούν κι αυτοί. Μαζί με την εθνικότητα, στο εξωτερικό κυρίως, παίζει ρόλο και το χρώμα του δέρματος.
LOVEPARTNER2
Τέλος, υπάρχει και το θέμα της θρησκείας. Είτε πιστεύει είτε δεν πιστεύει κανείς, το να επιλέξει κάποιον από άλλη θρησκεία είναι πάρα πολύ δύσκολο. Στην αρχή, όταν είμαστε ερωτευμένοι, δεν το καταλαβαίνουμε. Η θρησκεία όμως έχει καθορίσει πώς μάς μεγάλωσαν η μητέρα και ο πατέρας μας, ποιά ηθική μάς έδωσαν. Είναι πολύ δύσκολο, κατά συνέπεια, ένας μουσουλμάνος πού πιστεύει σε άλλου είδους κοινωνικές σχέσεις, πού μεγάλωσε σε άλλο περιβάλλον, να ταιριάζει με έναν ’Ορθόδοξο. Μερικές θρησκείες ταιριάζουν. Για παράδειγμα, η Εβραϊκή και η Καθολική έχουν καλύτερους γάμους μεταξύ τους, γιατί είναι και οι δύο αυστηρές θρησκείες, οπότε λένε περίπου τα ίδια πράγματα. Ενώ, ας πούμε, οι ’Ορθόδοξοι δεν ταιριάζουν εύκολα με τούς Καθολικούς και τέτοια προβλήματα αντιμετώπιζαν τα ζευγάρια στη Σύρο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας πού είχαν σημαντικό Καθολικό πληθυσμό Ελλήνων. Στη Θράκη έχουμε μεγάλο τουρκικό πληθυσμό (εμείς τον λέμε ελληνικό πληθυσμό μουσουλμανικής θρησκείας, άλλα οι άνθρωποι είναι Τούρκοι), καθώς επίσης και Πομάκους και άλλες εθνότητες, άλλα εκεί δεν έχουμε πολλούς μικτούς γάμους, οπωσδήποτε όμως όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα στο ποιόν θα παντρευτεί κανείς.
Αυτοί είναι οι παράγοντες πού καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το γάμο, την επιλογή συντρόφου.
Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι οι σωματικοί παράγοντες. Η σωματική έλξη. Αυτά είναι όλα συνειδητά. Τα ξέρετε όλοι, απλώς τα τονίζω λίγο. Αυτό είναι ένα θέμα τεράστιο, για το όποιο μέχρι τώρα δεν ξέραμε πολλά πράγματα και ακόμη δεν ξέρουμε.
~~~~~~~~~~giosofat_192
Απόσπασμα από το βιβλίου του Ματθαίου Γιωσαφάτ "Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;"
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου