Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Θα φέρεις κουταβάκι στο σπίτι;


Μόλις έρθει το κουτάβι στο σπίτι το παιδί είναι ενθουσιασμένο και θέλει να παίξει μαζί του. Είναι πολύ φυσιολογικό.

Υπάρχουν όμως κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόσεις από την αρχή ώστε να αναπτυχθεί μεταξύ τους μια ασφαλής και αρμονική σχέση.

Είναι πολύ σημαντικό το κουτάβι «να κάνει παρέα με παιδιά», είναι μέρος της κοινωνικοποιήσεως του. Από την άλλη πρέπει να δώσεις στο παιδί να καταλάβει. πως το κουτάβι δεν είναι παιχνίδι. Η σχέση αυτή θα πρέπει να μπει στη σωστή βάση από την αρχή. Μη ξεχνάς πως είναι και τα δύο παιδιά!

Όταν συστήσεις το παιδί στο κουτάβι, φρόντισε να είναι και οι δύο ήρεμοι. Όχι φωνές και στριγκλιές. Τα κουτάβια στρεσάρονται και φοβούνται εύκολα. Ζήτα από το παιδί να κάτσει κάτω. Σκέψου πως θα αντιδρούσες εσύ εάν έβλεπες έναν γίγαντα να τρέχει κατά πάνω σου φωνάζοντας. Δώσε την ελευθερία στο το κουτάβι να πλησιάσει μόνο του το παιδί και μη το αναγκάσεις.
Μην αφήνεις ποτέ το κουτάβι και το παιδί μόνα τους χωρίς επίβλεψη.

Μην αφήνεις το παιδί να του τραβάει τα πόδια, τα αυτιά και την ουρά. Επίσης μην αφήνεις το παιδί να πλησιάζει τη μουσούδα του σκύλου. Τουλάχιστον στην αρχή της γνωριμίας τους.
Μην αφήνεις ποτέ το παιδί να σφίγγει το κουτάβι στην αγκαλιά του. Αυτό ισχύει και για τα "μεγαλύτερα παιδιά", τους ενήλικες. Μπορεί εμείς να το θεωρούμε ένδειξη τρυφερότητας αλλά οι σκύλοι δεν το βλέπουν έτσι.

Όταν διαπιστώσεις πως το κουτάβι κουράστηκε, στρεσαρίστηκε και δεν θέλει άλλο παιχνίδι πρέπει να το απομακρύνεις . Μην το αναγκάσεις να μείνει κοντά στο παιδί με το ζόρι.
Μην αφήνεις το παιδί να παίζει μαζί του «άγρια» διότι έτσι ενισχύονται επιθετικές συμπεριφορές.

Πολλές φορές βρίσκουμε το δάγκωμα ενός κουταβιού χαριτωμένο αλλά να θυμάσαι πως δεν θα μείνει για πάντα κουτάβι.

Μην αφήνεις το παιδί να παίζει με το κουτάβι κοντά στο σημείο που κάνει την ανάγκη του. Εάν έχεις κήπο, να καθαρίζεις συχνά.
Μην αφήνεις το κουτάβι να πηδάει πάνω στο παιδί. Αν το κάνει σε μικρή ηλικία θα το κάνει και όταν μεγαλώσει γιατί ποτέ δεν του έδωσες να καταλάβει, πως δεν θέλεις να το κάνει. Καλό είναι φυσικά να μην αφήνεις το κουτάβι να πηδάει σε κανέναν.

Μην αφήνεις το παιδί να κυνηγάει το κουτάβι. Αυτομάτως το κουτάβι θα θεωρήσει πως να το κυνηγούν είναι παιχνίδι με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο μετά να του μάθεις να έρχεται κοντά σου όταν το φωνάζεις.
Μην αφήνεις το κουτάβι να κυνηγάει το παιδί. Εάν βρεθείς σε κάποιο χώρο με παιδιά, ο σκύλος πιθανότατα να κάνει το ίδιο επειδή θα το θεωρεί παιχνίδι. Μην είσαι σίγουρος πως θα αρέσει και στους άλλους γονείς.

Μην αφήνεις το παιδί να σηκώνει το κουτάβι ψηλά. Τα κουτάβια συνήθως φοβούνται όταν κάποιος τα σηκώνει ξαφνικά στο αέρα. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει από τα χέρια του και να τραυματιστεί.
Συμβούλεψε το παιδί να χαϊδεύει το κουτάβι στο στήθος και στα μάγουλα (όχι πάνω στο κεφάλι), κάτι που πρέπει να κάνει και με τους ενήλικους σκύλους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου