Σελίδες

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Εφηβεία: Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει; Τι να περιμένουμε από το κάθε στάδιο.

Η εφηβεία κάνει αισθητή την παρουσία της γύρω στα 9 με 10 και είναι το στάδιο της προ-εφηβείας.

Ας δούμε με λίγα λόγια τι να περιμένουμε από το κάθε στάδιο.
Προεφηβεία
Ο νέος βρίσκεται ακόμη μέσα στις αξίες της οικογένειας και παρατηρεί τις αλλαγές στο σώμα του.


Πρώτη εφηβική ηλικία 9-11
Αρχίζει να αμφισβητεί τους γονείς, τις αξίες της οικογένειας και να τον απασχολεί η σεξουαλική του ανάπτυξη.


Μέση εφηβική ηλικία 13-15
Επιχειρεί να εκφράσει διαφωνίες με τις ηθικές αξίες και τους κανόνες της οικογένειας, να αμφισβητήσει το σχολείο, θέλει να είναι διαφορετικός από τους γονείς και ίδιος με τους συνομίλικούς φίλους του, στην ομάδα των οποίων αισθάνεται ότι ανήκει…

Συχνά η προσπάθεια για διάλογο καταλήγει σε σύγκρουση

Όψιμη εφηβική ηλικία 15-18
Όταν θεωρεί ότι δεν τον καταλαβαίνουν, γίνεται προκλητικός. Πειραματίζεται σε διαφορετικά πεδία από τους γονείς στην θρησκεία, στην πολιτική. Συζητά με ένταση και υπερασπίζεται με πάθος τις απόψεις του, χωρίς να διστάσει να συγκρουστεί γι αυτές. Διαμορφώνει τη δική του ταυτότητα.


Μετεφηβική ηλικία 18 -22
Σ’ αυτό το στάδιο ο νέος αρχίζει να ωριμάζει. Η γνώμη και η επιρροή της οικογένειας αποκτά και πάλι σημασία, αν και ακολουθεί πλέον τη δική του πορεία.

Είναι ανοιχτός στον διάλογο και δεν επιδιώκει τις άσκοπες αντιπαραθέσεις…
Σε όλα τα στάδια ο νέος έχει ανάγκη να αισθανθεί ότι η οικογένεια του είναι σταθερή αξία. Ότι είναι εκεί για να του δείξει τα καλά του σημεία, να του πει πόσο σημαντικός είναι, να του δώσει προσοχή, θαυμασμό, επιβράβευση.
Οι γονείς πρέπει να σταθούν δίπλα του σε απόσταση αναπνοής παρατηρώντας και αφουγκράζοντας την κάθε στιγμή ώστε να είναι σε ετοιμότητα όταν θα τους χρειαστεί.

Αγαπώ δεν σημαίνει δαμάζω και κυριεύω αλλά γνωρίζω και κατανοώ τις ανάγκες του άλλου, ιδίως αν πρόκειται για το ίδιο μου το παιδί…
Είμαι δίπλα του διακριτικά και ουσιαστικά επιδιώκοντας την διαρκή επικοινωνία σ’ αυτή την δύσκολη αλλά σημαντική περίοδο της ζωής του που λέγεται εφηβεία!
 
Πένυ Λαμπροπούλου
Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχολόγος

mikroimegaloi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου