Σελίδες

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ  ΤΗΝ 
Κάθε παιδί έχει μοναδικές ικανότητες αλλά και αδυναμίες. Δυστυχώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και πολλές φορές οι γονείς δυσκολεύονται να τα βοηθήσουν γιατί είτε δεν γνωρίζουν ποιο είναι το πρόβλημα είτε γιατί δεν ξέρουν τον τρόπο.
Τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί μπορεί να είναι:
  • Συναισθηματικές διαταραχές.
1 στα 10 παιδιά από την ηλικία των 5-16 ετών μπορεί να αντιμετωπίζει μια συναισθηματική διαταραχή. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να είναι ήπιες η σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Μην ξεχνάτε όμως ότι εσείς πρέπει να κάνετε την αρχή και να συζητήσετε μαζί, τι το απασχολεί και να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.Αν το παιδί σας βιώνει κάτι από τα παραπάνω πρέπει να ξέρετε πως δεν είναι το μόνο παιδί που του συμβαίνει κάτι τέτοιο και πως μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τον εκπαιδευτικό στο σχολείο προκειμένου να σας δώσει κάποιες κατευθύνσεις. Ακόμη στο σχολείο μπορούν να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα στήριξης για τα παιδιά.
Πρέπει να γίνετε καλός ακροατής και να ακούσετε αυτά που θέλει να σας πει.Ενθαρρύνετέ το διαβάζοντας μαζί ιστορίες, κάντε δραστηριότητες και κατασκευές που θα το βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθεί αλλά και να αλλάξει διάθεση.
  • Τροφικές διαταραχές.
Οι τροφικές διαταραχές συνήθως συμβαίνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως σε κορίτσια. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Οι αιτίες των τροφικών διαταραχών μπορεί να είναι συναισθηματικές, ψυχολογικές η να έχουν πολιτισμικές επιρροές από την τηλεόραση , τις διαφημίσεις κλπ.
Αν το παιδί σας υποφέρει από τροφικές διαταραχές πρέπει να δράσετε αμέσως. Προσεγγίστε την διαταραχή αυτή όπως οποιαδήποτε άλλη αρρώστια. Μην θυμώνετε με το παιδί σας και προσέξτε την γλώσσα που χρησιμοποιείτε όταν αναφέρεστε σε σωματότυπους, στην διατροφή κλπ.Μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού και να συζητήσετε το πρόβλημά σας χωρίς να ντρέπεστε.
  •  Μαθησιακές δυσκολίες.
Όταν ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο έξυπνο από τα υπόλοιπα, απλά χρειάζεται διαφορετικούς τρόπους μάθησης. Πολλοί γονείς ενώ ξέρουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα δεν το παραδέχονται. Όσο νωρίτερα το αναγνωρίσετε τόσο πιο γρήγορα θα το βοηθήσετε να το ξεπεράσει. Δοκιμάστε διάφορες μεθόδους μάθησης και βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας. Ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε την προσπάθειά του για να το βοηθήσετε να συνεχίσει. Αν οι μέθοδοι που δοκιμάσατε δεν έχουν αποτέλεσμα τότε απευθυνθείτε στον δάσκαλο τους παιδιού σας η σε κάποιον ειδικό.
Εσείς πώς αντιμετωπίζετε τα παραπάνω προβλήματα; Στείλτε μας τα δικά σας σχόλια και τις απόψεις σας…
babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου