Σελίδες

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Επιβραβεύοντας το παιδί σας



Δημοσιεύτηκε στις 30/09/2014 από Παναγιώτα Γρηγοριαδου
Πολλές φορές έχω αναφέρει πως η επιβράβευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Είναι γεγονός ότι συμβάλει θετικά τόσο στην νοητική όσο και την συναισθηματική του ανάπτυξη. Τα παιδιά επιζητούν την επιβράβευση από τον γονιό ή τον δάσκαλό τους είτε το δείχνουν είτε όχι. Γι” αυτά είναι το κίνητρο να συνεχίσουν να προσπαθούν αυτό που κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σκεφτείτε ένα παιδί που οι γονείς ή οι δάσκαλοι δεν επιβραβεύουν τις προσπάθειες που καταβάλει. Ποιες άραγε θα είναι οι συνέπειες; Μήπως αυτό το παιδί θα έχει αμφιβολίες για τις πράξεις του;
Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του, το παιδί προσπαθεί να σας δείξει ότι μπορεί να κάνει πράγματα και ότι μπορεί να τα καταφέρει, για να σας κάνει να νιώσετε χαρούμενοι. Για παράδειγμα ένα παιδί που αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα. Όσο βλέπει την χαρά και την ικανοποίηση να διαγράφεται στο πρόσωπο σας τόσο εκείνο θα καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να ξανακερδίσει το χαμόγελο σας. Γι” αυτό μην διστάζετε να δείχνετε τον ενθουσιασμό σας.
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται με ποιους τρόπους μπορούν να επιβραβεύσουν το παιδί τους. Εγώ θα απαντήσω πως ένα τρυφερό βλέμμα, μια ζεστή αγκαλιά και ένας καλός λόγος αρκούν ειδικά όταν το παιδί είναι σε αρκετά μικρή ηλικία. Μέσα από την επιβράβευση το παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση γιατί θα ξέρει ότι η προσπάθεια του βρίσκει ανταπόκριση. Μελλοντικά θα γίνει ένας άνθρωπος ανεξάρτητος, χωρίς φοβίες και και ικανός να εκφράσει την γνώμη του και τα συναισθήματα του.
Μεγαλώνοντας είναι λογικό πως το παιδί θα αρχίσει να διεκδικεί πράγματα. Δηλαδή μπορεί να σας ζητήσει να του αγοράσετε κάτι επειδή τα πήγε πολύ καλά στο σχολείο ή επειδή ήταν πολύ καλό παιδί. Τότε μην διστάσετε να επιβραβεύσετε το παιδί με κάποιο δώρο, αρκεί να βάλετε από την αρχή κάποια μικρά όρια ώστε το παιδί να μην νομίζει ότι όποτε έχει σωστή συμπεριφορά θα του παίρνετε απαραίτητα κάποιο δώρο.

  

Ειδικός προσχολικής αγωγής, δημιουργίας και έκφρασης με ειδικότητα στα ΑΜΕΑ. Ιδιοκτήτρια του ιστολογίου http://anthaki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου