Σελίδες

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί δαγκώνει;


Δημοσιεύτηκε στις 10/10/2014 από Παναγιώτα Γρηγοριαδου

Μήπως το παιδί σας έχει αρχίσει να δαγκώνει τους φίλους του ή εσάς εκεί που δεν το περιμένετε; Έχετε σκεφτεί ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως θέλει κάτι να σας πει; Μήπως το παιδί σας έχει πέσει θύμα μιας τέτοιας πράξης και δεν ξέρετε τι να κάνετε; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο συμβάν.
Αρχικά πρέπει να σας αναφέρω ότι είναι φυσιολογικό ένα παιδί 16 -36 μηνών να δαγκώσει εσάς ή κάποιον συνομήλικο του. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές επειδή για το παιδί είναι είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εκφράσει τα συναισθήματα του και όσα δεν μπορεί να πει με λέξεις. Γι” αυτό μην σας φανεί παράξενο αν κάποια μέρα σας ειδοποιήσουν από το σχολείο ότι το παιδί σας δάγκωσε ή δαγκώθηκε.
Μερικοί λόγοι που τα παιδιά αυτής της ηλικίας ωθούνται σε αυτή την πράξη είναι επειδή δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα της χαράς, του θυμού και της ζήλιας. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που το παιδί θα δαγκώσει για να σας τραβήξει την προσοχή των ενηλίκων που το περιβάλλουν και ιδιαίτερα των γονιών του. Είναι πολύ σημαντικό αν δείτε μια τέτοια συμπεριφορά από το παιδί σας να προσπαθήσετε να καταλάβετε το γιατί.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας πω ότι καθοριστικό ρόλο παίζει η δική σας αντίδραση είτε το παιδί είναι θύτης είτε είναι το θύμα. Σε περίπτωση που το παιδί είναι το θύμα, δηλαδή το έχει δαγκώσει κάποιος φίλος ή φίλη του, πρέπει να συμβουλέψετε σωστά το παιδί όσο θυμωμένοι και να είστε που δάγκωσαν το παιδί σας. Ποτέ μην ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει ότι του έκαναν. Απλά εξηγήστε στο παιδί γιατί δέχτηκε τέτοια » επίθεση ».
Αν το παιδί σας είναι ο θύτης, θα πρέπει με ψυχραιμία, ευγένεια αλλά και με αυστηρό ύφος να πείτε στο παιδί ότι δεν είναι σωστό να δαγκώνει τους άλλους γιατί πονάνε και να του δώσετε να καταλάβει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εκφράσει τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του. Θέλει προσοχή ο τρόπος που θα αντιδράσετε.
Τέλος, αν βλέπετε ότι το παιδί σας από τα 3 χρόνια και μετά, παρόλο που έχει κατακτήσει τον λόγο εξακολουθεί να δαγκώνει, θα ήταν κάλο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ώστε να σας συμβουλέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.



Ειδικός προσχολικής αγωγής, δημιουργίας και έκφρασης με ειδικότητα στα ΑΜΕΑ. Ιδιοκτήτρια του ιστολογίου http://anthaki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου