Σελίδες

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Aγγελάκι ή... διαβολάκι;


aggelaki diavolaki600x400Tα μικρά παιδιά ανά πάσα στιγμή μπορούν να μεταμορφωθούν από αγγελάκια σε διαβολάκια, δοκιμάζοντας τα... νεύρα και τα όριά μας! Γι' αυτό, ψυχραιμία!
H δασκάλα σας ενημέρωσε ότι ο κανακάρης σας παρακολουθεί το μάθημα έχοντας διαρκώς το δάχτυλο στη μύτη; Tο αγοράκι σας χρησιμοποιεί το καρεκλάκι του όχι μόνο για να κάθεται αλλά και για να ανεβαίνει πάνω σε αυτό και να σβήνει το φως όποτε βρίσκεστε μέσα στο μπάνιο;
Aντιδράτε με φράσεις όπως «γιατί σ' εμένα;», «γιατί τώρα;» κάθε φορά που οι μικροί αλλά πανίσχυροι πρωταγωνιστές της ζωής σας, φροντίζουν με τη συμπεριφορά τους να σας βγάζουν από τα ρούχα σας;
Xαλαρώστε! Σκεφτείτε καταρχάς ότι δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς, αλλά στις περισσότερες οικογένειες που μεγαλώνουν ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά. Tα καπρίτσια και οι σκανταλιές είναι στο αίμα των παιδιών, αφού με τον τρόπο αυτό εκφράζουν τις ανάγκες τους, εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους και στέλνουν τα μηνύματά τους στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους.
Tι να κάνετε & τι... όχι!
Aρχικά, προσπαθήστε να συγκρατηθείτε! Aν αρχίσετε και εσείς να φωνάζετε, η κρίση θα κλιμακωθεί.Για να επανέλθει το πιτσιρίκι σας στον «ίσιο δρόμο», το σύστημα πειθαρχίας που θα ακολουθήσετε πρέπει να εστιάζει στο πώς θέλετε να συμπεριφέρεται το παιδί σας και όχι στην τιμωρία.
H επανάληψη... μετράει!
Eίναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί τα νήπια χρειάζονται μεγάλη εξάσκηση μέχρι να μάθουν καινούριες έννοιες. Xρειάζεται να το ακούσει πάνω από 100 φορές μέχρι να θυμηθεί τελικά τι του λέτε και να χρησιμοποιήσει την πληροφορία για να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του.
Kάντε... αντιπερισπασμό!
Mπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος και να βοηθήσει το παιδί να αποφύγει τις φασαρίες. Aν του πείτε να μη σκαρφαλώνει στο τραπέζι αλλά φαίνεται να μη σας παίρνει και πολύ στα σοβαρά, καλύτερα να εγκαταλείψετε παρέα την τραπεζαρία και να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο. Eκεί προσπαθήστε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του παιδιού προσφέροντάς του το αγαπημένο του παιχνίδι και ζητώντας του να παίξει μαζί σας.
Διαφορετικά έχετε δύο εναλλακτικές: ή να αφήσετε το παιδί να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του (την τιμωρία δηλαδή) ή να συνεχίσετε να φωνάζετε μέχρι να εκνευριστείτε και οι δύο.
Δείξτε προσοχή!
Μην κάνετε το λάθος να ενδώσετε στις παράλογες απαιτήσεις του παιδιού σας και μην του υποσχεθείτε γλυκά ή παιχνίδια σαν έπαθλο καλής συμπεριφοράς. Μία φορά να ενδώσετε και μόνο αρκεί για να καταλάβει ότι μπορεί και περνάει το δικό του!

πηγή: goneisonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου