Σελίδες

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

8 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας στις εξετάσεις τους

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Απριλίου 23, 2014 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου 


8 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας στις εξετάσεις τους
Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo
Μήπως το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια όταν έχει κάποιες εξετάσεις; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να πετυχαίνει σε κουίζ και εξετάσεις.
Από την Lora Shinn
HelpKidsAceTests_icon0Οι εξετάσεις είναι μια μέθοδος που εφαρμόζει ο δάσκαλος για να μετρήσει αυτά που γνωρίζουν οι μαθητές του (και που πρέπει να γνωρίζουν), αλλά οι εξετάσεις δεν χρησιμεύουν μόνο στους δασκάλους. Η διαδικασία των εξετάσεων βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες στη μελέτη, να μαθαίνουν από τα λάθη τους, και να μάθουν πώς να χειρίζονται το άγνωστο (όπως σε ένα κουίζ) σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Μέσα από την εξάσκηση και την προετοιμασία, τα παιδιά θα αισθάνονται εξοπλισμένα και έτοιμα να χειριστούν τις εξετάσεις – χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να «κλέψουν» την ώρα της εξέτασης. Επίσης, θα είναι λιγότερο φοβισμένα για το ενδεχόμενο αποτυχίας ή για λάθη γιατί θα βασίζονται στις δικές τους ικανότητες και θα μπορούν να βάζουν τα δυνατά τους για να πάνε καλά.
Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση από τη μάθηση στην επαναφορά στη μνήμη, μετά στη σχολική εργασία και τέλος στην ημέρα της εξέτασης. Σύντομα, το παιδί σας θα γίνει ένας ειδικός στην παρακάθηση σε εξετάσεις!
KidsReading_icon2 Μιλήστε με τον εκπαιδευτικό
Οι δάσκαλοι συχνά μπορούν να σας δώσουν έναν οδηγό μελέτης για την εξέταση, που περιγράφει τη μορφή και την εξεταστέα ύλη. Αν δεν έχετε λάβει έναν οδηγό σπουδών μέσω του παιδιού σας ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επισκεφτείτε το δάσκαλο ή τον καθηγητή ή μιλήστε του στο τηλέφωνο. Ρωτήστε σχετικά με τα συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία το παιδί σας θα πρέπει να προετοιμάζεται, μαζί με τυχόν αδύνατα σημεία του παιδιού σας. Οι εκπαιδευτικοί μπορεί επίσης να είναι σε θέση να προσφέρουν εξειδικευμένες τεχνικές μελέτης ή φύλλα εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας.
HelpKidsAceTests_icon1
KidsReading_icon2 Συμμετοχή όλης της οικογένειας
Παίξτε σύντομα και χαλαρά παιγνίδια 15 λεπτών (κάτι σαν «διαλείμματα μελέτης»), αντί να επιβάλετε μια αγχωτική διαδικασία μελέτης. Η συμμετοχή των αδελφών και των γονιών στη διαδικασία θα κάνει επίσης την εκμάθηση διασκεδαστική αντί πηγή εκνευρισμού. Στο δείπνο, παίξτε ένα παιγνίδι με τους πίνακες πολλαπλασιασμού, εισηγείται η Laura Laing, συγγραφέας του «Μαθηματικά για Ενήλικες» και υπεύθυνη της σχολικής ύλης μαθηματικών για το γυμνάσιο και το λύκειο. Προτείνει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι την ώρα του γεύματος, με μια χαρτοπετσέτα να πηγαίνει από τον ένα στον άλλο. Σε όποιου τα χέρια βρεθεί, θα πρέπει να απαντήσει σε μια ερώτηση μαθηματικών. Αν αυτός που απαντά κάνει λάθος τότε η χαρτοπετσέτα πηγαίνει στον επόμενο, και έχει τώρα αυτός την ευκαιρία να απαντήσει. Αλλάξτε τις ερωτήσεις ανάλογα με το επίπεδο αυτού που θα απαντήσει. Στα μικρότερα παιδιά ευκολότερες ερωτήσεις. Το παιχνίδι τελειώνει όταν περάσει η ώρα, ή όταν κάποιος απαντήσει τρεις ορθές απαντήσεις.
KidsReading_icon2 Ενεργοποιείστε τις αισθήσεις
Μερικές έννοιες γίνονται πιο εύκολα κατανοητές εάν χρησιμοποιήσετε με διασκεδαστικό τρόπο τις αισθήσεις της αφής, της όσφρησης και της ακοής. «Όταν χρησιμοποιείται κίνηση τότε τα παιδιά είναι πιο πιθανό να θυμούνται τα γεγονότα από ό, τι όταν απλώς κάθονται σε ένα τραπέζι βρίσκοντας πληροφορίες σ’ ένα βιβλίο» λέει η Ann Κ. Dolin, μία δασκάλα στην Washington DC και συγγραφέας του «Homework Made Simple: Tips, Tools, and Solutions for Stress-Free Homework».
Βοηθείστε το παιδί σας να μάθει το μάθημα της επιστήμης ή τις πρωτεύουσες χωρών παίζοντας μπάλα με το παιδί σας και λέγοντας την κατάλληλη λέξη κάθε φορά που εσείς ή το παιδί σας ρίχνει στον άλλο την μπάλα.
Για να βοηθήσετε το παιδί με την ανάγνωση ή την ορθογραφία, αφήστε τα παιδιά να χρησιμοποιούν το γλάσο για να γράψουν τις λέξεις σε ένα τηγάνι κέικ ή να φτιάχνουν με τη ζύμη γράμματα. Ή να τραγουδούν τους πίνακες πολλαπλασιασμού στο ρυθμό ενός γνωστού τραγουδιού για να μπορέσουν να τους απομνημονεύσουν.
KidsReading_icon2 Πολύχρωμες καρτέλες
HelpKidsAceTests_icon4Είτε το παιδί σας προετοιμάζεται για εξετάσεις στην ορθογραφία, τα μαθηματικά, ή σε κοινωνικά θέματα, μια σειρά από πολύχρωμες κάρτες μπορεί να το βοηθήσουν να αντιληφθεί γρήγορα τα θέματα.
Κάντε τις κάρτες μοναδικές, με κάρτες ευρετηρίου, πολύχρωμα στυλό, εικόνες περιοδικών, και αυτοκόλλητα για διάφορα θέματα.
Αντί να ενεργεί ως ο αρχηγός του κουίζ, αφήστε το παιδί σας να κρατήσει τις κάρτες και να σας ρωτάει ερωτήσεις. «Στα παιδιά αρέσει να είναι ο «ιδιοκτήτης» μιας διαδικασίας και να κάνουν τους δασκάλους» λέει η Dolin. Δώστε ορισμένες λανθασμένες απαντήσεις για να αυξηθεί το ποσοστό αποτυχίας σας και αφήστε τον να σας διορθώνει. «Αυτό είναι διασκεδαστικό για τα παιδιά.».
KidsReading_icon2 Στρατηγικές Εξετάσεων
Η ικανότητα να εφαρμόζουν σωστή τακτική την ώρα της εξέτασης δεν είναι έμφυτη στα παιδιά, αλλά κάποιος πρέπει να τους τη διδάξει: Μόλις πάρουν στα χέρια τους το γραπτό της εξέτασης, θα πρέπει να περάσουν μερικά λεπτά για να δουν τις οδηγίες και να σαρώσουν με μια ματιά τις ερωτήσεις.
HelpKidsAceTests_icon5Η Dolin συμβουλεύει να καθοδηγήσουμε τα παιδιά ώστε να μάθουν στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice) να εντοπίζουν εύκολα τις απαντήσεις που είναι σίγουρα λανθασμένες (αυτό που λέμε στα αγγλικά «slash the trash», δηλαδή να μειώνουν τα σκουπίδια). Θα πρέπει λοιπόν τα παιδιά να μάθουν να χρησιμοποιούν ένα μολύβι για να διαγράφουν τις προφανώς λανθασμένες απαντήσεις.
Διδάξτε στα παιδιά σας να παρακάμπτουν τις πιο δύσκολες ερωτήσεις, αλλά να αφήνουν αρκετό χρόνο για να επιστρέψουν αργότερα. Μπορούν να σκεφτούν τις απαντήσεις αργότερα, ή ακόμη και αν δεν το καταφέρουν, θα εξακολουθούν να έχουν χρόνο για να κάνουν την καλύτερη πρόβλεψη της σωστής απάντησης.
Στη συνέχεια, αν υπάρχει ακόμη χρόνος, θα πρέπει να επανεξετάσουν τις ερωτήσεις και απαντήσεις που έχουν επιλέξει. Για τις εξετάσεις στα μαθηματικά, τα παιδιά μπορεί να θέλουν να επανεξετάσουν τους υπολογισμούς και τις πράξεις τους.
KidsReading_icon2 Σχεδιάστε ένα Test Πρακτικής
HelpKidsAceTests_icon6Μια ή δυο μέρες πριν την ημέρα της εξέτασης, ετοιμάστε ένα δοκιμαστικό δοκίμιο για το παιδί σας. Αυτό θα βοηθήσει και τους δυο σας να καταλάβετε τι ξέρει και τι δεν ξέρει.
Ζητήστε από το παιδί σας να γράψει την ορθογραφία λέξεων που θα του υπαγορεύσετε, ή βάλτε του να σας λύσει ένα τεστ πολλαπλών επιλογών στο μάθημα της ιστορίας. Βοηθήστε το παιδί σας να αντιληφθεί σε ποιες ερωτήσεις δυσκολεύεται και να εξασκηθεί κυρίως σε αυτές.
«Η πρακτική εξάσκηση τσιμεντώνει τις πληροφορίες μέσα στο μυαλό», λέει η Dolin. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να χρειαστούν βοήθεια σε αυτό τον τομέα, αλλά με την εξάσκηση, τα μεγαλύτερα παιδιά θα μάθουν πώς να μελετούν μόνα τους και να είναι αποτελεσματικά..
KidsReading_icon2 Θεραπεύστε την αχίλλειο πτέρνα
HelpKidsAceTests_icon7Πριν από την εξέταση, κοιτάξτε τα θέματα προηγούμενων εξετάσεων και βοηθήστε το παιδί σας να εντοπίσει συστηματικά λάθη του. Στα μαθηματικά, για παράδειγμα, βοηθήστε το να βελτιωθεί σε θέματα πρόσθεσης ή αφαίρεσης στα οποία φαίνεται να έχει δυσκολίες. Για την επιστήμη, θα πρέπει να εξασκηθεί σε όρους που φαίνεται να ξεχνά συνεχώς.
Για να ξεκαθαρίσει έννοιες που έχει συγχυσμένες στο μυαλό του, θα πρέπει να χρησιμοποιεί πίνακα και μαρκαδόρους αντί μολύβι και χαρτί. Τούτο το βοηθά να απαλλαγεί από το φόβο του λάθους: «Αν το παιδί κάνει ένα λάθος στον πίνακα, μπορεί να το διορθώσει χωρίς να μείνει σημάδι του λάθους που έκανε», λέει η Dolin. «Αντίθετα, με χαρτί και μολύβι, υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση, γιατί ακόμα και όταν τελικά το κάνει σωστό, φαίνονται τα λάθη που έκανε μέχρι να φτάσει στο σωστό.».
KidsReading_icon2 Ενισχύστε τα βασικά
Το βράδυ πριν από κάθε μεγάλη εξέταση, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα κοιμηθεί ικανοποιητικά ώστε να βελτιώσει τις πιθανότητές του για ένα Α την επόμενη μέρα. Για βέλτιστη απόδοση στο σχολείο, τα περισσότεροι παιδιά 6 – 8 ετών χρειάζονται 11 ώρες ύπνου , και τα παιδιά 9 – 10 ετών χρειάζονται γύρω στις 10 ώρες, λέει η Mary Sheedy Kurcinka , συγγραφέας του «Sleepless in America». «Η συμπεριφορά του παιδιού το πρωί είναι η καλύτερη ένδειξη κατά πόσο έχουν πάρει αρκετό ύπνο», λέει η Kurcinka, «Αν το πρωί δυσκολεύονται να ξυπνήσουν τότε δεν έχουν χορτάσει τον ύπνο.».
HelpKidsAceTests_icon8
Την ημέρα της εξέτασης γεμίστε με «καύσιμα» τον εγκέφαλο του παιδιού σας με ένα υγιεινό πρωινό. Μια μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό (περίπου το ένα τέταρτο των διατροφικών απαιτήσεων της ημέρας) κάνουν λιγότερα λάθη στις εξετάσεις. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει ένα καλά -ισορροπημένο γεύμα με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Για παράδειγμα, ένα γεύμα με αυγά, μπέικον, φρούτα και τοστ.
HelpKidsAceTests_icon9
Η Lora Shinn ποτέ δεν της άρεσε να δίνει εξετάσεις όταν ήταν παιδί, αλλά δεν είχε πρόσβαση σε τέτοιες συμβουλές, όπως αυτές. Όταν δεν βοηθά τα παιδιά της με την εργασία τους, η Shinn γράφει για περιοδικά όπως το Natural Health, The Seattle Times, και το National Geographic Traveler.
Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 8 Ways to Help Kids Ace Tests
Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου