Σελίδες

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Οδηγός ψυχολογικής επιβίωσης των Ελλήνων σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την χώρα μας


Γράφει η Μαρία Αθανασιάδου Ψυχολόγος

Αναμφισβήτητα από τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 27/06/2015 όλοι οιΈλληνες πολίτες είμαστε ανήσυχοι και με αγωνία παρακολουθούμε τις εξελίξειςστην οικονομία και πολιτική της χώρας μας. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ήδη κουρασμένοι και προβληματισμένοι ποικιλοτρόπως λόγω τηςοικονομικής κρίσης, που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά εδώ και 5 τουλάχιστον χρόνια. Όλη αυτή η κατάσταση σπείρει τον πανικό και την κατάθλιψη στους Έλληνες, περισσότερο γιατί δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι.
Επηρεασμένη από όλα αυτά που ακούγονται στα ΜΜΕ, καθώς και από το τι μου μοιράζονται καθημερινά οι συνάνθρωποι μου, θα ήθελα να αναφέρω κάποιες προτροπές-συμβουλές, οι οποίες κατά την ταπεινή προσωπική και επαγγελματική μου οπτική πιστεύω, ότι θα μας δώσουν λίγο δύναμη ψυχής και θα μας ενισχύσουν απέναντι στον αγώνα, που μας περιμένει τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και όλους μας μαζί ως έθνος.
Επομένως, τι είναι καλό να κάνουμε;
  • Ας μην κάνουμε από μόνοι μας καταστροφικά σενάρια. Το ξέρω, ότι αυτό δεν είναι αρκετά εύκολο, μιας και βομβαρδιζόμαστε από καταστροφολογίες δεξιόθεν και αριστερόθεν. Έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ας μένουμε στο εδώ και το τώρα και να μην οδηγούμε το μυαλό μας, πριν ακόμα συμβεί κάτι, στην απόλυτη καταστροφή.
  • Προσπαθήστε να χαλιναγωγήσετε τον Πανικό. Το καταλαβαίνω απόλυτα, ότι κάθε απότομη αλλαγή στη ζωή μας προκαλεί αναστάτωση. Μας αποσταθεροποιεί. Για να μην οδηγούμαστε, όμως, σε λάθος κινήσεις, που δεν είναι προς το συμφέρον μας, καλό είναι να βάζουμε και λίγο την Λογικήμέσα στο έντονο Συναίσθημα. Πάρτε βαθιές ανάσες και σκεφτείτε την επόμενη σας κίνηση, χωρίς υστερία και τρόμο.
  • Μιλήστε την αγωνία σας και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τον διπλανό σας. Μην το περνάτε μόνοι σας αυτό. Υπάρχει Έλληνας, που δεν ανησυχεί αυτές της μέρες; Υπάρχει πολίτης, που δεν έχει προβληματισμούς και άποψη πάνω στην τρέχουσα κατάσταση; Ακούστε και άλλες απόψεις, όχι αποκλειστικά για να τις ακολουθήσετε, αλλά για να δείτε αρχικά, ότι δεν αφορά μόνο εσάς αυτή η ανατροπή, αλλά όλον τον ελληνικό κόσμο.
  • Ισχύς εν τη ενώσει … είναι πραγματική και δυνατή Ισχύς. Μόνο οι συλλογικές παρεμβάσεις έχουν νόημα τώρα και όχι οι μεμονωμένες. Σε όποια παρέμβαση και αν συμμετέχετε, το ζήτημα είναι να έχει κάποιο Νόημα για εσάς προσωπικά και όχι γιατί το κάνουν οι περισσότεροι.
  • Ελάτε κοντά στους ανθρώπους και κυρίως στα αγαπημένα σας άτομα. Η Αγάπη και το Νοιάξιμοείναι τεράστια όπλα στην φαρέτρα των Ελλήνων. Οι στενοί οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί δίνουν συναισθηματική ασφάλεια και πρακτικά παραπάνω χέρια βοηθείας σε ό,τι δύσκολο κι αν έχει έρθει ή θα έρθει.
  • Μην σταματάτε πράγματα από την καθημερινότητα σας. Συνεχίστε να ζείτε κανονικά ακολουθώντας τις συνήθειες σας και υλοποιώντας πράγματα, που είχατε ρυθμίσει, ούτως ή άλλως, να κάνετε. Δεν ζούμε ώρα πολέμου. Υπάρχει μία ανακατοσούρα με τις τραπεζικές συναλλαγές και μόνο αυτές ενδεχομένως να μας τροποποιήσουν το πρόγραμμα μας.
  • Κρατήστε την ενημέρωση σε λογικά επίπεδα. Ποια είναι αυτά; Και φυσικά ένας καλό πολίτης είναι ένας ενημερωμένος πολίτης. Υπάρχουν στην σημερινή εποχή πολλά Mέσα, που μας το παρέχει αυτό, είτε μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου, έντυπης πληροφόρησης. Όταν, όμως, αισθανθείτε την ψυχική και πνευματική κόπωση, όταν νιώσετε ότι δεν έχετε μέσα στην ημέρα ενέργεια και περιθώρια συναισθηματικά, όταν καταλάβετε ότι δεν λαμβάνετε καμία καινούρια πληροφορία, αλλά ανακυκλώνεστε στα ίδια και τα ίδια … τότε είναι η στιγμή που πρέπει να αποστασιοποιηθείτε. Δείτε μία ταινία, ακούστε μουσική, συνομιλήστε με έναν φίλο, βγείτε μία βόλτα.
  • Δεν είναι η ώρα να ανατρέχετε στα λάθη του παρελθόντος. Εάν το κάνετε αυτό, δεν λειτουργείτε συνετά για το σήμερα και το κοντινό αύριο. Όλοι κάναμε λάθη, μικρότερα, μεγαλύτερα, όλοι οι ενήλικες έχουμε ευθύνη απέναντι σε ό,τι αντιμετωπίζουμε. Τώρα είναι το ζήτημα τι κάνουμε από εδώ και στο εξής… Για να σκεφτείτε πιο λογικά, πιο καθαρά, πιο συνετά, αφήστε για λίγο το πριν πίσω. Καλό είναι να ζυγίσουμε τις καταστάσεις ακέραια και να καταγράψουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης. Είμαι σίγουρη, ότι οι επιλογές μας δεν είναι σε καμία περίπτωση καλές, ανεξαρτήτως πλευράς. Δυστυχώς, έχουμε οδηγηθεί στο να επιλέξουμε το ασφαλέστερο καλό και για εμάς και για όλη την χώρα.
  • Έχετε καλή εικόνα των πολιτικών πραγμάτων, μην υποτιμάτε την κρίση σας. Μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει εκεί έξω, χωρίς απαραίτητα να σας αναλύσουν τα πράγματα οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. Ο καθένας από αυτούς εξυπηρετεί και κάποια συμφέροντα. Έχετε κρίση και καταλαβαίνετε και ας μην τα εξηγούν ξεκάθαρα οι εμφανιζόμενοι στα ΜΜΕ.
  • Ζητήστε βοήθεια, όταν νιώσετε αδιέξοδο και δυσφορία. Άνθρωποι είμαστε και δεν μπορούμε συνέχεια να κοντρολάρουμε τα συναισθήματα μας και την όποια φόρτιση. Μην μένετε μόνοι σας σε αυτό. Αναζητήστε, όπου μπορείτε, βοήθεια. Ο ένας θα βοηθά τον άλλο αυτές τις ώρες. Αυτό είναι η μεγαλύτερη δύναμη !!! Ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης ή πολιτικής εξέλιξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου