Σελίδες

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Kαλοκαίρι: Παιδί και διαδίκτυο

WEBSAFETY

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει γονείς και παιδιά για ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα σχολεία είναι κλειστά, η χρήση του διαδικτύου αυξάνεται πάρα πολύ, είτε μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών είτε μέσω tablet & κινητών τηλεφώνων, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Eγκλήματος συμβουλεύει γονείς και παιδιά για το π;vς μπορεί να είναι ασφαλής και διασκεδαστική για όλους η χρήση του διαδικτύου.
Για την προστασία των χρηστών από κακόβουλη χρήση του διαδικτύου, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά:
1. Βάλτε τα απαραίτητα όρια στη χρήση του διαδικτύου. Η αλόγιστη χρήση μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα, όπως διατροφικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου και πονοκεφάλους.
2. Μην παραμελείτε τις δραστηριότητ;eς σας και τον κοινωνικό σας περίγυρο για χάρη του διαδικτύου. Θυμηθείτε ότι ο προτεινόμενος καθημερινός χρόνος στο διαδίκτυο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τη μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά.
3. Δώστε κίνητρα στα παιδιά να ασχολούνται με νέες δραστηριότητες και χόμπι που δεν περιλαμβάνουν το διαδίκτυο και ενθαρρύνουν τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Η συμμετοχή των παιδιών σε καλλιτεχνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες θα βοηθήσει στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και δημιουργικού τρόπου ζωής.
4. Μην εμπιστεύεστε τα στοιχεία που δηλώνει κάποιος κατά τη διάρκεια συνομιλίας σε chat room. Το όνομα, η ηλικία, ακόμη και οι φωτογραφίες που ενδεχομένως σας στείλει μπορεί να μην είναι αληθινά.
5. Όταν σας προσεγγίζει κάποιος χρήστης σε ένα chat room, ο οποίος παρουσιάζεται σαν φίλος ή γνωστός σας, επικοινωνήστε τηλεφωνικά μαζί του και ρωτήστε αν είναι όντως ο ίδιος.
6. Μη δέχεστε να στείλετε φωτογραφίες σας ή να ενεργοποιήσετε την κάμερα του υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια συνομιλίας με αγνώστους. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν το υλικό αυτό εν αγνοία σας.
7. Αν μία συνομιλία σας κάνει να αισθανθείτε άβολα, μπορείτε να τη σταματήσετε με το πάτημα ενός πλήκτρου.
8. Μη χρησιμοποιείτε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως ημερολόγιο. Το προφίλ σας δεν είναι απαραίτητο να περιέχει όλες τις πληροφορίες για την καθημερινή σας δραστηριότητα.
9. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου για το προφίλ σας. Ρυθμίστε τις έτσι ώστε οι πληροφορίες σας να είναι ορατές μόνο στους φίλους σας.
10. Μην επιτρέπετε σε εφαρμογές (applications) που δεν γνωρίζετε να δημοσιεύουν σχόλια στο λογαριασμό σας ή να χρησιμοποιούν τα στοιχεία του λογαριασμού σας, πέρα από το ονοματεπώνυμό σας, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο για την παρεχόμενη υπηρεσία.
11. Πριν δημοσιεύσετε μια πληροφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκεφτείτε ότι δεν σβήνεται ποτέ από το διαδίκτυο. Μήπως θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική σας ζωή;
12. Εάν αντιληφθείς ότι κάποιος προσπαθεί σε εκφοβίσει στο διαδίκτυο, ανέφερε τον εκφοβισμό στους γονείς σου. Μη μείνεις σιωπηλός!
13. Η απάντηση με τον ίδιο τρόπο δεν είναι λύση! Μην απαντάτε σε περίπτωση που κάποιος σας συμπεριφερθεί άσχημα στο Διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα!
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να καλέστε τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μη φοβηθείτε – Δεν είστε μόνοι!
Aν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το θέμα Παιδί & Διαδίκτυο: Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Κίνδυνοι μπείτε: kids-in-action.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου