Σελίδες

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

“Τα παιδιά δεν θέλουν πολλά για να είναι ευτυχισμένα!»

Αναπολείς κι εσύ τις εποχές που οι γιορτές με τα παιδιά σήμαιναν εξορμήσεις στα πολυκαταστήματα παιχνιδιών, σκι στο βουνό και ρεβεγιόν με λαμπερά ολοκαίνουργια ρούχα και πολλούς καλεσμένους;
Και τώρα που εξαιτίας της κρίσης και των νέων μέτρων δεν έχεις να τους προσφέρεις ούτε τα μισά από αυτά στεναχωριέσαι…
Κι όμως η ψυχολόγος -παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, επιμένει ότι ακόμα και με πολύ λιγότερα μπορούμε να απολαύσουμε στιγμές ευτυχίας με τα παιδιά μας!
Συνέντευξη: Φλώρα Κασσαβέτη
Τα μεγαλύτερα παιδιά ανήκουν στα γενιά που μεγάλωσε προ κρίσης, με πληθώρα παιχνιδιών, ακριβά δώρα, επώνυμα ρούχα, πάρτι υπερπαραγωγή, ταξίδια. Τώρα όμως έρχονται αντιμέτωπα με μια νέα ανατροπή . Πόσο θα τα προβληματίσει.
Πράγματι έτσι είναι . Βεβαίως οι γονείς έχουν ήδη εξοικειωθεί και ενδεχομένως προσαρμοστεί στην διαφοροποίηση της οικονομικής τους κατάστασης με ότι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο εξαναγκάζονται εκ νέου να διαχειριστούν μια σωρεία νέων περικοπών που φαντάζουν απειλητικές , δοκιμάζουν την ψυχική τους αντοχή, δημιουργώντας ανησυχία , ανασφάλεια ,αγωνία , θυμό και θλίψη .
Τα παιδιά ήδη έχουν "γευτεί" τις αλλαγές στο επίπεδο της ζωής τους αυτά τα χρόνια . Αρκετά μάλιστα βιώνουν τις σοβαρές επιπτώσεις από την ανεργία των γονέων τους. Δεν είναι λοιπόν μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή και η εποχή των παροχών για τα μεγαλύτερα παιδιά αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση .. Αν εμείς οι γονείς διαχειριστούμε με ψυχραιμία και σύνεση τη κατάσταση τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα παιδιά μας εφόσον καταφέρουμε να τους διασφαλίσουμε τουλάχιστον τα βασικά. .
Πως ακριβώς εξηγούμε στα παιδιά ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε ακόμη με λιγότερα;
Όπως ήδη αναφέραμε τα παιδιά έχουν ήδη βιώσει τα αποτελέσματα της κρίσης στην οικογένειά τους οπότε δεν χρειάζονται ιδιαίτερα νέες εξηγήσεις παρά μόνο αν υπάρξουν σημαντικές περικοπές που θα προκαλέσουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους . Τότε καλούμαστε να συζητήσουμε μαζί τους για αυτές τονίζοντας με ηρεμία και σταθερότητα ότι λόγω αυξημένων εξόδων θα χρειαστεί πιθανά να κάνουμε κάποιες περικοπές .. Είναι σημαντικό όμως να μιλήσουμε με τρόπο που να μπορεί να καταλάβει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του, αποφεύγοντας τα αρνητικά μηνύματα. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες και παράλληλα να τα ενθαρρύνουμε να γίνουν συμμέτοχοι και βοηθοί μας στην προσπάθεια για εξοικονόμηση χρημάτων. Να τονίσουμε όμως ότι το παιδί πρέπει να αισθάνεται ότι οι γονείς του συνεχίζουν να το στηρίζουν.
Πως μπορούμε να προστατέψουμε ένα παιδί από τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να έχει η οικογένεια;
Αρχικά αποφεύγοντας τις διαρκείς αναφορές στα οικονομικά όπως «δεν έχουμε λεφτά» «θα πεινάσουμε» «θα μείνουμε στο δρόμο», «θα καταστραφούμε με τις αυξήσεις στους φόρους » κλπ . .Επίσης όταν βρίσκονται με τα παιδιά να αποφεύγουν την παρακολούθηση των δελτίων ειδήσεων. Η συνεχής έκθεση του παιδιού σε προβλήματα μπορεί να του προκαλέσει ανασφάλεια η οποία μπορεί να μην εκφραστεί με λόγια αλλά να εμφανιστεί με συμπτώματα όπως φοβίες, άγχος, ευρεθιστότητα, ανυπακοή, επιθετικότητα, δυσκολία στον ύπνο…
Να εστιάσουν στην ανοικτή και θετική επικοινωνία με το παιδί ώστε να του δημιουργήσουν την ασφάλεια που χρειάζεται. Εξασφαλίζοντας όλα αυτά και με την προϋπόθεση ότι καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες, ένα παιδί μπορεί να είναι πραγματικά χαρούμενο και ισορροπημένο.
Πως μπορούμε να απολαύσουμε την μαγεία των γιορτών με τα παιδιά μακριά από τον καταναλωτισμό; 
…Ξεκινώντας από τα πολύ απλά όπως το στόλισμα του σπιτιού μας με τη συμμετοχή των παιδιών, τους περιπάτους στη γιορτινή ατμόσφαιρα , συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους δήμους κά. Παράλληλα η επαφή με τους οικείους μας , οι συναντήσεις σε σπίτια φίλων, οι μικρές κοντινές αποδράσεις , το παιχνίδι μαζί τους σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα , η παρακολούθηση κάποιου θεάματος μπορεί να μεταβάλλουν τη κακή μας διάθεση σε θετική ενέργεια και να μας γαληνέψουν. Η επαφή με τους δικούς μας είναι ανέξοδη και μπορεί να αποτελέσει πηγή χαράς και δύναμη για το αύριο ..
Τελικά, όμως, ένα παιδί μπορεί να είναι ευτυχισμένο σε μια οικογένεια χωρίς πολλά;
Απερίφραστα σας λέω ότι μπορεί να είναι ευτυχισμένο! Εξάλλου τα παιδιά δεν ζήτησαν ποτέ αγαθά… Εμείς τα βάλαμε σε αυτή τη χωρίς τέλος κούρσα των παροχών, της σύγκρισης και του ανταγωνισμού με τους άλλους στερώντας τους την παρουσία μας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη σχέση με τους γονείς τους .
Νιώθουν ευτυχισμένα μεγαλώνοντας στους κόλπους μιας αγαπημένης οικογένειας που τους προσφέρει αγάπη , φροντίδα , ενασχόληση και τους δημιουργεί ασφάλεια . Η αναγνώριση και η κάλυψη των συναισθηματικών τους αναγκών αποτελούν διαρκή πρόκληση για τους γονείς . Ας αδράξουμε την ευκαιρία των γιορτών και ας έλθουμε πιο κοντά στα παιδιά μας.
Forma Δεκέμβριος 2015 -Τεύχος 153

- See more at: http://www.akappatou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου