Σελίδες

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Η Ψυχολογία των Εορτών

Η Ψυχολογία των Εορτών
Παραμονή Χριστουγέννων…κάλαντα, στολισμένα σπίτια, σπιτικά γλυκά, δώρα, φωνές, χαρές…
Αυτές τις μέρες όλα μοιάζουν τέλεια και εντελώς διαφορετικά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ολόκληρη η πόλη γιορτάζει και τα προβλήματα δεν φαίνεται να αγγίζουν κανέναν. Πολλές φορές όμως τα φαινόμενα απατούν. Οι μέρες των εορτών από μόνες τους μπορούν να αποτελέσουν τον κεντρικό παράγοντα που προκαλεί άλλου είδους προβλήματα πέρα από αυτά της καθημερινότητας.Οι γιορτές κατά παράδοση είναι μέρες χαράς, τις οποίες μοιραζόμαστε με κοντινά μας άτομα. Όμως, έχει παρατηρηθεί πως αυτές τις μέρες το φαινόμενο της κατάθλιψης βρίσκεται σε έξαρση.
Τι μπορεί να φταίει;
-καθημερινά προβλήματα: ανεργία, οικονομικά προβλήματα (που μεγαλώνουν λόγω των δαπανών των εορτών ή απλά περιορίζουν τις γιορτές) κ.ά. 
-απώλεια αγαπημένου προσώπου (λόγω θανάτου, διαζυγίου)
Τα καθημερινά προβλήματα, η ρουτίνα, καθώς και η απώλεια (πένθος) είναι κάποιοι από τους λόγους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την απέραντη χαρά και την εξωστρέφεια των εορτών
Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι το φαινόμενο της κοινωνικής απομόνωσης του σύγχρονου ανθρώπου επηρεάζει εξίσου ή/και παραπάνω. Η κοινωνική απομόνωση, λοιπόν, σε συνδυασμό με τις υψηλές συναισθηματικές προσδοκίες των εορτών, δηλαδή ότι τέτοιες μέρες δεν πρέπει (σχεδόν απαγορεύεται) να τις περνάμε μόνοι μας, καταλαβαίνουμε το μέγεθος της επιρροής στη ψυχολογία του ατόμου. Κατά συνέπεια, πολλές φορές αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που δεν έχουν κανένα νόημα στη ζωή μας, εξαιτίας του ότι “πρέπει να μην περνάμε μόνοι τις γιορτές”, γεγονός που μας φθείρει. Ας έχουμε, όμως, κατά νου και το γνωμικό “Καλύτερα να είσαι μόνος παρά με κακή παρέα!”
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;
Ενδεικτικά:
Συζήτηση: η συζήτηση με κάποιο κοντινό μας πρόσωπο για το τί μας προβληματίζει βοηθάει ώστε να εξωτερικεύσουμε σκέψεις και συναισθήματα. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό ή δεν υπάρχει κάποιο άτομο, καλό θα ήταν η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό.
Πηγή του κακού: παίρνοντας ένα μολύβι και ένα χαρτί και καταγράφοντας τους λόγους που νιώθουμε έτσι, ειδικά την περίοδο των εορτών, μας γίνεται πιο ξεκάθαρη η πηγή του κακού (δεν είναι ποτέ πολλές οι αιτίες, η κύρια αιτία είναι μία). Μόλις εντοπίσουμε το λόγο θα είναι πιο εύκολο για μας να τον περιορίσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε με ουσιαστικές πράξεις χωρίς υπεκφυγές. Εξάλλου η φυγή είναι “μπάλωμα” κι έχει ως επακόλουθα τα πισωγυρίσματα και την αναβλητικότητα.
Στόχοι στις γιορτές: καταγράφοντας τί ζητάμε εμείς από τις γιορτές μας, ξεφεύγουμε από το πρότυπο της κοινωνίας μας. Βλέπουμε τί ευχαριστεί εμάς, και αν εμείς είμαστε ευτυχισμένοι μόνοι με τον εαυτό μας και ένα ποτήρι κρασί την πρωτοχρονιά, από το να κάνουμε μία ανούσια έξοδο, τότε αυτό ας πράξουμε. Την ποιότητα την καθορίζουμε εμείς για τη ζωή μας κι όχι οι στερεότυπες καταστάσεις του σήμερα. Έτσι μόνο νιώθουμε γεμάτοι.
 Χαμογελάστε, και να χαμογελάτε πάντα! Προσφέρετε το χαμόγελό σας παντού, ακόμα και στον εαυτό σας…είναι ο πρώτος που το αξίζει!!
Καλές γιορτές!!!
Αλεξία Σταθάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου