Γράφει ο Πάτροκλος Παπαδάκης
Βάζετε στόχους, αλλά πιστεύετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί για να τους πετύχετε; Αποφεύγετε να πάρετε πρωτοβουλίες, επειδή νομίζετε ότι θα αποτύχετε; Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Είναι εκείνες οι σκέψεις που μπορεί να σας προκαλούν άγχος, ενοχές, ακόμα και δυστυχία. Τι μπορείτε να κάνετε για να απελευθερωθείτε από αυτές;
6 σκέψεις που σας κάνουν απαισιόδοξους και δυστυχισμένους
- Αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Είναι όλα εκείνα τα μηνύματα που δίνετε στον εαυτό σας και μειώνουν την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες που έχετε για να πετύχετε. Σκεφτείτε αν εσείς θα κάνατε το ίδιο σε έναν αγαπημένο σας άνθρωπο. Θα χρησιμοποιούσατε φράσεις όπως «Δεν μπορείς…», «Δεν είσαι αρκετά καλός…», «Θα αποτύχεις…» και άλλες παρόμοιες; Τότε γιατί συμπεριφέρεστε έτσι προς τον εαυτό σας; Ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για όσα έχει πετύχει και ενθαρρύνετέ τον θετικά να προσπαθήσει για όσα επιθυμεί.
- Αρνητικές ερμηνείες. Ο τρόπος που θα επιλέξετε να ερμηνεύσετε μία κατάσταση είναι εκείνος που θα σας οδηγήσει σε έναν θετικό ή αρνητικό απολογισμό των καταστάσεων. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να επηρεάσετε τις συνθήκες που επικρατούν, μπορείτε όμως να ελέγξετε τον τρόπο που θα κινηθείτε σε αυτές. Ένα βροχερό κυριακάτικο πρωινό για παράδειγμα μπορεί να σταθεί εμπόδιο για μία βόλτα και αφορμή για γκρίνια και απαισιόδοξες σκέψεις ή μπορεί να ερμηνευτεί ως μια καλή ευκαιρία για να περάσετε χρόνο στο σπίτι με το σύντροφό σας ή φίλους, πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα και ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική. Και μην ξεχνάτε πως πάντα υπάρχουν και οι ομπρέλες.
- Σύγκριση με τους άλλους. Ένας συνηθισμένος τρόπος να αισθανθείτε άσχημα είναι να συγκρίνετε τον εαυτό σας με όλους εκείνους γύρω σας που στα μάτια σας είναι ‘καλύτεροι ή ‘πιο επιτυχημένοι’. Έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοιες αρνητικές συγκρίσεις αυξάνουν τις πιθανότητες για άγχος και κατάθλιψη και ωθούν σε λανθασμένες επιλογές. Φτιάξτε μια λίστα με τα θετικά σας στοιχεία και όσα είστε περήφανοι για εσάς και όταν μπαίνετε σε πειρασμό να συγκριθείτε με άλλους διαβάστε αυτή τη λίστα και εστιάστε στο ποιος είστε εσείς, όχι οι άλλοι.
- Μηρυκασμός του παρελθόντος. Οι αναδρομές στο παρελθόν έχουν αξία όταν προσπαθούμε να μάθουμε από τα λάθη μας. Όταν επιστρέφετε σε αυτό μόνο για να κατηγορήσετε τον εαυτό σας για όσα χάσατε ή δεν προσπαθήσατε καταντά ένας μηρυκασμός που οδηγεί σε απογοήτευση. Χρησιμοποιήστε το παρελθόν για να διορθώσετε το παρόν και να πάρετε ορθότερες αποφάσεις. Όσα ζήσατε σας έχουν επηρεάσει, αλλά δεν έχουν καθορίσει και τις μελλοντικές σας επιλογές. Δεν είστε εγκλωβισμένοι στο χθες, ζείτε στο σήμερα.
- Η θυματοποίηση. Τα αρνητικά βιώματα που είχατε στη ζωή σας έχουν σίγουρα επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεστε και την αρνητική οπτική με την οποία λειτουργείτε. Η σχέση με τους γονείς σας, τραυματικά γεγονότα, προβλήματα υγείας κ.ά. σας πληγώνουν ακόμα και συχνά κατηγορείτε τους άλλους για τις δυσκολίες που περνάτε σήμερα. Σαφώς έχετε δίκιο. Η θυματοποίηση που μπορεί να οδηγήσουν όμως σας κάνει παθητικούς δέκτες όσων συμβαίνουν σήμερα και σας κάνει να δικαιολογείτε εσάς και τους γύρω σας για την απάθεια που μπορεί να δείξετε ή τις άσχημες συμπεριφορές που ανέχεστε. Αλλάξτε στάση και τολμήστε να ρισκάρετε ή να πείτε όχι σε καταστάσεις που σας εγκλωβίζουν. Δράστε ακόμα κι αν πιεστείτε. Δεν είστε δέκτης των καταστάσεων, έχετε τον έλεγχο της ζωής σας.
- Ο φόβος της αποτυχίας. Είναι αδύνατο να είστε τέλειοι. Η αυστηρότητα με την οποία μπορεί να κρίνετε όσα συμβαίνουν ή όσα κάνετε θα σας γεμίζουν ενοχές και θλίψη. Έρευνες έχουν συσχετίσει την τελειομανία με τη δυστυχία και το στρες. Δείξτε επιείκεια και συγχωρέστε εσάς και τους άλλους για τα λάθη που κάνετε. Αντιμετωπίστε θετικά τις αποφάσεις σας και αξιολογήστε το γεγονός ότι προσπαθείτε για το καλύτερο. Τα λάθη σας είναι στιγμές που χαρακτηρίζουν τις πράξεις σας, όχι εσάς ως άτομο. Ακόμα κι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας, η επιδίωξη των επιθυμιών σας είναι σημαντική. Μείνετε προσανατολισμένοι στα θέλω σας και στα όνειρά σας. Θα νιώσετε χαρά και ικανοποίηση, γεμίζοντας με αισιοδοξία την καθημερινότητά σας.
*Επιμέλεια κειμένου: Φίλια Μητρομάρα – Δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου