Σελίδες

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Η αγάπη


nuestor
Η αγάπη είναι ένα σπουδαίο συναίσθημα και μαζί με το θυμό και το φόβο είναι από τα πιο βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Η αγάπη είναι η ελπίδα της ανθρωπότητας. Η αγάπη είναι η αρχή της ζωής που προτρέπει τον άνθρωπο να δημιουργήσει την ένωση (της γυναίκας με τον άντρα, της μάνας με το παιδί, των φίλων κτλ) και έχει την δύναμη να διατηρήσει αυτή την ένωση για καιρό. Είναι με λίγα λόγια η θεμέλιος δύναμη για την δημιουργία της «αγέλης» μας. Η αγάπη είναι αυτή που βοηθάει τον άνθρωπό να έχει μια φυσιολογική και ολόπλευρη ανάπτυξη.
Η μητρική αγάπη είναι η πρώτη μορφή αγάπης που βιώνουμε στην ζωή μας και είναι και θεμελιώδους σημασίας αφού πρόκειται να δημιουργήσει το πρότυπο συμπεριφοράς για τις ενήλικες ερωτικές μας σχέσεις. Έρευνες που έχουν γίνει σε παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία από τη γέννηση τους, έδειξε ότι η προσοχή μόνο για την σωστή διατροφή τους δεν ήταν αρκετή για την επιβίωσή τους. Πολλά από τα νεογνά παρουσίαζαν ακραία κατάθλιψη και απάθεια και αρνιόντουσαν να τραφούν. Έτσι ανακαλύφθηκε πως η αγάπη και η στοργή έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωση του ανθρώπου.
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι συχνά διφορούμενες. Η αγάπη και το μίσος συνυπάρχουν και εμφανίζονται στη διάρκεια μιας σχέσης με διάφορους τρόπους. Η αγάπη ενός ζευγαριού εμπεριέχει σεβασμό, αποδοχή, ελευθερία, κατανόηση. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε μέσα σε μια ερωτική σχέση πως ο άλλος δεν είναι μια προέκταση του εαυτού μας αλλά μια ξεχωριστή προσωπικότητα που επιλέγει να εκφράζει την αγάπη του στο πρόσωπό μας. Αγαπώ δεν σημαίνει γίνομαι ίδιος με τον άλλον.
Η αγάπη είναι η ανιδιοτέλεια και όχι η κερδοσκοπία, είναι προσφορά και όχι υποχρέωση. Η αγάπη ξεκινάει από μέσα μας και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρώτα πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου για να μπορέσεις να κάνεις πράξη το αγαπάτε αλλήλους. Η αυταγάπη είναι στην ουσία ο σεβασμός για τον εαυτό μας και όχι ο τυφλός εγωισμός.
Αγαπώντας τον εαυτό σας θα νιώσετε έτοιμοι να προσφέρεται και να δεχτείτε αγάπη. Θα νιώσετε δυνατοί και λιγότερο φοβισμένοι απέναντι στην αγάπη. Θα νιώσετε έτοιμοι για το μεγάλο παιχνίδι της ζωής.
Ο Άγιος Αυγουστίνος λέει:
Αν σιωπάς, να σιωπάς από αγάπη.
Αν μιλάς, να μιλάς από αγάπη.
Αν διορθώνεις κάποιον, να τον διορθώνεις από αγάπη.
Αν συγχωρείς, να συγχωρείς από αγάπη.
Στο βάθος της καρδιάς σου να έχεις τη ρίζα της αγάπης.
Από μια τέτοια ρίζα, μόνο καλό μπορεί να προέλθει.
Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου