Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος
1. Να χαμογελάτε! Κάθε μέρα, κάθε στιγμή της ημέρας μην ξεχνάτε να χαμογελάτε στους γύρω σας. Ένα ζεστό χαμόγελο πάντα «ανοίγει πόρτες» και σας κάνει αγαπητό.
2. Να αφιερώνετε χρόνο στους άλλους. Να παίρνετε τους φίλους σας τηλέφωνο, να εύχεστε σε γιορτές και γενέθλια, να δείχνετε ενδιαφέρον να ακούσετε το πρόβλημα κάποιου, να βοηθάτε τους συναδέλφους σας. Μην το… παίζετε τόσο πολυάσχολοι και ότι δε βρίσκετε χρόνο να εκδηλώσετε με τέτοιες απλές, αλλά πολύ σημαντικές κινήσεις το ενδιαφέρον σας. Να θυμάστε πως εάν δε βρίσκετε χρόνο εσείς για κάποιον, για να του δείξετε ότι είναι σημαντικός, ούτε αυτός θα βρει για εσάς όταν τον χρειαστείτε!
3. Να σέβεστε το χρόνο των ανθρώπων του περιβάλλοντός σας. Να είστε πάντα συνεπείς στα ραντεβού σας, αν θέλετε να σας παίρνουν στα σοβαρά. Να θυμάστε ότι όλοι έχουν πιο ευχάριστα πράγματα να κάνουν από το να σας περιμένουν καθηλωμένοι σε ένα σημείο, επειδή αργήσατε στο ραντεβού σας. Αυτό ισχύει ακόμα και αν το ραντεβού είναι σε κάποιο άλλο σπίτι ή γραφείο, γιατί και πάλι αυτός που σας περιμένει δεσμεύει το χρόνο του για σας.
4. Μην αρχίζετε τις δικαιολογίες όταν κάνετε λάθος. Να ζητάτε ευγενικά συγγνώμη, αν φταίξατε, και να φροντίσετε την ίδια κιόλας ημέρα να επανορθώσετε για το λάθος σας και, φυσικά, να δεσμευτείτε ότι δε θα ξανασυμβεί. Είναι καλύτερα να κάνετε διαφορετικά λάθη κάθε φορά, παρά το ίδιο λάθος χίλιες φόρες.
5. Να δέχεστε την κριτική, από όπου κι αν προέρχεται. Μην αμύνεστε, μην επιτίθεστε και, κυρίως, μην επιρρίπτετε τις ευθύνες στους άλλους. Να θυμάστε ότι όταν κάποιος εκφράζει το παράπονό του ή σας ασκεί αρνητική κριτική, στην πραγματικότητα σας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Ακόμα και αν το πρόσωπο που την ασκεί είναι κακοπροαίρετο απέναντί σας, μπορεί στα λόγια του να κρύβεται αλήθεια. Αναζητήστε τη με ανοιχτό μυαλό.
6. Μην παραπονιέστε, μην γκρινιάζετε και μη διαμαρτύρεστε! Να ξέρετε ότι κάθε φόρα που κάνετε κάτι από τα παραπάνω «ρουφάτε» τη θετική ενέργεια των ατόμων που σας ακούνε και γίνεστε αντιπαθητικοί. Αν μάλιστα το κάνετε συστηματικά , από ένα σημείο και μετά θα σας αποφεύγουν, έστω και υποσυνείδητα. Κανείς δεν προτιμά να ζει μες στη μουρμούρα, από το να απολαμβάνει το γέλιο και τη χαρά.
7. Να κρατάτε πάντα το λόγο σας! Να λέτε αυτό που εννοείτε και να εννοείτε αυτό που λέτε! Εάν δημιουργήσετε τη φήμη του ασυνεπή ή αναξιόπιστου, να ξέρετε ότι αυτή η «ρετσινιά» δε θα φύγει με τίποτα από πάνω σας. Μπορεί να έχετε πάρα πολλά προσόντα, αλλά, αν κάποιος δεν μπορεί να σας εμπιστευτεί, δεν υπάρχει βάση για να χτίσετε σχέσεις μαζί του.
8. Να έχετε πάντα έναν καλό λόγο να πείτε. Εκτός του ότι θα γίνεστε συμπαθείς –κι αυτό βοηθάει τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά–, επιπλέον θα επηρεάζετε θετικά τη διάθεση των γύρω σας. Μπορεί η καλή σας κουβέντα να δώσει δύναμη σε κάποιον ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεται και μπορεί να τη θυμάται και να του δίνει χαρά για αρκετό καιρό μετά.
9. Να είστε φειδωλοί στην αρνητική κριτική. Να ασκείτε κριτική μόνο αν είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της σχέσης και πότε εν θερμώ. Εάν τσακωθείτε με κάποιον και ξεστομίσετε σκληρές κουβέντες, να ξέρετε ότι θα πληγωθεί και μπορεί να σας το φυλάει για μια ζωή. Μην αγνοείτε ότι τα λόγια, από τη στιγμή που θα τα πούμε, δεν μπορούμε με τίποτα να τα πάρουμε πίσω. Ακόμα και αν του ζητήσουμε συγγνώμη, αυτό δεν μπορεί να διαγράψει μεμιάς την επίδραση που είχε ο κακός μας λόγος στην ψυχολογία του και πιθανώς να βλάψει ανεπανόρθωτα τη σχέση μας μαζί του.
10. Να έχετε ανοιχτό μυαλό και να σέβεστε τη γνώμη των άλλων. Κάθε διαφωνία με κάποιον είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκτήσετε εμπειρίες και να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι. Να δείχνετε ειλικρινές ενδιαφέρον να ακούσετε μια διαφορετική άποψη, από όποιον κι αν προέρχεται. Αν πραγματικά σας φαίνεται «άχρηστη» η γνώμη του, να αποχωρείτε ευγενικά από τη συζήτηση, χωρίς να δείχνετε τη δυσαρέσκειά σας. Μην εμπλέκεστε σε λογομαχίες για κανένα λόγο. Μη διαφωνείτε μέχρις εσχάτων με κάποιον μόνο και μόνο για να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο μάταιο από αυτό. Ο καθένας νιώθει μέσα του ότι έχει δίκιο όταν υπερασπίζεται τις απόψεις του, βλέποντας τον κόσμο μέσα από το δικό του φίλτρο. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει την άποψή του, και είναι σεβαστή. Επομένως, μη διαφωνείτε. Κυρίως, μην καταφεύγετε σε προσβλητικά σχόλια. Εκφράσεις του τύπου: «Είσαι ηλίθια!» - «Μα καλά, τρελάθηκες τελείως;» ή ακόμα και πιο ουδέτερα σχόλια, όπως «Άντε πάλι» - «Σ’ το είπα και πριν, δεν το κατάλαβες», να ξέρετε ότι μειώνουν μόνο αυτόν που τις χρησιμοποιεί και τον κάνουν να φαίνεται «φτηνός». Εάν δεν μπορείτε με επιχειρήματα να υποστηρίξετε τη γνώμη σας, καλύτερα να αποχωρήσετε ευγενικά.
Δεν αξίζει για μια διαφωνία να χάσετε το σεβασμό κανενός!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου