Σελίδες

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Οι συνέπειες του θυμού

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαΐου 2, 2014 Συγγραφέας: Παναγιώτα Κυπραίου 


Οι συνέπειες του θυμού
Τα παιδιά που έχουν δει τους γονείς τους να κάνουν κακή χρήση του θυμού, μπορεί να αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο στην ενήλικη ζωή τους. Μπορεί να νιώθουν ότι δεν είναι ικανοί να ελέγξουν τα συναισθήματά τους λόγω της «επιδρομής» του θυμού.
Ο θυμός μπορεί να σιγοβράζει μέσα μας κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, μέχρι να ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να ασκήσουμε έλεγχο και να κερδίσουμε δύναμη. Το κύμα της δύναμης μπορεί να έρθει με μια έκρηξη όταν δούμε τις προκλήσεις και τις ανταμοιβές μπροστά μας.
PanagiotaKipraiou_Kids_icon13
Δυστυχώς, το να διαχειριστείς το θυμό σου παραγωγικά για να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου, δεν είναι τόσο απλή διαδικασία. Όταν οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, έχουν την τάση να μιλούν χωρίς πρώτα να σκέφτονται και σαν αποτέλεσμα, μπορεί να λένε πράγματα που μετά μετανιώνουν.
Όταν θυμώσεις ανεξέλεγκτα, μπορεί να αποφασίσεις να τιμωρήσεις τον εαυτό σου και κατά συνέπεια υποφέρεις από ενοχή και ντροπή. Νιώθεις ότι η ενέργεια του θυμού που παραμένει, κατευθύνεται αργά προς εσένα, το οποίο σε κάνει να νιώθεις αδύναμος.
PanagiotaKipraiou_Kids_icon15Οι άνθρωποι που κατηγορούν συχνά τον εαυτό τους ότι είναι κακοί, αναξιόπιστοι και όχι αρκετά καλοί, μπορεί τελικά να υιοθετήσουν αυτές τις βασικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους. Όταν οι άλλοι σου λένε ότι τους απογοήτευσες ή ότι είσαι χαζός κλπ. αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου. Μισείς αυτά τα συναισθήματα και μπορεί τελικά να νιώσεις ντροπή γι’ αυτά. Χτίζεις έναν αμυντικό μηχανισμό για να αντιμετωπίσεις αυτά τα εμπόδια και προσπαθείς να ανταποκριθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πιθανό να αντιδράς αρνητικά σε ανθρώπους με τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα αφού αυτοί είναι αντανακλάσεις του εαυτού σου. Ασυνείδητα, πιστεύεις ότι αν κατηγορείς τους άλλους, θα φύγει από σένα το κέντρο της προσοχής.
PanagiotaKipraiou_Kids_icon14
PanagiotaKipraiou_Kids_icon15Σε οργανικό επίπεδο, τα άτομα που έχουν γενικά μεγάλο θυμό, έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν στηθάγχη σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι ψυχολόγοι και οι γιατροί συνδέουν άμεσα τον έντονο θυμό με την επικινδυνότητα για τη συνολική υγεία του ατόμου.
Ο εχθρικός άνθρωπος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει και άλλες ασθένειες εξαιτίας της ευχαρίστησης που παίρνει από επικίνδυνες συμπεριφορές και από την αυξημένη βιολογική δραστηριότητα που έχει όταν είναι έντονα θυμωμένος.
Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων
PanagiotaKipraiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου