Σελίδες

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το άγχος του σχολείου.


ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ
 stress-kid
Βλέπετε το παιδί σας να αντιδρά  περίεργα αυτές τις πρώτες μέρες στο σχολείο; Αισθάνεστε ότι βιώνει άγχος αλλά δεν είστε σίγουροι για την αντιμετώπιση;
Tα παιδιά, όπως και οι ενήλικοι βιώνουν άγχος. Κυρίως αυτή την περίοδο, με τις καλοκαιρινές διακοπές να μοιάζουν  πια μακρινή ανάμνηση και τις νέες υποχρεώσεις ολοένα να αυξάνονται.
Αυτό που είναι αρχικά σημαντικό να κατανοήσετε είναι ότι το άγχος υπάρχει για να μας κινητοποιεί και να μας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους. Έτσι, το άγχος σε ελεγχόμενο βαθμό, ακόμα και στα παιδιά “βοηθά” γιατί έτσι είναι τυπικά στα μαθήματα τους ,σέβονται τα συναισθήματα των άλλων  και αντεπεξέρχονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες αλλά και στην ζωή γενικότερα.
Προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειρίζεται το άγχος  του θα πρέπει κατ’αρχάς να τα διδάξετε πώς να επιλύουν προβλήματα και να κατανοούν τις προσωπικές τους ανάγκες. Αντίθετα, δεν βοηθά αν απλά τα καθησυχάζετε και επιλύετε εσείς τα προβλήματα για εκείνα γιατί έτσι δεν τα οπλίζετε με αυτοπεπεοίθηση και δεν τα βοηθάτε να αυτονομηθούν.
Έτσι:
•Προσπαθήστε να μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμα τους. Στην σημερινή εποχή, οι περισσότεροι ενήλικες απαιτούν από τα παιδιά να αποδίδουν στο σχολείο και να παρακολουθούν για 5 ώρες, μετά να συνεχίζουν στο σπίτι το πολύωρο διάβασμα (ακόμα και αν είναι στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού), να κρατούν τις υψηλές αποδόσεις και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών αλλά και στις άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Έτσι, καταλήγουν στο κρεβάτι για ύπνο  εξουθενωμένα και αγχωμένα για τον “αυριανό μαραθώνιο”. Φροντίστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για ξεκούραση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μικρά διαστήματα όπου δεν υπάρχει ρολόι και μπορούν να χαλαρώνουν. Αυτός ο χρόνος είναι απαραίτητος όχι μόνο προκειμένου να κρατήσετε το άγχος τους ρυθμισμένο αλλά και για να ενισχύσετε την συγκέντρωση της προσοχής. Ένα κουρασμένο παιδί παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο ζητούμενο έργο.Ανατρέξτε στο πρόγραμμα τους και βεβαιωθείτε ότι  υπάρχουν έστω δυο απογεύματα την εβδομάδα και αρκετός χρόνος το Σαββατοκύριακα για ξεκούραση. Ακόμα και αν το θεωρείτε δύσκολο, προσπαθήστε να εντάξετε μεγαλύτερα διαστήματα ανάπαυλας μεταξύ δραστηριοτήτων.
•Βοηθήστε το στην οργάνωση της μελέτης και βάλτε χρονικό περιθώριο. Στην αρχή πιο κοντά στο παιδί, στην πορεία αποστασιοποιημένα, δείξτε του τρόπους να είναι οργανωμένο. Το χρονικό περιθώριο είναι απαραίτητο γι’αυτό. Δεν έχει κανένα νόημα να διαβάζει μέχρι αργά το βράδυ και να πηγαίνει εξαντλημένο στο σχολείο. Είναι προτιμότερο να διαβάζει το μεσημέρι και όχι για  πολλές ώρες .

•Βάλτε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των παιδιών το ελεύθερο παιχνίδιι καθώς λειτουργεί ευεργετικά στην ψυχοσύνθεση τους και τα βοηθά να ανταπεξέλθουν στους έντονους ρυθμούς κατά την διάρκεια της εβδομάδας.Αυτό σημαίνει παιχνίδι αβίαστο, χωρίς κανόνες και οριοθέτηση από τον γονέα. Είναι καλό να τα “αποσπάτε” από την επιλογή ηλεκτρονικών μέσων ψυχαγωγίας προτείνοντας τους άλλους τρόπους παιχνιδιού όπως είναι μια βόλτα με το ποδήλατο, μπάσκετ, κρυφτό, παιχνίδι με κατασκευές, ζωγραφική και άλλα.

•Βεβαιωθείτε ότι κοιμούνται αρκετά. Ο ύπνος είναι απαραίτητος όχι μόνο για την αντιμετώπιση του άγχους αλλά και για την καλύτερη σχολική απόδοση. Αν ένα παιδί δεν κοιμάται αρκετά και νυστάζει το πρωϊ, ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθείτε αν έχετε υπερφορτώσει το πρόγραμμα του.

•Φέρτε τα σε επαφή με το σώμα τους. Εξηγήστε τους με απλά λόγια τι σημαίνει άγχος μέσα από καθημερινά δικά τους παραδείγματα, βοηθήστε τα να κατανοήσουν ποια “σημάδια” δείχνουν ότι αισθάνονται άγχος και δείξτε τους εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης. Θα μπορούσατε να παραληρήσετε το άγχος με έναν δεινόσαυρο που όταν είναι μεγάλος μας δυσκολεύει την ζωή ενώ όταν τον κρατάμε μικρούλη μας βοηθά. Για παράδειγμα όταν ένα παιδί  αισθάνεται πολύ άγχος και πονά λίγο το στομάχι του πριν την πρώτη μέρα στο σχολείο, είναι φυσιολογικό αλλά όταν φεύγει από το σχολείο συχνά με τέτοιους πόνους, τότε το άγχος του το κυριεύει και πρέπει να το αντιμετωπίσει (ο δεινόσαυρος γίνεται μεγάλος).  Μια καλή αρχή για να συζητήσουμε το άγχος μαζί τους είναι να δούμε τι σκέψεις κάνουν όταν αγχώνονται. Για μικρότερα παιδιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας και να παίξουμε παιχνίδια όπως η σβούρα που καθώς γυρνά “παίρνει” το άγχος μακριά . (Θα ακολουθήσει επόμενο άρθρο με πολλές ιδέες για τρόπους διαχείρισης).
•Ακούστε τα προσεκτικά. Όταν έρχονται να σας πουν κάτι επίμονα και “μονορούφι”, σταματήστε για λίγο αυτό που κάνετε και ακούστε αυτό που έχουν να πουν. Προσπαθήστε μαζί να βρείτε λύσεις γι’αυτά που τα απασχολούν. Έτσι τους περνάτε το μύνημα ότι όταν εκφράζουν τα συναισθήματα τους τότε υπάρχει ανταπόκριση και στήριξη.

•Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το δικό σας άγχος. Τα παιδιά είναι ευαίσθητοι δέκτες της δικής σας ψυχικής κατάστασης αλλά και πιστοί μιμητές των δικών σας μοτίβων συμπεριφοράς. Έτσι, εάν προσπαθήσετε να λειτουργείτε με λιγότερη νευρικότητα στην καθημερινότητα σας, τότε θα το κάνουν και εκείνα.
•Καλημερίστε τα με περισσότερη ηρεμία γιατί “Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”. Ίσως θα βοηθούσε να ξυπνάτε λίγο νωρίτερα, να  είστε ξεκάθαροι για τις επιλογές τους στο πρωινό και στο ντύσιμο, να προετοιμάζεστε από το προηγούμενο βράδυ εσείς και εκείνα.
•Αφήστε τα να κάνουν λάθη, να τα αποδέχονται και να τα αντιμετωπίζουν. Για τα παιδιά, ο φόβος του λάθους είναι αυτός που προκαλεί και το μεγαλύτερο άγχος. Βοηθήστε τα μέσα από τις ευκαιρίες που δίνονται στην καθημερινότητα σας να κατανοήσουν ότι τα λάθη είναι αποδεκτά και απαραίτητα για να βελτιωνόμαστε και να προχωράμε, ότι όλοι κάνουν λάθη και δεν υπάρχει το αλάνθαστο.
Θυμηθείτε: Δεν γίνεται να διδάξετε στο παιδί σας διαχείριση άγχους όταν  οι ρυθμοί στην οικογένεια είναι έντονοι και το υπέρμετρο άγχος κυριαρχεί στην δική σας ζωή!!!!!!!!!!!

Καλή εβδομάδα!!!
Χριστίνα Γρηγορέα, Ψυχολόγος Msc
https://www.facebook.com/settings?tab=account&section=username
http://www.doctoranytime.gr/iatroi/Psychologos/ATTIKI/UMITTOS/Hristina-Grigorea?ins=0#doctorprice-tab
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου