Σελίδες

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Οι κολλητοί είναι σαν τα… αγχολυτικά

anapnoes.gr : maril Οι κολλητοί είναι σαν τα... αγχολυτικά
Πόσες φορές αισθάνθηκες καλύτερα μόνο και μόνο μιλώντας σε ένα φίλο για τα προβλήματά σου;
Είτε τσακώθηκες με τον αγαπημένο σου ή την οικογένεια, είτε αντιμετωπίζεις προβλήματα επαγγελματικής φύσης, η κουβεντούλα με τους κολλητούς σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα.
Το παραπάνω είναι απόλυτα φυσιολογικό, κάτι που αποδεικνύει και η επιστήμη. Έρευνες έχουν δείξει πως η παρουσία των κολλητών, μπορεί να ελαττώσει το στρες και να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα.
Τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε προ μηνών στην επιθεώρηση «Developmental Psychology» είναι ενδεικτική. Όπως διαπιστώθηκε, πως η παρουσία των κολλητών είχε ως αποτέλεσμα μικρότερα ποσοστά κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες στον οργανισμό.
Οι κολλητοί σου διώχνουν το άγχος! Το λέει κι η επιστήμη!
Για τις ανάγκες τις έρευνας, οι μελετητές, με επικεφαλής τον Δρ Ράιαν Άνταμς, επίκουρο καθηγητή παιδιατρικής στο ιατρικό κέντρο του νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι, εξέτασαν δείγμα 103 παιδιών. Τα παιδάκια κλήθηκαν να κρατήσουν ημερολόγιο καταγράφοντας καθημερινά τα συναισθήματά τους και βαθμολογόντας το πώς ένιωθαν σε μια επταβάθμια κλίμακα, από πολύ καλά μέχρι υπερβολικά άσχημα. Παράλληλα, σημείωναν αν τη στιγμή που βίωναν κάποια δυσάρεστη κατάσταση ήταν μόνα ή με κάποιο άλλο πρόσωπο πχ φίλο, συγγενή κτλ
Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν δείγματα σάλιου για να μετρήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής κι ως ορμόνη του στρες. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδάκια που είχαν κοντά τους κολλητούς τους, βίωναν λιγότερο στρες σε σχέση με τα υπόλοιπα ενώ ένιωθαν καλύτερα με τον εαυτό τους.
Τα ευρήματα, μάλιστα, δεν περιορίζονται μόνο στα παιδάκια, αφου όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες, καθώς οι κολλητοί μας δεν είναι μόνο ευχάριστη παρέα αλλά και στήριγμα στις δύσκολες στιγμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου