Σελίδες

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Τι πρέπει να κάνετε όταν πέφτει το παιδί σας;(Πώς να αντιδράσετε!)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ  ΤΗΝ 
kidsaccidents
Εννοείται πως κανένας γονιός δεν θέλει να πέφτει το παιδί του και να τραυματίζεται ή να χτυπάει. Επειδή όμως , όσο και να προσέχουμε όσο και να προσπαθούμε τα παιδιά πάντα θα πέφτουν και πάντα θα χτυπάνε.
Πώς το αντιμετωπίζουμε λοιπόν;
Απλά δεν κάνουμε τίποτα.
Σε ένα τέτοιο περιστατικό πολλοί γονείς μπορεί να πουν: ‘’ Γιατί δεν κάνει κάτι; Γιατί δεν τρέχει να σηκώσει το παιδί του; Αυτή δεν είναι η δουλειά του γονιού;’’

Υπάρχουν δυο κοινές αντιδράσεις των γονιών: Η πρώτη είναι μόλις πέσει το παιδί να τρέξετε κατευθείαν και να του πείτε: ‘’ Μην ανησυχείς, είσαι εντάξει , μην κλαις, εγώ είμαι εδώ. Ή του δίνετε ένα μπισκότο ή του δείχνετε μια φωτογραφία ή ένα ζωάκι για να ξεχαστεί. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το παιδί σας είτε πονάει είτε όχι μαθαίνει πως ότι νιώθει δεν ισχύει πραγματικά και κάθε φορά που χτυπάει θα ξεσπά σε κλάματα γιατί θα νιώθει μπερδεμένο.
Η δεύτερη αντίδραση είναι πριν ακόμα χτυπήσει το παιδί σας να του πείτε:
‘’ Σίγουρα θα χτυπήσεις , πρόσεχε θα πονέσεις πολύ!’’ Το αποτέλεσμα είναι να του αποσπάσετε την προσοχή και να πέσει σίγουρα ή να φοβηθεί τόσο πολύ που να κλαίει μόνο και μόνο στην ιδέα του χτυπήματος.
Καμία από τις παραπάνω αντιδράσεις δεν επιτρέπει στο παιδί να ελέγχει τα συναισθήματά του και να καταλάβει τι νιώθει. Είναι σαν να του στερείτε την ικανότητα να ακούει το σώμα του και να αντιδρά φυσικά . Έτσι το παιδί επιλέγει να εμπιστευτεί τα συναισθήματα του γονιού και να αποφασίσει ο ίδιος ο γονιός για το τι νιώθει και αν πονάει πραγματικά.
Μην ανησυχείτε όμως! Πάντα υπάρχει και η τρίτη επιλογή:
Όταν πέσει το παιδί σας (και εννοείται δεν μιλάμε για σοβαρές περιπτώσεις αλλά για μικροτραυματισμούς,) απλά περιμένετε να συμβούν δυο πράγματα:
Είτε το παιδί σας θα ξανασηκωθεί χωρίς να πει λέξη ή θα τρέξει σε εσάς για να το παρηγορήσετε. Δεν θα αποφασίσετε εσείς τι από τα δύο θα συμβεί . Μην κάνετε τίποτα και αφήστε το παιδί σας να αποφασίσει αν χρειάζεται την βοήθειά σας ή όχι. Το ότι δεν αντιδράτε δεν σημαίνει ότι αγνοείτε το παιδί σας ή ότι δεν νοιάζεστε ή ότι δεν το φροντίζετε. Όσο και να στεναχωριέστε μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να επηρεάσουν το παιδί σας και απλά κάντε το να καταλάβει ότι θα είστε πάντα δίπλα του όποτε σας χρειαστεί.
babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου