Επισκεφτείτε μας https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ
«Θέλω να μου πάρετε υπολογιστήηηηηη!» Δεν ξέρω για εσάς, στη δική μας περίπτωση πάντως, το αίτημα τέθηκε σε ηλικία…3.5 ετών! Άλλωστε από τα 2.5 μου ζητάει να δει γουτουμπ!!! Αυτό μεταφράζεται ως…You tube!
Λογικό θα μου πεις αν σκεφτείς οτι ο Βύρων, βλέπει εμένα και τον πατέρα του να χρησιμοποιούμε καθημερινά το p.c. μας, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Η αλήθεια είναι πως όταν «πέφτει» στο τραπέζι αυτό το αίτημα, τότε έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Από την ανάγκη της εποχής δεν γλιτώνει κανείς γι αυτό,αν δεν μπορείς να τ” αποφύγεις αντιμετώπισέ το!
Πρέπει το παιδί να εξοικειωθεί, να μάθει να «σερφάρει», ν” ανακαλύψει τη δύναμη της γνώσης που σου προσφέρει αυτό το «μαραφέτι» για τους πιο παλιούς, αλλά και να μάθει ν” αντιμετωπίζει τις «e-κακοτοπιές»!
Κι αυτές είναι πολλές. Για τις ανάγκες της δουλειάς μου, είχα μιλήσει πολλές φορές με ανθρώπους που ασχολούνται με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Και χωρίς να υπερβάλλω καθόλου μου είχαν δείξει ακόμα και περιπτώσεις όπου λέξεις «κλειδιά» σε οδηγούσαν σε συνταγές ακόμα και απαγορευμένων ουσιών. Λέξεις άσχετες που μπορεί ν” πληκτρολογήσει ένα παιδί στις διάφορες μηχανές αναζήτησης και να «πέσει» επάνω τους κατά λάθος. Για να μην αναφερθούμε στις παρενοχλήσεις ή στις πολύ συνηθισμένες περιπτώσεις των σελίδων που εμφανίζονται μπροστά σου ως δια μαγείας και σε καλούν ακόμα και να τζογάρεις, χωρίς να γνωρίζουν αν είσαι 55, 15 ή 5 ετών!
Θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λένε, πως μια ασφαλής λύση, είναι να καλέσεις τεχνικό και να ζητήσεις να σου «κλειδώσει» ορισμένους χώρους, αλλά και λέξεις που μπορεί ν” αναζητήσει ένα παιδί, είτε ηθελημένα, είτε μέσα στην αφέλειά του.
Αυτό βεβαίως για τις περιπτώσεις των παιδιών που δεν γνωρίζουν και πολλά. Μη ξεχνάμε όμως πως σήμερα, τα περισσότερα παιδιά, «γεννιούνται» μ” ένα tablet στο χέρι! Τί κάνει λοιπόν ένας γονιός που δεν είναι και τόσο εξοικειωμένος με την τεχνολογία;
Mια καλή πηγή συμβουλών για τους γονείς κατά τη γνώμη μου, είναι το saferinternet.gr.Πρόκειται για μια ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που λειτουργεί υπό την την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δίνει πολλές συμβουλές σε σχέση με την ορθή κι ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τα παιδιά μας. Τους «ψηφιακούς γηγενείς» όπως τα αποκαλεί!
Εγώ θα σας αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από αυτές. Εσείς μπορείτε να «σερφάρετε» μόνοι σας και να δώσετε πολλές απαντήσεις στα ερωτήματά σας.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
- Εξερευνήστε μόνοι ή παρέα με το παιδί σας το Διαδίκτυο. Μόνο έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε τι σας λέει το παιδί σας όταν σας ζητά βοήθεια για κάτι που συνέβη στο Ίντερνετ!
- Μην απαγορεύετε στα παιδιά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
- Εξηγείτε τους/τον λόγο που δεν επιτρέπετε συγκεκριμένες ενέργειες ή ιστοσελίδες.
- Βάλτε τον υπολογιστή στο σαλόνι και κάντε το Διαδίκτυο οικογενειακή υπόθεση.
- Βρείτε ιστοχώρους κατάλληλους για τα παιδιά σας με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο και πλοηγηθείτε σε αυτούς τους χώρους μαζί.
- Μάθετε στα παιδιά σας να σας εμπιστεύονται και να σας μιλάνε για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τους διαδικτυακούς τους φίλους.
- Μάθετε στα παιδιά σας να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο Διαδίκτυο, όπως κάνουν και στον πραγματικό κόσμο.
Κι αυτές είναι μερικές μόνον απ” τις οδηγίες προς τους «γονείς-ναυτιλομένους». Το κυριότερο βεβαίως κι οχι πάντοτε εύκολο, είναι η καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας.
Γιατί το θέμα, δεν είναι να μην ασχολείσαι με κάτι που είναι άγνωστο και σου προκαλεί φόβο, αλλά να μάθεις περί τίνος πρόκειται και ν” ανακαλύψεις τη μαγεία των απεριόριστων δυνατοτήτων του!
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν” αντλήσετε απ” το www.saferinternet.gr
Πηγή : mikroimegaloi.gr - Αθανασία Ανεζάκη
Διαβάστε επίσης
Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφαλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατωντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο.Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα,κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου