- Γράφτηκε από τον/την Γιούλη Χωματίδου
- Κατηγορία: Αγχώδεις διαταραχές
- Δημοσιεύτηκε: 22 Μαΐου 2013
Το άτομα που έχουν διαταραχή πανικού συνήθως αναπτύσσουν νευρικότητα και φόβο ανάμεσα στις προσβολές.
Συχνά αυτή νευρικότητα και ο φόβος ότι θα ξανασυμβεί η προσβολή με όλη την αίσθηση φοβερής δυσφορίας, ανημπόριας και απώλειας του ελέγχου που συνοδεύουν την προσβολή οδηγούν στην ανάπτυξη αγοραφοβίας.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι στην κλινική πράξη η αγοραφοβία και η διαταραχή πανικού συμβαίνουν τόσο συχνά μαζί, που είναι λίγες οι περιπτώσεις που η κάθε μία διαταραχή συναντάται μόνη της. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων της αγοραφοβίας, το φοβικά συμπτώματα είναι επιπλοκή της διαταραχής πανικού. Το άτομο, δηλαδή, πρώτα υφίσταται μία ή περισσότερες προσβολές πανικού (άγχος πανικού), μετά αναπτύσσει το φόβο ότι θα ξανασυμβεί (άγχος αναμονής) και μετά αρχίζει ν’ αποφεύγει καταστάσεις όπου η πιθανότητα να συμβεί κάποια προσβολή πανικού του δημιουργεί έντονο φόβο (αγοραφοβία), ιδιαίτερα αν πρόκειται για καταστάσεις όπου είχε κάποια προσβολή πανικού στο παρελθόν.
Αν και τέτοιες καταστάσεις είναι συνήθως επισκέψεις σε μαγαζιά ή στην αγορά γενικότερα, ο βασικός φόβος είναι να βρίσκονται τα άτομα αυτά μακριά από την πηγή ασφάλειάς τους. Έτσι, φοβούνται μήπως πάθουν κάποια προσβολή πανικού σε δημόσιο χώρο και έρθουν σε δύσκολη θέση ή αμηχανία ή μήπως πάθουν κάποια προσβολή πανικού και δεν είναι κοντά στο γιατρό τους ή κοντά σε κάποιο νοσοκομείο. Αρχίζουν, λοιπόν να αποφεύγουν μέρη με πολύ κόσμο (μαγαζιά, εστιατόρια, εκκλησία, θέατρα, κινηματογράφους κτλ.), τις κάθε είδους απομακρύνσεις από τη βάση τους. Προοδευτικά, ο αριθμός των αγοραφοβικών καταστάσεων αυξάνεται με αποτέλεσμα το άτομο να φοβάται να πάει μόνο του σε δημόσιους χώρους ή να ταξιδέψει και ζητά συνεχώς και περισσότερο τη συνοδεία κάποιου συντρόφου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Μάνου, Ν. (2008). Βασικά στοιχεία κλινικής ψυχιατρικής. Θεσσαλονίκη: University Studio Press΄
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου