Το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να είναι οργανωμένο για τη σωστή μελέτη του παιδιού στο σπίτι, παράλληλα όμως διασκεδαστικό και ασφαλές.
Της Κατερίνας Παπαγεωργίου, με τη συνεργασία της ψυχολόγου Κικής Φιλιππίδου.
Διακριτικά, σαν τον Ηρακλή Πουαρό, παρακολουθείτε την επτάχρονη κόρη σας από το άνοιγμα της πόρτας. Είναι στο υπνοδωμάτιό της και υποτίθεται ότι διαβάζει. Κάθεται στο γραφείο της και παίζει με ένα κουτί γεμάτο πολύχρωμα μολύβια. Στη συνέχεια περιεργάζεται το παλιό σας κινητό που της έχετε χαρίσει για να τηλεφωνεί μόνο σε εσάς σε περίπτωση ανάγκης. Όταν το βλέμμα της καρφώνεται στους τοίχους, αρχίζει να σας φωνάζει για να πάτε κοντά της. "Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ για να διαβάσω με τόσα χρώματα που υπάρχουν γύρω μου" σας λέει με κουρασμένο ύφος. Κοιτάζετε τους τοίχους του δωματίου. Η μια πλευρά είναι ριγέ σε χρώματα κίτρινο, κόκκινο και πράσινο, στην άλλη ο τοίχος είναι γαλάζιος και στην τρίτη πλευρά του, όπου το περισσότερο μέρος το πιάνει μια μεγάλη ντουλάπα, κόκκινος. Έντονα ζωηρά χρώματα που τα είχε διαλέξει η κόρη σας πριν δυο χρόνια - στα πέντε της (πολύ μικρή για να γνωρίζει από συνδυασμό χρωμάτων). Εποχή που κι εσείς προτιμούσατε το παιδικό δωμάτιο να μοιάζει περισσότερο με λούνα παρκ παρά με χώρο αυτοσυγκέντρωσης και περισυλλογής.
"Ποια αλλαγή θέλεις ακριβώς να γίνει"; ρωτάτε την κόρη σας. "Να φύγουν όλα αυτά τα ζωηρά χρώματα που με κουράζουν και μου αποσπούν την προσοχή", γυρίζει και σας λέει.
Ένας μόνιμος και σταθερός χώρος
Αν ήταν στο χέρι του παιδιού σας θα έκανε τα μαθήματά του ξαπλωμένο στον καναπέ του σαλονιού, με ένα πακετάκι τσιπς στο ένα χέρι και ένα κουτάκι αναψυκτικό στο άλλο, ενώ στην τηλεόραση ο εκφωνητής θα αναμετέδιδε το ματς στη διαπασών! Αν ήταν στο χέρι του, είπαμε, που ευτυχώς δεν είναι! Και επειδή οι καλές σχολικές συνήθειες ξεκινάνε από νωρίς και η μελέτη στο σπίτι αποτελεί τη νούμερο ένα συνήθεια κάθε μαθητή, πρέπει να φανείτε σταθεροί και αυστηροί σε ό,τι έχει να κάνει με το καθημερινό διάβασμα του παιδιού σας. Ξεκινάμε λοιπόν από το χώρο που θα αφιερώσετε για τη μελέτη του. Γιατί σίγουρα απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά να τριγυρίζει το παιδί σε όλο το σπίτι με ένα βιβλίο στο χέρι και να διαβάζει κάθε μέρα και αλλού: τη μια μπροστά από την τηλεόραση ρίχνοντας λοξές ματιές στο αγαπημένο του σίριαλ και την άλλη στο δωμάτιο του μωρού χαζοπαίζοντας μαζί του.
Νούμερο ένα κανόνας λοιπόν: Ο μικρός μαθητής πρέπει να έχει τον (αποκλειστικά) δικό του σταθερό και αμετάβλητο χώρο εργασίας και συγκέντρωσης - ένα χώρο εξαιρετικά σημαντικό για τώρα και για όλα τα επόμενα χρόνια της μαθητικής του ζωής. Αν υπάρχει η ευχέρεια, ο χώρος που θα μελετά το παιδί σας μπορεί να είναι ένα γραφείο μέσα στο δικό του δωμάτιο. Εναλλακτικά, μια γωνιά στην κουζίνα ή ένα τραπέζι στο σαλόνι. Ό,τι και να επιλέξετε πρέπει να είναι ήσυχο και άνετο, με καλό φωτισμό για να βοηθά το παιδί να συγκεντρώνεται στα μαθήματά του.
Το κλειδί του σωστού διαβάσματος
Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους, το δωμάτιο του παιδιού, από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού, είναι το σημείο-κλειδί του σωστού διαβάσματος. Για να βοηθήσει το παιδί να αποδώσει στη μελέτη του, το δωμάτιό του:
- Δεν πρέπει να είναι υπερφορτωμένο αλλά ούτε και απογυμνωμένο από πράγματα.
- Απαγορεύεται να έχει τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια, playstation και άλλους παρόμοιους πειρασμούς.
- Πρέπει να είναι ηλιόλουστο, δροσερό και ήσυχο και να έχει μεγάλο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα.
- Καλό είναι να βρίσκεται σε νοτιοανατολική θέση.
- Πρέπει να διαθέτει αρκετό ελεύθερο χώρο για να κινείται το παιδί με άνεση όπως και έπιπλα από ανθεκτικά υλικά ώστε να αντέχουν στις επιδρομές των φίλων.
Για τη διαμόρφωση μιας ζεστής γωνιάς που θα προσφέρει ξεκούραστη μελέτη, μεγάλο ρόλο παίζει η διακόσμηση του δωματίου, των τοίχων (βάλτε αφίσες σε χαρούμενο ποπ στιλ) ακόμα και του γραφείου. Για ένα τέλειο δωμάτιο αρκεί να παρατηρήσετε το παιδί σας, ώστε να κατανοήσετε τις ανάγκες του - μοναδικές για κάθε παιδί.
Λειτουργικότητα και αισθητική
Το σωστό παιδικό δωμάτιο βοηθάει το παιδί να αποκτήσει σωστές συνήθειες μελέτης και καλής διαχείρισης του χρόνου του. Τρία είναι τα κλειδιά του ιδανικού παιδικού δωματίου.
- να είναι λειτουργικό
- να έχει κάτι από την προσωπικότητα του παιδιού
- η αισθητική του να μην είναι εις βάρος της υγείας και της αυτοσυγκέντρωσης του μικρού μαθητή
Επιπλέον, το γραφείο όπου θα κάθεται το παιδί για να διαβάζει θα πρέπει να είναι στα μέτρα του, επίσης η θέση του να έχει το σωστό ύψος που σημαίνει πως τα ποδαράκια του παιδιού θα πρέπει να φτάνουν στο πάτωμα. Ποτέ μην παροτρύνετε το παιδί να χρησιμοποιεί το κρεβάτι για γραφείο, καλύτερα να το θεωρεί πάντα το ήσυχο απάγκιο που οφείλει να είναι.
Ο περιορισμένος χώρος θέλει φαντασία
Τα μικρά παιδιά χρειάζονται ένα τακτικό περιβάλλον. Θυμηθείτε όμως πως είναι πολύ σημαντικό το παιδί να φροντίζει μόνο του το σιγύρισμα του δωματίου του, εσείς απλά θα του δείξετε τον τρόπο με τον οποίο συμμαζεύεται ένας χώρος. Φροντίστε να μην νιώσει την τακτοποίηση των πραγμάτων γύρω του σαν μια αγγαρεία που πρέπει να ξεφορτωθεί το γρηγορότερο, για αυτό επιτρέψτε του σε τέτοιες στιγμές να ακούει μουσική από το στερεοφωνικό, που σίγουρα πρέπει να υπάρχει στο δωμάτιο και γενικά να βρίσκεται σε μια ατμόσφαιρα που το γεμίζει ενέργεια. Εννοείται πως στο παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να υπάρχουν χώροι για αποθήκευση ρούχων, βιβλίων και παιχνιδιών. Σε αυτή την περίπτωση οι ευρύχωρες ντουλάπες, τα μεγάλα καλάθια, τα πολύχρωμα πελώρια κουτιά και τα χαμηλά ράφια, βοηθάνε πολύ. Θυμηθείτε, πως δεν πρέπει όλα τα παιχνίδια να βρίσκονται συνέχεια σε κοινή θέα γιατί το παιδί σας σύντομα θα τα βαρεθεί. Αν το δωμάτιο είναι μικρό, μην τοποθετείτε έπιπλα στο κέντρο του γιατί κόβουν το χώρο και εμποδίζουν το παιδί να κινηθεί. Η τοποθέτηση επίπλων είναι καλύτερα να γίνεται στις άκρες του χώρου σε κυκλική διάταξη ώστε το παιδί να μπορεί να παίζει με την ησυχία του. Θυμηθείτε πως στα μικρά παιδικά δωμάτια η κουκέτα θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χώρου, το ίδιο και οι μακρόστενοι πάγκοι με τα συρτάρια - ιδανικοί τρόποι αποθήκευσης.
Μια μικρή γωνιά δημιουργίας
Για να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα του παιδιού φτιάξτε στο δωμάτιό του μια μικρή γωνίτσα δημιουργίας όπου θα στήσετε ένα καβαλέτο ή ένα τραπεζάκι ζωγραφικής και χειροτεχνίας με μια μικρή ραφιέρα για τα υλικά, π.χ. κραγιόνια, πλαστελίνη, μαρκαδόρους, τέμπερες κ.ά. Σε ένα μικρό σχοινί, σαν κι αυτό για το άπλωμα των ρούχων, το παιδί μπορεί να κρεμά τις ζωγραφιές του με μανταλάκια μέχρι να στεγνώσουν. Πολλά παιδιά λατρεύουν να έχουν ένα μαυροπίνακα στο δωμάτιό τους για να λύνουν τις ασκήσεις τους, να αφήνουν μηνύματα στη μαμά τους ή να ζωγραφίζουν με τις ώρες. Βάψτε λοιπόν ένα κομμάτι τοίχου με μπογιά μαυροπίνακα. Επίσης, αξιοποιήστε τις παιδικές ζωγραφιές σε πολύχρωμες κορνίζες τοίχου ώστε να τα βλέπει όλη η οικογένεια, έτσι εκτιμά πολύ περισσότερο αυτό που έχει κάνει. Στο πάτωμα προτιμήστε τη μοκέτα, γιατί με τα χαλάκια ή τις κουρελούδες το παιδί μπορεί να γλιστρήσει και να χτυπήσει άσχημα.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου