Σελίδες

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά;

 

Θα πρέπει να έχετε ακούσει τον όρο «ποιοτικός χρόνος», ο οποίος χρησιμοποιείται ως ένας τρόπος εφησυχασμού των γονιών ότι τάχα δεν παίζει ρόλο η ποσότητα του χρόνου που περνάτε με το παιδί σας, αλλά το τι κάνετε όταν είστε μαζί.

Ποιοτικός χρόνος

Πιστεύω ότι το κεντρικό νόημα αυτού του μηνύματος είναι σωστό, αλλά επικρατεί κάποια σύγχυση ως προς το τι είναι ποιοτικός χρόνος. Πολλοί γονείς δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος. Νομίζουν λανθασμένα ότι ορισμένες δραστηριότητες είναι ποιοτικός χρόνος, ενώ κάποιες άλλες όχι.

Συχνά, οι γονείς πιστεύουν ότι οι δραστηριότητες αυτές θα υποκινήσουν την ανάπτυξη του παιδιού τους -όταν, για παράδειγμα, παίζουν κάποιο εκπαιδευτικό παιχνίδι με το παιδί τους ή όταν του διδάσκουν κάτι καινούριο. Έτσι, λοιπόν, όποτε οι γονείς νιώθουν τύψεις που δεν περνούν αρκετό χρόνο με το παιδί τους, επιλέγουν να ξεκινήσουν μια τέτοια δραστηριότητα ανεξάρτητα από το εάν ενδιαφέρεται το παιδί τους γι' αυτή.

Θαρρείς και το «να περάσω λίγο ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου σήμερα» είναι άλλη μια υποχρέωση στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς, οι οποίοι βιάζονται να ξεμπερδέψουν με αυτή, να τη διαγράψουν από τη λίστα τους και να προχωρήσουν στην επόμενη. Αλλά το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας δεν σημαίνει ότι κάθε επαφή σας πρέπει να μετατρέπεται σε μάθημα.

Τα παιδιά και οι γονείς τους έχουν επίσης την ανάγκη να διασκεδάζουν απλώς μαζί. Είστε γονιός του παιδιού σας και όχι δάσκαλός του.

Ο ποιοτικός χρόνος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το τι ακριβώς κάνετε εσείς και το παιδί σας όταν είστε μαζί. Ο ποιοτικός χρόνος αφορά στο πώς το κάνετε. Ο ποιοτικός χρόνος καθορίζεται από τη νοοτροπία σας και όχι από μια σειρά δραστηριοτήτων. Είναι ο χρόνος που ασχολείστε πραγματικά με το παιδί σας.

Δώστε την αμέριστη προσοχή σας στο παιδί σας

Η ερώτησή μου, λοιπόν, είναι η εξής: Όταν είστε μαζί με το παιδί σας, είστε πραγματικά παρόντες ή μήπως το μυαλό σας ταξιδεύει συνήθως κάπου αλλού;

Εάν απαντήσετε ότι το μυαλό σας ταξιδεύει συνήθως κάπου αλλού, τότε δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να μην είστε πλήρως προσηλωμένοι στο παιδί σας. Δεν μπορείτε να του δώσετε την αμέριστη προσοχή σας όταν παράλληλα κάνετε κάτι άλλο, το οποίο πρέπει να γίνει, όπως για παράδειγμα, όταν μαγειρεύετε το βραδινό φαγητό, πληρώνετε λογαριασμούς, διαβάζετε έγγραφα που φέρατε στο σπίτι από το γραφείο, επιδιορθώνετε μια διαρροή στην τουαλέτα ή προσέχετε το μικρότερο αδελφάκι του παιδιού σας, το οποίο είναι ακόμα νήπιο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απόλυτα φυσιολογικό και καθόλου κακό να μοιράζετε την προσοχή σας ανάμεσα στο παιδί σας και την εν λόγω υποχρέωση.

Αλλά, εάν βάζετε πάντοτε τη γονική συμπεριφορά σας στον αυτόματο πιλότο, τότε δεν είστε καλός γονιός.

Πρέπει να περνάτε χρόνο με το παιδί σας όταν μπορείτε να επικεντρώσετε πραγματικά την προσοχή σας σε αυτό που κάνετε μαζί, και όχι να στριμώχνετε απλώς ορισμένες γονικές σας υποχρεώσεις ανάμεσα σε άλλες σας δραστηριότητες, όπως το να διαβάζετε τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα ή την εφημερίδα σας.

Φροντίστε να βρείτε χρόνο για τις κοινές σας δραστηριότητες, όταν εσείς και το παιδί σας θα έχετε την ευκαιρία να επικοινωνήσετε πραγματικά. Το πώς θα το κάνετε αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας, καθώς και από το τι του αρέσει και τι όχι. Ωστόσο, όποια και αν είναι η ηλικία του, σίγουρα μπορείτε να βρείτε κάτι που θα χαίρεται να κάνει μαζί σας.

Να είστε ουσιαστικά παρόντες

Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν έχει σημασία η συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά η προθυμία σας να προσηλωθείτε σε αυτό που κάνετε μαζί.

Οργανώστε ξεχωριστές εξόδους το βράδυ ή το σαββατοκύριακο, που να σας επιτρέπουν να επικεντρώσετε την προσοχή σας στο παιδί σας. Είναι πολύ καλό να παίρνετε το παιδί μαζί σας όταν κάνετε τις δουλειές ή τα ψώνια σας, αλλά στις περιπτώσεις αυτές δεν θα μπορέσετε να του δώσετε την αμέριστη προσοχή σας. Είναι δύσκολο να δημιουργήσετε ευκαιρίες για ποιοτικό χρόνο την ώρα που ψάχνετε τις προσφορές στο σουπερμάρκετ ή στο εμπορικό κέντρο.

Είναι αλήθεια ότι οι καθημερινές δουλειές μπορούν να γίνουν μια ευχάριστη κοινή δραστηριότητα για εσάς και το παιδί σας, εάν δεν δείχνετε βιασύνη και εάν προσπαθείτε να κάνετε τις βόλτες αυτές πιο ενδιαφέρουσες, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να κάνετε μαζί κάποια δραστηριότητα που να αρέσει στο παιδί σας.

Όταν διαβάζετε στο παιδί σας - όπως θα έπρεπε να κάνετε καθημερινά- προσπαθήστε να βάλετε λίγη ζωντάνια στη δραστηριότητα αυτή, ακόμα και εάν του διαβάζετε την ίδια ιστορία δέκατη φορά.

Όταν κάνετε κάτι μαζί με το παιδί σας -είτε πρόκειται για ένα παιχνίδι με τουβλάκια, είτε για το ψήσιμο ενός κέικ, είτε για μια πεζοπορία στο δάσος, είτε για ένα παιχνίδι με την μπάλα -προσπαθήστε να αφοσιωθείτε πλήρως σε αυτό που κάνετε. Το παιδί σας καταλαβαίνει πότε συμμετέχετε ολόψυχα στην κοινή σας δραστηριότητα και πότε επαναλαμβάνετε απλώς μηχανικά τις κινήσεις.

Όταν εσείς και το παιδί σας περνάτε χρόνο μαζί, επικεντρώστε την προσοχή σας σε αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή και μη σκέφτεστε τις δουλειές του σπιτιού που παραμελείτε, τη δουλειά που πρέπει να τελειώσετε ή αυτά που έχετε να κάνετε αργότερα. Να συμμετέχετε ψυχή τε και σώματι στην κοινή σας δραστηριότητα.

Όταν το έφηβο παιδί σας λέει κάτι, φροντίστε να το ακούτε με ειλικρινή προσοχή. Μην το ακούτε με προσποιητό ενδιαφέρον. Όταν βλέπετε το παιδί σας στο τέλος της μέρας, να του κάνετε ερωτήσεις με γνήσιο ενδιαφέρον και όχι μηχανικά. Το μόνο που θα καταφέρετε με τις μηχανικές ερωτήσεις είναι να πάρετε μηχανικές απαντήσεις.

Πάω στοίχημα ότι εάν καθίσετε και προσθέσετε πόσα λεπτά περνάτε πραγματικά με το παιδί σας κάθε μέρα - όχι το χρόνο που τυχαίνει να βρίσκεστε στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή, αλλά το χρόνο που μιλάτε μεταξύ σας ή που κάνετε κάτι κοινό -θα ξαφνιαστείτε όταν δείτε πόσο λίγο περνάτε μαζί.

Πόσος ποιοτικός χρόνος είναι αρκετός;

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος υπολογισμού των λεπτών ή των ωρών που θα πρέπει να αφιερώνετε στο παιδί σας. Απλώς να έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο περνάτε με το παιδί σας, τόσο το καλύτερο γι' αυτό.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αυξήσετε την ποσότητα του ποιοτικού χρόνου που περνάτε με το παιδί σας. Εάν είναι δυνατόν να περνάτε απλώς περισσότερο χρόνο με το παιδί σας τότε προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα του χρόνου. Εάν, όμως, αυτό είναι αδύνατον εξαιτίας της δουλειάς ή των υποχρεώσεών σας, τότε προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα του χρόνου. Εάν, όμως, αυτό είναι αδύνατον εξαιτίας της δουλειάς ή των υποχρεώσεών σας, τότε προσπαθήστε να βελτιώσετε την ποιότητα του χρόνου αυτού. Φαντάζομαι ότι κατά πάσα πιθανότητα μπορείτε να κάνετε λίγο και από τα δύο.

Ξέρω ότι έχετε μάθει πως να απασχολείστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά η φροντίδα του παιδιού σας δεν θα πρέπει να καταντήσει δευτερεύουσα δραστηριότητα.

Καλύτερα μία ώρα ειλικρινούς προσήλωσης στο παιδί σας παρά δύο ώρες μαζί του ενώ το μυαλό σας ταξιδεύει κάπου αλλού.

Μπορείτε να είστε επαρκής γονιός ακόμα και όταν ασχολείστε με το παιδί σας ενώ συγχρόνως κάνετε και κάτι άλλο, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να είστε πραγματικά καλός γονιός. Φροντίστε ώστε ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου που περνάτε με το παιδί σας να είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτό.

Αυτό είναι ποιοτικός χρόνος.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο 10 βασικές αρχές για να γίνετε καλύτεροι γονείς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr

https://www.psychology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου